NAMAZIN ADABI

Hasan TOPUZ

 

İslamın ana temellerinden biri olan namaza başlarken, onun en önemli adabı olan Huşu ’ya riayet etmek gerekir. Çünkü Huşu namazın en mühim adabındandır.

                Bir müslüman, namaza başaladığı andan itibaren selam verinceye kadar Rabbinin huzurunda olduğunu düşünecek ve ona göre hareket edecektir. Namazları Huşu ve Hudu içinde kılmak demek tadil-i erkana riayet etmektir. Tadil-i erkana dikkat edilmeden hızlı kılınan namazdan, hırsızlık yapmak demektir. Bu durum ise hadis-i şeriflerde men ediliyor. Ruku ve sucuduna dikkat edilmeden kılınan namaz para çalmaktan daha fenadır.

                Namazla ilgili ne kadar hadis-i şerif varsa hepsini açıklıyor. Namaz ile ilgili kitaptaki bölümü okuyunca eserin ne kadar değerli bir kitap olduğu kanaatine vardım. Rahmetli Muzaffer Ocak Hoca Efendi’nin günümüz türkçesine çevirip cemaatine okumaları için tavsiyede bulumasının sebebini anladım. İsmail Ağa cemaati Türkiye’nin en geniş kitlelere sahip nakşi tarikatıdır. Cemaati şeyhi ve günümüzün en büyük alimlerinden biri olan Mahmut Şevket Ustaosmanoğlu tarafından günümüz Türkçesine çevrilip okunması tavsiye edilen bu eser her Müslümanın baş ucu kitabı olması gerekir. Cemaatle kılınan namazlardaki kural, kaide ve adaplar bir bir sıralandıktan sonra konu ile ilgili hadis-i şerif ve ayeti celileler adapları destekliyor.

ALLAH(C.C)’I ZİKRETMEK

                Olgun bir Müslüman için en önemli husus aşadığı müddetçe Allah’ı zikretmeyi hiç terk etmemesi gerektiğidir. Zikir ile ilgili şu hadis-i şerif beni çok etkiledi. “Yaşadığınız gibi ölürsünüz; öldüğümüz gibi dirilirisiniz.”

                Yani Dünya’da ne gibi amelde iseniz, o şekil üzere ölürsünüz. Hangi sıfat ve hal üzere ölürseniz öyle dirilirsiniz. (Devamı yarın)     

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.