Muhtar'ın hayali: "Irmak Camii!"

Çarşamba Çayvar Mahallesi Muhtarı ve Esnaf Şevket Cengiz, "Karadeniz'in sembolü olacak şekilde Rahtıvan ve Abdullahpaşa Camilerinin yerine, Yeşilırmak üzerinde iki köprü arasına 10 - 20 bin kişilik , otoparklı, içinde iş yerlerini kapsayacak şekilde, gele

'Karadeniz'in sembolü olacak proje'

Çarşamba İlçesinde mevcut Doğu yaka da Rahtıvan, Batı yaka da Abdullahpaşa camisi ile iki yakasın da bulunan ibadete açık olan binaların yerine, muhteşem bir proje  fikri ile ortaya çıkan Çayvar Mahallesi  Muhtarı ve ilçenin köklü esnaflarından Şevket Cengiz, "Karadeniz'in sembolü, tarihi eser hedeflenerek yapılacak yeni büyük camii projesi Çarşamba için imkansız mı? sözleri ile açıklamasını şöyle sürdürdü.  

'İki büyük camii birleştirilmeli'

Çayvar Muhtarı Şevket Cengiz, "İlçemiz de malum iki büyük cami mevcut ve bu camilerimiz de otopark sorunu bir yana yerleşim alanı olarakta geniş bir bölgeyi kaplıyorlar. Belediye ve devlet yetkililerine önerim, Yeşilırmak üzerinde iki köprü arasına 10-20 bin kişilik için de araç otoparkı, altında iş yerleri bulunan yeni ve büyük bir cami yapılması Karadeniz sembolü, gelecek nesillerimiz adına da bizlerden kalan tarihi bir eser olmaz mı?" dedi.

'Denize köprü yapan, ırmak üzerine cami neden yapamasın?'

Çayvar Mahallesi Muhtarı Şevket Cengiz'in muhteşem fikri ve projesi üzerine yaptığımız röportajının devamında şunları dile getirdi. Muhtar Cengiz, "Devlet yetkililerimize ve Belediye Başkanına önerim mevcut iki camiyi ırmak üzerinde birleştirmeli! Yapılacak proje, Karadeniz'in sembolü ve aynı zamanda tarihi bir eser olacaktır. Denizin ortasında köprü ayağı yapan devlet ve ırmak ortasına köprü yaptıran belediye yine Yeşilırmak üzerine iki köprü arasında yeni bir camii neden yapamasın?" diyerek projeyi şöyle devam etti.

'Otopark, iş yeri ve ibadethane'

Yeşilırmak köprüsü üzerinde ki tarihi ve yeni araç köprüsü arasında ki ırmak yatağı alanına fore tabir edilen kazıklar çakılarak, iki köprü arasında sağlam bir zemin yapılabilir. Bunun üzerine araç otoparkı, iş yerleri de pek ala yapılabilir. Her iki yakadan yapılacak camiye 4 giriş, 10-20 bin kişilik büyük bir camii ilçe ve halkımız adına hizmet olmaz mı? Bu camii ile Doğu yaka, Batı yaka araç otopark sorunu da böylece çözülmüş olacaktır. Kalan alanlar ise her iki yakanın esnafını kapsayacak şekilde tuhafiyeci, kuyumculardan oluşturulacak iş yerleri ile doldurulmuş, en üst katları ise ibadet alanı olacak şekilde muhteşem bir eser ortaya çıkartılabilir. Böylelikle ilçenin köklü sorunları da çözüme kavuşturulmuş olacaktır" dedi.

' Tarihi yeni bir eser ortaya çıkartılmış olur '

Yapılacak bu proje ile Rahtıvan Camiinin tarihi bir yapı olduğu yıkılamayacağının belirtilmesi üzerine Çayvar Mahallesi Muhtarı Şevket Cengiz, "Yapılacak eser gelecek adına tarihi yapı olmayacak mı? Rahtıvan camimiz tarihi değer olarak değerlendirilsin kimsenin itirazı olamaz. Ama Abdullahpaşa camisi yıkılarak yeri devlete devredilmek suretiyle farklı bir hizmet için kullanılabilir. Böylelikle Tarihi yeni bir eser ortaya çıkartılmış olur." diyerek şöyle devam etti.

' Çarşamba ırmak üzerinde ki camisi ile neden anılmasın '

Cengiz, "Bu eser gelecek nesillerimiz adına da hem tarihi bir yapı olacak hem de Karadeniz'in sembolü şeklinde mutlaka tarihi eser olarak yerini alacaktır. Şöyle bir düşünün; Dünya ülkeleri içinde hangi ülkelerde ırmak üzerinde böylesi bir cami- yapı mevcut. Dünya ülkeleri arasına Venedik neyi ile ünlü?. Çarşamba ırmak üzerinde ki camisi ile neden anılmasın!?. Sonra tarihi yapı yerine tarihi bir eser daha kazandırılıyor." diyerek açıklamasını şöyle tamamladı.

'Beş tepe'ye, Topkapı'ya yapılan Yeşilırmak' a yapılamaz mı?'

Bakın yıllardır Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe sarayı ve Çankaya Köşkü isimleri ile anılıyordu.  Cumhurbaşkanımız Beş tepe'ye Külliye yaptırdı. Bu eserler şimdiden tarihi alan olarak anılmaya başlandı. Neden Beş tepe'ye, Topkapı'ya yeni binalar yapılıyor da, Yeşilırmak üzerine büyük tarihi eser olabilecek bir camii yapılamasın?. Böyle bir proje ilçemiz ve bölgemiz adına kötü mü olur?

'İki yaka'dan Camiye giriş ibadeti de artırır!'

Camilerimiz de en dikkat çeken olay; Örnek verecek olursak, son zamanlar da  ilçemize gelen Şehit'lerimizin cenaze namazını kılacak bir alan yok. Her şehit cenazesi geldiğinde ilçemiz de araç trafiği otopark sorunu nedeni ile trafik ve normal hayat adeta felç oluyor. Ama bu yeni proje de otopark yeri sorunu çözülmüş, vatandaşların böylelikle her iki yakadan camiye girişi sayesinde ibadette artacaktır. Ayrıca namaz kılmak istenildiğinde veya tarihi bir camii ziyaret etmek için geldiklerinde kendi bulundukları yakadan camiye girip çıkabilirler. Bu durum daha güzel olmaz mı? diyerek şöyle devam etti.

'Allah her şeyi vermiş. Devletin gücü mü yok!'

Cengiz,"İki köprü arasına yeni, büyük ve tarihi eser olabilecek, Karadeniz bölgesinin sembolü olacak biçim de camiye yer mi yok! Yoksa Devletin yapacak gücü mü yok. Allah her şeyi vermiş. Yapmak istendikten sonra gelecek nesiller adına kalıcı bir tarihi eser de bizlerin sayesinde kazandırılmış olmaz mı? Böylece ilçemiz hem dini hem de tarihi kalıcı bir esere sahip olacaktır. Bizlerin atalarımıza ettiğimiz dualar gibi bu eserle beraber bizler içinde dua ederler. Bu düşünce ve beklenti yanlış mı?" ifadeleri ile açıklamasını sonlandırdı.

HABER-FOTO: Ece E. GÖKYOKUŞ- Hacer ALBAYRAK- Nuri ŞEKER

 

 

 

 

 

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Çarşamba Haber Haberleri