Narenciye yüzleri ekşitmiyor

Adı narenciye ile birlikte anılan Mersin’de limonun ardından mandalinada da hasat başladı. Sezona iyi başlayan narenciye fiyatlarından çiftçi, ürün kalitesinden de ihracatçı oldukça memnun.

Dalında limon fiyatı 1 lira 30 kuruş civarında seyrederken, cinsine göre mandalinanın fiyatı 75 kuruştan alıcı buluyor.

Mersin’de bir firma tarafından Erdemli ilçesinde 6.’sı gerçekleştirilen hasat etkinliğine katılan turunçgilin aktörleri, sezon başında önemli açıklamalarda bulundu. Bahçelerdeki mandalina hasadını izleyen Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, burada yaptığı konuşmada Mersin’in sektördeki yerine dikkat çekerek, “Dünyada narenciye denilince ilk akla gelen şehrimiz Mersin. Bundan dolayı mutluyuz. Mersin’in adı uluslararası toplantılarda narenciye ile birlikte anılıyor. Bildiğiniz gibi yaş sebze meyve ihracatında en önemli gurubu narenciye grubu oluşturmaktadır ve yıllık 1 milyar dolar ihracat gerçekleştiriliyor. Öncü firmalar sayesinde de üretimin artmasıyla 2023 hedefi olarak ortaya koyduğumuz 3,5 milyar dolar ihracat rakamını gerçekleştirebileceğimizi umuyoruz” dedi.

MERSİN TURUNÇGİL KONGRESİNE HAZIRLANIYOR
Mersin turunçgilinin 2020’de Mersin’de yapılacak 14. Dünya Turunçgil Kongresi’ne hazırlandığını ifade eden Kaçmaz, “4 yılda bir yapılan bir kongre bu. 60 ülkeden 3 bine yakın akademisyen bu kongreye iştirak edecek. Değerli yönetim kurulu üyelerimizle birlikte, Çukurova Üniversitemizle birlikte bu kongrenin hazırlık çalışmalarını yürütüyoruz. Mersin sektörde daha iyi isimlerle anılacak. Diğer taraftan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonumuz burada çok güzel çalışmalar yapıyor. Narenciye Tanıtım Gurubu olarak ‘geççi ve erkenci çeşitlerin’ bölgeye adaptasyonu ile ilgili olarak Çukurova Üniversitesi, Alata ve Batı Akdeniz Araştırma Enstitüsü ile bir çalışma yürütüyoruz. Bu çalışmayla 5 aylık narenciye sezonunu 11 aya çıkarmaktır. Bununla ilgili çok güzel neticeler alıyoruz” şeklinde konuştu.

REKOLTE DÜŞÜK, FİYAT BEKLENTİSİ VAR
Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTUB) Başkanı Ahmet Dursen Şahin ise sezonda beklenmedik kar yağışının rekolteyi düşürdüğünü belirterek, “Geçen yıl narenciye bölgesine kar yağmasından dolayı rekoltemizde azalma var. Limonun en yoğun olduğu Erdemli’de, Silifke’de limon rekoltesinde azalma var. Adana’da da bugünlerde kesimler başladı. Arkadaşlar umulan rekoltenin çıkmayacağından bahsediyorlar” dedi.

Düşük rekoltenin fiyat beklentisine yol açtığını hatırlatan Şahin, “Rekoltenin az olmasından dolayı özellikle limonda fiyatların bu yıl çok iyi olacağını tahmin ediyoruz. Doların da yükselmesi ihracatta bir avantaj. Limonun az olmasından dolayı iyi bir sezon yaşatacağını tahmin ediyoruz. Rekolte azlığını fiyat yüksekliği ile telafi edeceğiz diye umuyoruz” diye konuştu.

SAĞLIĞA ZARARSIZ ÜRÜNLER İHRACATTA SORUN YAŞATMIYOR
Hekagro Teknik ve Kalite Geliştirme Müdürü Ziraat Mühendisi Hayati Aslan da “Her yıl burada üreticilerimizle birlikte yaptığımız çalışmaların neticelerini paylaşıyoruz. Kullandığımız ürünler insan sağlığı açısından problem oluşturmayan besleyici değeri yüksek ürünler. Topraktan uyguladığımız gübreler bitki ve insan sağlığı açısından zararlı olmayıp aynı zamanda toprak ıslahı yapan, topraktaki organik yapıyı güçlendiren biyolojik yapıyı iyileştiren ürünlerdir. Kullandığımız bu ürünlerle birlikte, ihracatta sorun yaşamadan ürünümüzü çok rahat pazarlama şansı elde ediyoruz” diye konuştu. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri