Kuzey Irak'ın uyguladığı yeni vergi oranlarının Türkiye'yi büyük zarara uğratacağını söyledi
Kuzey Irak, bu hafta başından itibaren uygulamaya koyduğu yeni vergilendirme ile Türkiye'deki tavuk ve yumurta üreticilerine darbe vurdu. Habur Sınır Kapısı'ndan Irak'a giriş yapan Türk piliç etine ton başına 35 Dolar vergi alan Kuzey Irak, bu rakamı 290 Dolara çıkardı. Türkiye'de tavuk ve yumurta sektörünü ciddi şekilde zarara uğratacak vergi oranı için üreticiler, çözüm noktasında yetkililerin devreye girmesini istedi.
Balıkesir Ticaret Borsası, Balıkesir Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı ve aynı zamanda Bupiliç ortaklarından Faruk Kula konunun ciddiyetine dikkat çekerek, yetkililerin Kuzey Irak yönetimi ile masaya oturması gerektiğini söyledi.
Balıkesir'in beyaz et üretiminde 2. sırada yer aldığını söyleyen Kula, "Türkiye'nin 7-8 yıldan bu yana Kuzey Irak’a ihracatı başlamış, her yıl ivme kazanarak devam etmiştir. Bugün yaptığımız ihracatın yüzde 80-90’u Kuzey Irak’a olmaktadır. Haftada ülkemizden 250 TIR civarında yumurta Kuzey Irak’a ve Irak’a gitmektedir. Bu beyaz etle başlayan verginin, yumurtaya da sirayet edebileceğini düşünüyoruz" dedi.
800 MİLYON DOLARLIK İHRACAT YAPILDI
Faruk Kula, daha önce de aynı durumla karşılaştıklarını belirterek, Ekonomi Bakanlığı'nın gayretleri ile bu buhranları aştıklarını ifade etti. Kula, açıklamasının devamında şunları söyledi:
"Daha önce 35 Dolar olan Kuzey Irak’ın Türkiye'den aldığı gümrük vergisi 290 Dolara çıktı. Ama aynı şekilde İran'dan ya da Brezilya'dan gelen mallarda herhangi bir vergi uygulaması da yoktur. Türkiye 2014 yılı itibariyle 400 milyon Dolar beyaz ette, 400 milyon Dolar da yumurtada ihracat rakamlarını yakalamıştır. Bu çok ciddi bir konudur sektör açısından. Biz bakanımızdan, yetkililerimizden bu işin çözülmesiyle ilgili gayret ve faaliyet bekliyoruz. Eğer çözüme ulaşmazsa Türkiye’nin hem beyaz ette, hem yumurtada ihracat yapma şansı kalmamaktadır. Kalmayınca da Türkiye’nin üretimi ciddi bir şekilde düşecektir. Düştüğü zaman bundan hem entegreler, hem yetiştiriciler ciddi şekilde yara alacaktır. Biz konunun bir an önce Kuzey Irak’la, Irak devletiyle karşılıklı çözüme ulaşıp, tekrar eski haline dönmesini bekliyoruz. En kısa sürede bunun çözüleceğine inanıyorum."
Yeni vergilendirmenin yumurtada da başlayacağını söyleyen Faruk Kula, "Şu en beyaz ette başladı. Yumurtada başlamadı ama başlanacak deniyor. 290 Dolar vergi uygulamaya girdiği zaman bunun fiyata sirayet etmesi lazım. Zaten sektör şu anda can çekişiyor, zararına mal satıyor. Türkiye’nin ihracat yapma şansı hiç kalmayacaktır. Türkiye bu uğurda 1 milyon 900 bin ton beyaz üretimine ulaştı. Bu çok ciddi bir rakamdır. Bu rakama ulaşırken hem iç pazarda tüketimin artması, hem de ihracatın her yıl ivme kazanmasından bu tonajlara çıkılmıştır. Ama ihracat yapamayacak olursak bu rakam 200-250 bin ton seviyelerinde aşağı düşecektir. Yani üretim düşecektir, düşmek zorundadır. Biz bir an önce sorunun çözüme ulaşmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.