Müsteşar Yardımcısı, “Acele Edildi” Eleştirine Cevap Verdi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Zübeyir Yılmaz, “4+4+4 sistemine geçilmesinde acele edildi” eleştirileri olduğunu hatırlatarak, “Bu konuda bakanlık acele karar aldı ama bu kararın yalnızca karar safhası düşünülmemeli. Bununla ilgili önce

 

Öğretmenevi’nde yapılan MEB Bölgesel İstişare Toplantısı’nda konuşan Müsteşar Yardımcısı Zübeyir Yılmaz, dünyada yalnızca eğitim ve öğretimin niteliğinin arttırılması konusunda bir çalışmanın olmadığını belirtti. Yılmaz, “Aynı zamanda eğitim süresinin uzatılmasıyla ilgili de çok önemli kararlar var. Bizim en zayıf noktamız buydu. Bununda en önemli sebebi ilköğretimin 8 yıl olmasıydı. Bu 8 yıl sonunda da zorunlu eğitimin bitmesiydi. Halbuki bu dünyada çok daha önce 12 yıla çıkarılmış. Hatta bununla da yetinilmemiş Amerika’da, Japonya’da, Güney Kore’de artık üniversite eğitiminin bütün vatandaşlar tarafından alınması konusunda fırsat ve imkanlar verilmeye başlanmıştır. Bizde de uluslararası değerlendirme sonuçlarında geldiğimiz nokta pek iç açıcı değildi. Çalışan nüfusun yalnızca yüzde 6.5’si lise ve üstü mezunu olması bizim tabi çok iyi bir yönümüz değildi. Dolayısıyla zorunlu eğitimin 12 yıla çıkması bu bakımdan Türkiye’nin geleceği ve çocuklarımız için çok önemli ve iyi olmuştur. Bir eğitim sistemin ne kadar kolay ve anlaşılabilir olursa o eğitim sistemin başarılı olması o derece yüksek olur. Bu anlamda 4+4+4 bu basitliği ve kolaylığı ifade etmesi açısından önemlidir. Dünyanın önemli ve gelişmiş ülkelerinde bu şekilde uygulanmaktadır” diye konuştu.

Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkmasıyla ilkokul, ortaokul ve lisenin 4+4+4 şeklinde tanıtılan bu sistemin uygulanmasında çok yoğun bir çalışmaların olduğunu belirten Yılmaz, “Bütün gayretimiz çocuklarımızın daha iyi bir eğitim alması, daha nitelikli ve daha kaliteli bir eğitime fırsat verilmesi ve bunun için de doğru bir sistemin oturtulmasıydı. Bütün gayretlerin altında bu vardı. 18. Milli Eğitim Şurası’nda alınan kararlara dayanarak ve daha sonra yapılan çalışmalarla birlikte bu zorunlu eğitimin 12 yıla çıkartılması kararı alındı. Bu mevzuat itibariyle kanunlaştı ve onun peşinden de 5 aylık süre içersinde bu sisteme geçildi. Bu sisteme geçilmesinde acele edildiği konusunda ve ‘neden böyle hızlı bir karar alındı’ şeklinde eleştiriler oldu. Ama bazı konularda acele etmekle, hızlı hareket etmek ve çalışmak arasında küçük bir fark var. Onu da özellikle belirtmek ve onu da değerlendirmek gerekiyor. Bu konuda bakanlık acele karar aldı ama bu kararın yalnızca karar safhası düşünülmemeli. Bununla ilgili önce yapılan 18. Milli Eğitim Şurası’na kadar giden bir süreç vardır. Onu da birlikte değerlendirdiğimizde acele bir karar olarak da değerlendirmek mümkün değildi” şeklinde konuştu.

Toplantıda il ve ilçe milli eğitim müdürlerine seslenen İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Mustafa Cora ise, “İller olarak özellikle bir şeyler üretmeye, farklı şeyler ortaya koymaya ve rutinin dışına çıkmaya ihtiyacımız var. Bu anlamda illerimiz güzel örneklerini yaptıklarını ifade eden anlatımları birbirimizle istifade edersek çok daha yararlı olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Öğretmenevi’nde yapılan MEB Bölgesel İstişare toplantısına MEB Müsteşar Yardımcısı Zübeyir Yılmaz’ın yanı sıra, MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Mustafa Baloğlu, MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Programlar ve Öğretim Materyalleri Grup Başkanı Osman Yıldırım, MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Eğitim Bilişim Sistemleri Grup Başkanı Oğuz Temizkan, MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü Programlar ve Öğretim Materyalleri Grup Başkanı Elif Bakar, Milli Eğitim İl Müdürü Dr. Mustafa Cora, Ordu, Amasya, Tokat, Sinop, Çorum İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürleri ve Şube Müdürleri katıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri