MEVSİMİ GELDİ …ALLERJİYE DİKKAT

MEVSİMİ GELDİ …ALLERJİYE DİKKAT

Günümüzde hem enfeksiyon kontrolünün artması ve hijyen koşullarının düzelmesi ile, hem de toplumun gelişmesine bağlı olarak her geçen gün daha çok alerjene maruz kalmamızdan dolayı, alerjik hastalıklar artış göstermiştir.Buna baharla gelen allerji etkenleri de eklenince özellikle allerjikrinit başta olmak üzere astım atakları da söz konusu olabilmekte.

Medicana Samsun Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümünden Op. Dr. Selami Yavuz;

Baharın gelmesiyle  artış gösteren allerjikrinit hakkında faydalı bilgiler verirken,korunma yolları ve yeni tedavi alternatifleri konusunda da önemli vurgulamalarda bulundu:

‘’Yanlış olarak saman nezlesi olarak da  bilinen burnun alerjik reaksiyonu yıl boyunca görülmekle birlikte ilkbahar aylarında ağaç,çiçek ve çimen polenlerinin artması nedeniyle hız kazanır ve belirtiler belirgin hale gelir. Allerjikrinit solunum yolu mukozasının dışarıdan gelen ve solunum yoluna giren maddelere karşı aşırı reaksiyonu olarak tanımlanabilir. Hastalık genellikle burun tıkanıklığı,burunakıntısı,hapşırık,genizakıntısı,öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir. Bir ileri aşamasında akciğerler de etkilenerek astım ataklarına sebep olabilir. Allerjikrinitli hastaların %20 ‘sinde astım varken astımlı hastaların % 80 ‘inde allerjikrinit vardır.Aslında alerjik rinit ve astım aynı havayolu mukozasının hastalığıdır.

Öncelikle alerjik rinitin sebebini bulmak yani hastanın neye alerjisi olduğunu bulmak tedavi için hayati önem taşır. Allerji yapan ( allerjen ) madde bulunduktan sonra bundan kaçınma ilk alınması gereken tedbirdir. Ama çoğunlukla ev tozu akarı,polenler,mantar sporları gibi kaçınılamayacak alerjenler alerjinin sebebi olabilir. Bu durumda ilaç tedavisi devreye girer. İlaç tedavisine cevap vermeyen veya uzun süreli ilaç tedavisine rağmen problemleri düzelmeyen hastalarda alerji aşıları başlanabilir ve özellikle alerjik rinitte iyi sonuçlar verir. Astım gibi kronikleşmiş problemlerde ise aşı tedavisi seçilmiş hastalarda ve nadiren uygulanır.

Son yıllarda alerji tedavisi için fototerapi ( rhinolight ) adı verilen bir yöntem geliştirilmiştir. Hastanın her iki burun pasajına çeşitli dalga boylarında ışık verilerek buradaki alerji hücrelerinin 9-12 ay süreyle bloke edilmesi amaçlanmaktadır. İlaç kullanamayan hamile hastalarda,kanser ve diabet hastalarında ve kemoterapi gören hastalarda,ayrıca uzun süre ilaç kullanmış ve ilaç kullanmak istemeyen hastalarda başarıyla kullanılmaktadır ve etkili bir yöntemdir.’’ diye belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri