Müdür Sağlam’dan Hayvan Pazarına Ziyaret

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Çarşamba ilçesinde bulunan kurban satış yerini ziyaret etti.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Çarşamba ilçesinde bulunan hayvan pazarını yerinde ziyaret ederek hayvan sevkleri ve kurban kesimi noktasında önemli uyarılarda bulundu.

Çarşamba Hayvan Pazarını ziyaret eden Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, ”Ülkemizde usulüne uygun hayvan sevkleri ve kurban kesimleri konusunda Bakanlığımızca yapılan çalışmalar kapsamında dikkat edilecek hususlar ve alınacak önlemler belirlenmiş olup, tüm vatandaşlarımızın bu konuda özen göstererek aşağıda belirtilen konularda hassasiyet göstermeleri gerekmektedir. Kurbanlık hayvan satış yerlerinde bulaşıcı, salgın hastalık veya sebebi belli olmayan hayvan ölümleri görüldüğünde; hayvan sahipleri, muhtarlar, köy bekçileri, polis, jandarma gibi görevliler ve serbest veteriner hekimler bu durumu mahallin mülki idare amiri veya İlçe Müdürlüklerine bildireceklerdir. Gebe veya damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların kurbanlık hayvan satış yerlerine girişlerine ve kurbanlık olarak kesimlerine izin verilmeyecektir.” İfadelerini kullandı.

Nelere dikkat edilmeli?

Hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanların kurban olarak tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan İl Müdürü İbrahim Sağlam, ”Kurban edilecek hayvan; çok zayıf, gebe ya da yeni doğum yapmış hayvanlar olmamalıdır. Kurbanlık hayvanların kılları düzgün ve parlak, bakışları ve dış görünümü canlı olmalı, yüksek ateş, salya ve göz akıntısı olmamalı, pis kokulu ishali ve burun akıntısı bulunmamalı, öksürük ve nefes darlığı yaşamamalı, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalı, şişlik ve ödemi olmamalı, cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı bulunmamalıdır.” Şeklinde konuştu.

“Belgeleri bulunmayan hayvanları satın almamaları gerekmektedir”
Ayrıca, başka ilden sevki gerçekleşen hayvanların rapor kontrolü yapılmasını gerektiğinde değinen Sağlam, “Yine koyun, keçi gibi küçükbaş hayvan satın alacaklarınsa; alacakları hayvanların kulak küpesi ve nakil belgesi olup olmadığı ile aynı şekilde başka ilden sevk edilen hayvanların 'veteriner sağlık raporu' olup olmadığını kontrol etmeleri ve bu belgeleri bulunmayan hayvanları satın almamaları gerekmektedir” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri