Her atılanın çöp olmadığına dikkat çekilerek okul koridorlarına konulan atık kağıt, pet şişe, mavi kapak kumbaralarıyla okulda geri dönüşüme katkı sağlandığı, depolanan kağıt ve pet şişelerin Vezirköprü Belediyesi’ne teslim edildiği bildirildi. Geri dönüşümün genel hatları ile yeniden değerlendirme imkanı olan atıkların (bunlar yiyecek, içecek ambalajları v.b. atıklardır) çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilerek tekrar üretim safhasına dahil edilmesinin hedeflendiği belirtildi.
Geri dönüşümde amacın lüzumsuz kaynak kullanılmasını engellemek, atığın kaynağında ayrıştırılması sonucu çöp yığınlarından kurtulması olduğu açıklandı. Demir, çelik, bakır, elektronik atıklar, kağıt, plastik, cam gibi maddelerin geri dönüşüm yoluyla kazanılması tabii kaynakların korunmasına yol açacağına, bu durum çeşitli ülkelerden ithal edilen hurda malzemelerine ödenen, döviz miktarını düşüreceğine ve ekonomiye katkı sağlayacağına dikkat çekildi.
Liseden geri dönüşüm projesi
Samsun’un Vezirköprü ilçesinde Hatice Kemal Kayalıoğlu Fen Lisesi israfın önlenmesi ve geri dönüşümü mümkün olan ürünlerin ekonomiye kazandırılması ve öğrencilerin bu konuda bilinçlenmesini sağlamak amacıyla geri dönüşüm projesi başlattı.