NİSAN YAĞMURLARI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Çarşamba ilçesinde sebze meyve yetiştiriciliği yapan çiftçilerin bahçelerini ziyaret ederek sözleşmeli tarıma geçilmesi gerektiğini vurgulayan Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, “Çiftçilerin önü açılması gerekiyor.” dedi.

Çarşamba ilçesinde Ovacık mahallesinde meyve sebze bahçelerine incelemelerde bulunan Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, sözleşmeli tarıma geçilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Pazarlar da ki çiftçilerin önünün açılması gerekiyor.” dedi.

“Sebze maliyetleri yüksek”

Bu yıl hava şartlarından dolayı sebzenin maliyeti yüksek olacağının altını çizen Başkan Muammer Aydemir “Şuanda sadece çarşamba ovasında değil Türkiye genelinde yağıştan dolayı büyük bir sıkıntılarımız var. Hava şartları aşağı yukarı 1,5 aydır yağışlı gitmesi tabi üreticilerimizin erken dikim yapamamalarına neden oluyor ve şu anda gördüğünüz gibi patlıcanda, biberde hastalık var bu da maliyeti fazlalaştırıyor. Çünkü çiftçimizin ilaç atması gerekiyor devamlı bakım yapması gerekiyor. Özellikle de bu sahil bölgesinde örtü altı ve acık alanda sebze yapan çiftçilerimiz tabi ki girdi maliyetlerinin yüksek olduğundan dolayı zorlanıyorlar. Bunun bir de garantisi yok bu fiyatlarda hale gittiği zaman dengesizlik oluyor. Yaptığı ürünün hak ettiğini de alamıyor. Bu sene ki baktığımız zaman sebze fiyatları çok yüksek olacak ama bölge de bu sene bakıyorsunuz çiftiçilerimiz de fide alımları çok düşük ve fiyatlar gecen yıl biberin tanesi 70 kuruşken şuanda 5-6 TL, Patlıcan 4 TL-12 TL oldu. Bu maliyet bizim çiftçimiz 40-50 bin tane dikiyor bunun yaklaşık 5 TL’ den 250 bin TL yani kaybetme riski var cesaret işi de biraz da çiftçilerimiz korku ile dikim yapıyor. Bakın fındık şimdi tamamen ovamız da fındık dikim alanları var. Çünkü fındığın geliri biraz daha yüksek olduğu için çiftçilerimiz fındığı tercih ediyor. Maliyeti sebzenin yüksek olduğu için çiftçilerimiz sebzeden uzaklaşıyor.” Diye ifade etti.

“Çiftçilerin önü açılması gerekiyor”

Sözleşmeli tarım ile birlikte çiftçilerin önünü açılması gerektiğini vurgulayan Aydemir “Şuanda tabi devletimiz tarafından desteklemeler var ama bana göre çiftçi için yeterli değil. Çünkü şuanda girdi maliyetleri çok yüksek gübre, mazot, ilaç pahalı ve bunun bir de iş garantisi yok. Çiftçilerimiz pazarlara satış yapıyor ama çok böyle dışarıda ki pazarlara gittikleri zaman zorluklar ile karşılaşıyor. Yani aslında tek elden satış yapılması gerekiyor. Hasat döneminde bakıyoruz bizim çiftçimizin sebzesi para etmiyor yani orada bir dengesizlik var. O yüzden direk sözleşmeli tarıma geçmemiz gerekiyor. Pazarlar da ki çiftçimizin önünü açmamız gerekiyor. Bunu kim yapması gerekiyor belediyelerimiz aracılığı ile tek elden satılması lazım. Şuanda sebze vatandaşa ulaşırken 3-4 yer değiştiriyor bu da doğal olarak fiyatı arttırıyor.” Dedi.

“Çiftçi bu yıl çok zor dönemden geçiyor”
3 yıldır çiftçilik işi ile uğraşan Çiftçi Alaaddin Bal, bu seneki hava şartlarından dolayı sıkıntılarının çok olduğuna değinerek “Bu yıl tarımda sıkıntılarımız çok. Hava şartlarından dolayı köylümüz çok sıkıntı çekiyor. Hava şartlarından dolayı tarımda örtü altı, erken ekim bu yıl sıkıntılı. Aynı zamanda çok fazla çürük oluyor. Elimizden geldiği kadar havalandırıp, ilaçlayıp tekrar kapatıyoruz. İlaç aracılığı ile önlem alıp canlandırmaya çalışıyoruz. Çiftçi bu yıl çok zor dönemden geçiyor.” İfadelerini kullandı.

Bahçesinde ki yetiştirdiği ürünlerden bahseden ve dikilmesi gereken ürünlerin geç olacağından bahseden Çiftçi Alaaddin Bal, “Bahçemizde kırmızı barbun, kıl biber, dolma biber, patlıcan, kavun, karpuz gibi ürünler yetiştiriyoruz. Çarşamba ovası bu yıl genellikle bu ürünleri üretiyor. Hava şartları bu yıl soğuk ve kırağı olayından dolayı Mayıs ayının 7’sini geçmeden dikilmiyor. Ama bu yıl 10 – 15 gün fark atacak.” Şeklinde konuştu.

“Vazgeçme dönemine geldik”
Fide ve gübre fiyatlarının her geçen sene artmasından yakınan çiftçi Bal, “İşimiz verimli ama fideler çok pahallı. Geçen sene fideler 1 TL’den satılıyordu. Bu yıl 5 TL’den alıyoruz. Gübre fiyatları biraz düşse de fide fiyatları, işçi paraları, mazot parası bizi çok zorluyor. Bir de bunun yanına havalar yağışlı gidince çürüğümüz oluyor. Bu yüzden kârımız düşüyor. Bu şekilde pazar fiyatına da yansıyor. Her sene masrafımız çoğalıyor. Biz çiftçiler artık vazgeçme dönemine geldik.” Cümlelerini kullandı.

“Bizim toprakları değerlendirmemiz için devletin destek sağlaması gerekiyor”
“Devlet desteği almadan kendi imkanlarımız ile yapıyoruz bu işi. Ziraat Odası Başkanlığının çok destekleri oluyor. Yatırım istiyor bizden ama devletimiz elinden geleni yapsa da çiftçi yine de zorlanıyor. Bu duruma bir dur demek lazım. Maliyetleri eşitlemek lazım. Halkın sebzeyi ucuz yemesi lazım. Her iki taraftan da zarar. Çarşamba ovası çok verimli bir ova. Bizim toprakları değerlendirmemiz için devletin destek sağlaması gerekiyor. Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, bu hususta bize her konuda yardımcı oluyor. Elinden geleni yapmaya çalışıyor.” Dedi.

Ayrıca genç çiftçiler için de teşvik edilmesi amaçlı destek sağlanması gerektiğine değinen Bal, “Genç çiftçilerimizin önünü açmak için devletimizin desteği çok önemli. Giderlerin düşmesi gerekiyor. Geleceğimiz için çiftçilere her türlü destek çıkmakta fayda var.” Diye konuştu.

“Yüklü miktarlarda paralar ödüyoruz”
Yetiştirdiği ürünün maliyetinin çok fazla olduğundan bahseden genç çiftçi Metin Bal, “Bu işle yaklaşık 6 senedir uğraşıyorum. Yani çiftçilik güzel ama bir yandan da zorlukları var. Mazot, gübre masrafları biraz zorluyor. Desteklemeler az geliyor. Devletimiz desteğini çiftçiye az veriyor zaten. Yüklü miktarlarda paralar ödüyoruz. Her şeyin bir masrafı var yani kolay değil böyle şeyler. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Hale götürüyoruz ucuz gidiyor çoğunlukla. Yüklü miktarlarda olduğu için her yerden sebze, meyve geliyor. O yüzden komisyonlarda kesinti oluyor, birazda onlar kesiyor. O yüzden düşük fiyatlara gidiyorlar.” Diye konuştu.

“Nem oranı çok yüksek”
Hava sıcaklarının normalin altında olmasından kaynaklı ürünlerinin çürüdüğünü ve alınan önlemlerden bahseden Metin Bal, “Hava şartları bu sene çok yağmurlu gittiği için nem oranı çok yüksek. Bu yüzden sebzeleri çok etkiliyor. Yapraklar da solma, çürüme oluyor genellikle. Çoğu kişi ürününü de çürüttü. Önlem olarak üstlerine tül örttük, ilaçlarla destekleyiciler verdik. Potasyum, kalsiyum gibi takviye yaptık.” Dedi.

HABER: Ünal Daldal- Emine Temiz Yılmaz

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Çarşamba Haber Haberleri