Karabey köyünde her yıl salgın hastalıklardan kuzular telef olurken, yapılan aşıların çözüm olmaması halkı kara kara düşündürüyor. Son üç yıldır yeni doğan kuzuların çoğunun telef olduğunu ve verilen ilaçların fayda etmediğini belirten Karabey köyü Muhtarı Mustafa Demir, yetkililerden acil yardım beklediklerini söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün sadece şap aşısı yaptığını ve başka bir çalışma yapmadığını ileri süren Demir,
“Merkeze 50 kilometre mesafede olan bir köyüz. Hayvanlarımızın yüzde 30’u telef oluyor. Tek geçim kaynağımız hayvancılıktır. Gidip özel veterinerlerden ilaç alıyoruz ve çözüm olmuyor. Tek isteğimiz bu hayvanların ölmesine çözüm bulunmasıdır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü gelip de bir inceleme yapmadı. Sadece şap aşısı yaptı. Şap aşısı da düzenli bir şekilde yapılıyor. Hayvanların durumu ile ilgili iki defa müdürlüğe gittik ama ilgilenen olmadı” dedi.
"ŞU ANA KADAR İLACIN BİR FAYDASI OLMADI"
Hayvanlara verilen ilaçların çözüm olmadığını ve kuzu teleflerinin devam ettiğini ifade eden Muhtar Demir, “İlaçlar çözüm olmuyor. Tarım gelip buna bir el uzatsın, ricamız budur. Bu son 2-3 yılda köyümüzün hayvanlarının yüzde 10’u ya da 20’si devamlı teleftir. Hele hele yavrularda yüz taneden en az 30 ya da 40 tane telef oluyor. Buna şu ana kadar bir çözüm bulunamadı. Tarım ilaç getiriyor, fakat şu ana kadar ilacın bir faydası olmamıştır. En az yüz tane hayvanı olanın 30 tanesi telef oluyor. Bazen yüzde 70 de telef olan var. Köyümüz perişan durumdadır” diye konuştu.
“DEVLET BİZE YARDIM ETSİN”
Köyün tek geçim kaynağının hayvancılık olduğunu ve devlet yetkililerinden yardım beklediklerini kaydeden Abdullah Yalçın (68), “Köylerin hali ortada, hayvancılıkla uğraşıyoruz ve başka gelirimiz yok. Bu hayvanlarımız yüzde 30 ile 40 telef oluyor. Devlet bir el uzatıp çare bulsun. Hayvanların hepsi kayıtlı ve küpelidir. Gelip aşı yapıyorlar ama aşı da bir fayda vermiyor” dedi.
Artık hayvancılıktan randıman alamadıklarını vurgulayan köy sakinlerinden Şahin Demir ise “Bizim Karabey köyü ve çevremizdeki tüm köylerin geçim kaynağı hayvancılık. Biz bundan da bir randıman alamıyoruz. Devlet ilgilenmiyor, hayvanlarımızda bir hastalık var. Devlet gelip kesin hastalığı teşhis etmiyor. Biz de özel veteriner hekime gidiyoruz ve o da ilaçlarını satmak için her çeşit ilacı bize veriyor. İlaçlar da fayda vermiyor. Biz istiyoruz ki devlet yetkilileri gelsin, kesin bir çözüm bulsunlar” şeklinde konuştu.
Kuzularla oyun oynayan çocuklar da, “Kuzularımızın ölmesini istemiyoruz” dediler.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu ise hayvanlar meraya ilk çıktığı zaman bir rahatsızlığın meydana gelebileceğini ifade ederek, “Merada ölmüş hayvanlar bulunabilir. Ölmüş hayvanlarla otları karışık olarak yedikleri vakit, böyle rahatsızlıklar meydana geliyor. Çok abartılacak bir konu değil. Çiftçilerimizin, yetiştiricilerimizin çok yakından bildiği konular. Çok şüpheli ölüm olarak değerlendirilecek kapsamda alınacak şeyler değil” diye konuştu.