Özel Adana Avrupa Hospital Fizik Tedavi Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Vildan Özdoğan, FMS'nin, en sık genç-orta yaş bayanlarda görüldüğünü belirterek, "Bu hastaların çevresindeki insanlardan aşırı beklentileri vardır. Her şey zamanında ve mükemmel olmalıdır. Günlük hayatta her zaman karşılaşılabilecek ufak tefek sorunlar bile böyle kişiler için çok büyük sorun ve stres haline gelebilir. Fibromiyaljinin nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Stres, kaygı, depresyon, dinlendirmeyen uyku ve bazı romatizmal ve hormonal hastalıklarla ilişkili olabileceği düşünülmektedir” dedi.
AĞRI, ANA BELİRTİDİR
Uzman Doktor Vildan Özdoğan, FMS’nin her hastada mutlaka olması gereken belirtilerini ise şu şekilde açıkladı:
"3 aydan uzun süren yaygın vücut ağrısı. Ağrı ana belirtidir. Kaslarda ve eklemlerde hissedilen ağrı günden güne, haftadan haftaya değişebilir. Ağrının yeri vücudun farklı yerlerinde dolaşma eğilimi gösterse de en sık boyun, bel, kollar, göğüs, kalça ve bacaklarda hissedilir. Vücudun değişik bölgelerinde 18 hassas noktadan (boyun, omuz, diz, dirsek veya kalçalarda) en az 11 tanesinin varlığının hissedilmesi de en önemli unsurdur."
PANİK ATAK SIKLIĞI ARTAR
Özdoğan, FMS'de sıklıkla görülen belirtileri ise şöyle sıraladı:
“Dinlendirmeyen uyku: Geceleri sık olarak uyanırlar ve uyku kaliteleri düşüktür. Uykusuzluk nedeniyle sabahları dayak yemiş gibi kalkma sık görülen şikayettir.
Yorgunluk: Özellikle sabahları yataktan kalkamayacak kadar yoğun olabilen ve yorulmasını gerektiren faaliyetlerde bulunmadığı halde izahı zor olan yorgunluk görülebilir. Yorgunluk ve ağrı yaşam kalitesini düşürmüştür. Gerilim veya migren tipi baş ağrısı, başta sersemlik hissi olabilir. Birçok hasta fibromiyalji tanısı almadan önce migren tanısı alabilmektedir. Eller, kollar, ayaklar, bacaklar veya yüzde hissizlik veya karıncalanma hissedilebilir.
Soğuğa tahammülsüzlük: Özellikle el ve ayaklarda aşırı üşümeler olabilir. Soğuk havalarda, klimalı ortamlarda ve terleyip soğuma sonrasında kas ağrılarında artışlar olur.
Psikolojik sorunlar: Fibromiyalji tanısı olan hastalarda depresyon, panik atak gibi hastalıkların sıklığı artmıştır. Neredeyse hastaların yarısında bu sorunlar görülebilir ve uzman desteği sıklıkla gerekir. Unutkanlık ve konsantrasyon eksikliği. Unutkanlık genellikle yakın geçmişe aittir. Örneğin evden bir şey almak için çıkan bir kişi evden çıktıktan sonra ne alacağını unutup eve dönebilir. Konsantrasyon güçlüğü, okudukları bir yazıyı anlamalarını zorlaştırır."