Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta ve MHP Samsun İl Başkanı Taner Tekin’in katılımıyla Çarşamba Öğretmenevi toplantı salonunda Yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildİ
Çarşamba Öğretmenevi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda Ayvacık, Salıpazarı, Terme ve Çarşamba İlçesi’nden sağlanılan katılımla “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Programa konuşmacı olarak katılan MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta’nın yanı sıra İl Başkanı Taner Tekin, İlçe Başkanı Kemal Düzgün, il ve civar ilçe başkan ve yöneticileri katıldı.
Toplantıda konuşan MHP Samsun İl Başkanı Taner Tekin, “Türk milliyetçileri her dönem sorumluluk üstlenmişlerdir. Kurtuluş mücadelesini veren ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin temellerini atanlarda Türk Milliyetçileridir. Bu ülkenin üniter yapısı bozulmasın, milli devlet anlayışı bozulmasın, milli devlet anlayışıyla Türkiye çağlar öncesinden bu güne kadar mücadeleler verdi. Bunun için de çok büyük bedeller ödedik. Ama mücadelemizden ve kararlılığımızdan asla vazgeçmedik.” diyerek konuşmasına başladı. Tekin konuşmasının devamında, “Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluş felsefesini taşıyan bu günkü devletimizin temellerini atan, Türk milliyetçiliğini taşıyan bir anayasa olarak adlandırabileceğimiz anayasa 1924 anayasasıdır. Ardından bu anayasa 1960 darbesiyle sekteye uğramış, 1961 yılında ki anayasaya göre ülke yönetilmeye başladı. Arkasından 1980 darbesi ve bugün yürürlükte olan 1982 darbe ruhunu taşıyan anayasa vardır. Bu anayasadan itibaren bugüne kadar birçok tartışma almış başını gitmiştir. Anayasanın birçok maddesi değişmiştir, ama içerisinde ki darbe ruhu çıkarılamamıştır. Ve 1924 Anayasasından sonra ilk defa bugün Türk milliyetçileri bu ülkede anayasa yazmıştır. İşte o yüzden Cumhuriyet Halk Partisi’nin ve özellikle HDP’nin rahatsızlık duymasının nedeni budur. HDP bugün kalkıp meclis kürsülerinde mevcut anayasayı Türk'çü bir anayasa Türk anayasası diye eleştiriyor. Bu yüzden Türk milliyetçisi arkadaşlarım, bu anayasaya daha fazla sahip çıkmak zorundadır. Daha fazla çalışmak zorundadırlar. Bu anayasa kesinlikle bir AKP projesi değildir. Bu anayasa başlı başına Devlet Bahçeli ve Milliyetçi Hareket Partisi projesidir. Bu anayasada herkes istediği oyu verebilir. Ancak şunu unutmamakta fayda var. Geçmişte mevcut iktidara olan kızgınlığımızla bu meseleye bakmamalıyız. AKP’ye oy vermiyoruz. Ya da herhangi bir şahsa oy vermiyoruz. Bu referandumda devletin yönetilme sistemini değiştiriyoruz. Bu devletin yönetilme sistemini de Türk milliyetçileri değiştiriyor. Bundan milliyetçilerinin rahatsız olması mümkün değildir. Türk milliyetçilerinin imzası olan hiçbir anayasa bu ülkenin birliğini ve beraberliğini, üniter yapısını, değiştirmez.” İfadelerini kullandı.
Tekin, sözün tamamlarken konuşmasını MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta’ya bıraktı.
MHP Grup Başkan vekili Erhan Usta konuşmasına katılımcılara teşekkürlerini sunarak başladı. Usta, “Vatandaşlarımızı dilimizin döndüğü kadar, doğru bilgileri anlatarak bu anayasa değişikliğini anlatmaya çalışacağız. Toplantının siyasi olmasından daha çok teknik bir boyutta olmasına dikkat ediyorum. Bu anayasa değişikliğinde niçin evet diyoruz? 7 Haziran’da Adalet ve Kalkınma Partisi’yle hükümet kurma aşamasında şartlar ileri sürdünüz, bir anlamda hayır dediniz. Şimdi evet diyorsunuz bu bir çelişki değil mi diyerek bize birçok söylemlerde bulunuluyor. Ancak bu süreçte mesnetsiz, asılsız birçok iddia gündeme taşınıyor. Bilgi kirliliği çok fazla. Biz bu iddialara cevap vereceğiz. Takdir sizlerin olacak. 20 Temmuz 2015 tarihinden itibaren Türkiye ciddi bir terör baskısı altına girdi. Ve en son olarak Türkiye FETÖ’nün darbe girişimi ile karşı karşıya kaldı. 20 Temmuz’dan bu güne kadar yaklaşık 2 bin kişi hayatını kaybetti. Dış politikamızda yalnızlaştırıldık. Dostlarımıza güven vermiyoruz, düşmanlarımıza korku salmıyoruz. Böyle bir Türkiye manzarası var dışarıda. Yalnız şu ayrıntıyı gözden kaçırmayalım. Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin kusurları kadar, yabancı ülkelerinde ülkemize bakışı değişti. Ülkemiz yeniden kurtuluş yıllarına dönerek kurtuluş mücadelesi veriyor. Meclis kürsüsünden şunu söylediğimi hatırlıyorum. Siz bu ülkeyi nasıl yürüttünüz de bu ülke 100 yıl sonra yeniden kurtuluş mücadelesi verir hale geldi diye? Bunu söylerken bizim kusurlarımız kadar bizim dışımızda ki faktörleri de göz önünde bulundurmamız. Genel Başkanımızın da söylediği gibi bütün dünya üzerimize gelirken çatışamazdık. 15 Temmuz bir çok şeyi değiştirdi. Biz hükümete karşı yaptığımız bütün değerlendirmelerin arkasındayız. Fakat hükümet kusurludur, hatalıdır ne hali varsa görsün. Ülkenin kaderi ne olacaksa olsun diyemeyiz. Bu ülkeyi sevenler, ülkücü milliyetçi hareket mensupları Türkiye’yi içerisinde bulunduğu bu bataklığın içerisinden çekip çıkartacaktır. Biz bu şuurla hareket ediyoruz.Bizler zamanında çok mağdur edildik. Bunları çok iyi biliyoruz. Hakaretleri maruz kalmış olabiliriz. Ancak şunu unutmayalım ki bu bir kişi, bir parti meselesi değil. Şuanda Türkiye’yi çekip çıkartmak zamanıdır.” Şeklinde konuştu.
Milletvekili Erhan Usta, “Teklif tasarısının ilk getirildiği haliyle meclise sunulan hali arasında ciddi bir farklılık var. Bu farklılık yasamayla yürütmenin yargının arasında ki dengenin tesis edilmesi sağlanmıştır. Cumhurbaşkanlığı’nın tek adamlığa doğru gitmemesi, meclisin yetkilerinin azaltılmaması adına bu müdahaleler yapıldı. Yapılan müdahalelerin hepsi de başarılı olmuştur. 1982 Anayasası’nda anayasayı yapanlar kendilerine göre bir cumhurbaşkanı statüsü belirlediler. Parlamenter sistemde Cumhurbaşkanlarının sembolik olması beklenir. Yani yetkileri sınırlı, bunun karşısında çokta fazla sorumluluğu olmayan Cumhurbaşkanı modelleri vardı. Başbakanlar güçlüydü. Ancak darbeciler öyle bir anayasa yaptılar ki tam kendilerine göre yaptılar.” Dedi.
Usta sözlerinin devamında, “Cumhurbaşkanı her şeyi yapabilen ancak herhangi bir sorumluluğu olmayan, yargılanmayan bir modeldeydi. Bunun izah edilebilir hiçbir yanı yoktu. Ne olursa olsun bu durumun bir an evvel çözülmesi gerekliydi. İşte o yüzden yargılanma durumu olmadığı için hukukun her gün çiğnendiği bir ortam yaşıyorduk. Türkiye kaosa doğru gidiyordu. Bu sistem tartışmalarını, bu kaos ortamını sonlandırmamız lazım. Elimizde yetkimiz, imkanımız olsa bizler daha farklı bir model önerebilirdik. Ama 35 tane milletvekilimiz var. Ülke meselelerine çözüm bulmaya çalışıyorsunuz. Bulacağınız çözüm illaki sizin kafanızda ki ideal çözüm olmayabilir. İmkanlar var, idealler var. İkisinin uzlaşabileceği bir modeli şimdi biz hayata geçirmeye çalışıyoruz.” İfadelerini kullandı.
Konuşmasının büyük bir bölümünde Anayasa Değişikliği’ne değinen Erhan Usta konuşmasını tamamladıktan sonra katılımcıların sorularını cevapladı.
Sorulan sorularda Milletvekili olanın Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı adayınınsa vekil adayı olması noktasında bazı eksiklikler ve tartışılan konular mevcut ama mevcut değişiklikte aday olamayacak diyebilirim. Bakan olan bir kişinin görev süresinin bitmesinin ardından milletvekilliğine dönüş yapamayacağını da belirten Usta, Referandum sonrasında Anayasa’da 18 madde değişse bile, anayasanın tam düzenlenmesi esnasında 18 maddeyle ilişkili değişikliklerin olacağını, referandum sonrasında da MHP ile AK Partinin aynı kararlılıkla değişiklikte çalışması noktasında uzlaşısı bulunmaktadır. Sorulardan birisin ise erken seçim kararı alınırsa 2019 yılına kadar yeni anayasanın nasıl uygulanacağı sorusuna ise, bu 2019 yılı kesin ve kat'i bir tarih değil elbette ki. Erken seçim olduğunda da bu değişiklikler gece gündüz çalışılarak en kısa sürede tamamlanabilir. Yani erken seçim söz konusu şimdilik olmasa bile yapılamaz demek değildir şeklinde açıklamalarda bulunarak toplantı sona erdirildi.
HABER: Nuri ŞEKER
Milletvekili Usta, sistemi anlattı!
MHP) Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta ve MHP Samsun İl Başkanı Taner Tekin’in katılımıyla Çarşamba Öğretmenevi toplantı salonunda Yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildİ