Milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin gizli oylamada Anayasa değişikliği teklifine 367’nin altında oy çıkması referandum seçeneğini gündeme getirdi. TBMM’de önceki gece yapılan dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa değişikliği oylamasının ikinci turu yarın yapılacak. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun destek vereceklerini açıklamasına rağmen, ilk tur oylamada HDP ile birlikte hareket eden CHP’li milletvekillerinin neredeyse tamamı teklife ‘hayır’ oyu kullandı. AK Parti ile MHP’nin ‘evet’ dediği Anayasa değişikliği teklifinin referanduma sunulacağına kesin gözüyle bakılıyor. Teklifin referanduma sunulup sunulmayacağı veya Meclis’e iade edilmesi konusunda son kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karar verecek.
TOP CUMHURBAŞKANI’NDA
Teklifle ilgili yarın yapılacak oylamadan sonra Anayasa değişikliği onay için Cumhurbaşkanına sunulacak. Cumhurbaşkanının teklifi 15 günlük inceleme süresi bulunuyor. Bu süre sonunda, Cumhurbaşkanı ya teklifi Meclis’e iade edecek, ya da referanduma sunulması kararını alacak. AK Parti yöneticileri, Cuma günkü oylamada da evet oylarının 367’nin altında kalması durumunda Cumhurbaşkanının referandum seçeneğini değerlendireceğini dile getiriyor.
Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun, anayasa değişikliğinin halkoylamasının, kanununun Resmi Gazete’de yayımını takip eden 60. günden sonraki ilk pazar günü yapılmasını öngörüyor. Buna göre, referandum kararı çıkarsa, ağustos ayında sandık kurulabileceği ifade ediliyor.
AK Parti kurmayları, “Oylar 330 civarında kalsaydı, Cumhurbaşkanı teklifi Meclis’e iade etmeyi düşünebilirdi. Ancak, ilk oylamada kabul oylarının neredeyse 360’a yaklaşması ve aynı sonucun ikinci turda da alınması durumunda Cumhurbaşkanının referandum kararında etkili olacaktır” görüşünü dile getirdi.
FİRELERE KARŞI ‘AÇIK OY’
Anayasa değişikliğine ilişkin ilk tur oylamada, AK Parti içinden de fire olduğu iddialarına karşı parti yönetimi yeni tedbirleri gündeme getirmeye hazırlanıyor. AK Parti kurmayları, Güneydoğu kökenli bazı AK Parti milletvekillerinin ‘çekimser’ oy kullanmış olabileceğini, ikinci turda buna benzer firelerin olmaması için ‘açık oy’ kullanılması veya kullanılmayan pulların toplanması gibi formülleri tartışıyor. AK Parti yönetimi, bu yol izlenirse ‘destekleriz’ kararına rağmen, hayır oyu kullanan CHP’lilerin de ‘teşhir’ edileceğini savunuyor. Öte yandan MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, fire vermeksizin ‘evet’ oyu verdiklerini belirterek, ikinci tur görüşmelerde de aynı yönde oy kullanacaklarını söyledi.