MART KAPIDAN BAKTIRDI, FINDIK ÜRETİCİSİNİ KORKUTTU

Baharın müjdecisi olarak kabul edilen 21 Mart gelmesi ile birlikte baharın gelmesi beklenirken karla birlikte kış adeta geri geldi. Çiftçiler dondan endişeli olduklarını belirtiyorlar

Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır' sözü bir kez daha gerçek oldu. Ayvacık İlçesinde kar yağışı vatandaşları şaşırttı. Önce ki gün gece saatlerinde yeniden başlayan kar yağışı hayatı Ayvacık ilçesinin yüksek rakımlı mahallelerinde hayatı olumsuz etkiledi.

Uzun bir aranın ardından önceki gece başlayan kar yağışı ilçenin yüksek kesimlerini etkilerken, hava sıcaklığının eksi 3 dereceye kadar düşmesi,   ilkbaharı bekleyen vatandaşları şaşırdı. Geçtiğimiz yıl ve önce ki yıllarda kar ve özellikle don nedeni ile büyük zarar yaşayan özellikle Karadeniz'in geçim kaynağı fındık üreticilerini kara kara düşündürmeye başladı.

 

Önce ki yıl Mart ayında fındık fiyatlarının 22 TL'ye kadar çıkması nedeni ile geçtiğimiz yıl fındıkların çoğu pazara indirilmemiş ve fiyatların artması beklenirken fındık fiyatlarının 8 TL'ye kadar düşmesi vatandaşları düşündürmeye başlamıştı. Ancak önce ki gün Karadeniz'in yüksek kesimleri ile birlikte özellikle Ayvacık ve Salıpazarı İlçelerinin yüksek rakımlı bölgelerinde yeniden kar yağışı vatandaşları hem korkuttu hem sevindirdi.

Fındık üreticileri geçen yıldan kalan fındıklarının fiyatının artacağı düşüncesi ile sevinirken, diğer yandan da gelecek yıl fındık hasadının olası bir don tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu dile getirdiler.

Fındıkların çiçek açtığını dile getiren fındık üreticileri, İnşallah don olayı yaşanmaz. Eğer don olayı yaşanır ve elimizde ki fındıklar da fiyatlar artmazsa gelecek yıl tamamen borç batağında kalacağız. Çiçek açan fındıklarımızı korumak için şimdiden düşüncelere daldık. Olası don olayı için elimizden geldiğince önlem almaya çalışıyoruz ama yaşanmaması için de dua etmekten başka çaremiz yok. Çünkü geçim kaynağımız sadece fındık. Onlar da çiçek açmışken olası don ile bizi tamamen bitirmeye yetecektir." diyerek tedirginliklerini ve korkularını dile getirdiler.

HABER MERKEZİ

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Çarşamba Haber Haberleri