Dr. Mehmet Kuran, Samsun Teknopark’ın 2017 yılı verilerine göre 56 teknoloji geliştirme bölgesi arasında en hızlı gelişme gösteren 3. teknoloji geliştirme bölgesi seçildiğini hatırlatarak, ileride daha büyük başarılara da imza atacaklarına inandığını söyledi.
Prof. Dr. Mehmet Kuran, Genel Müdür Buğra Çolak ve OMÜ-TTO Proje Yürütücüsü Dr. Mustafa Mortaş ile birlikte 2017 yılından beri ivme gösteren Samsun Teknopark’ı tanıtmak ve faaliyetleri hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla basınla bir araya geldi.
"Yüzde 92 doluluk oranıyla teknoloji geliştirme merkezi haline geldik"
Son dönemde ulusal ve yerel basının gündemde olan Samsun Teknopark’ın doğru bir şekilde tanıtmayı amaçladıklarını belirten Samsun Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kuran, "Samsun Teknopark henüz çok genç bir oluşum olsa da kuruluşundan bu yana çok hızlı gelişme gösterdi. 2014 yılında firmaları kabul etmeye başlayan Samsun Teknopark, doluluk oranı bakımından bu yıl yüzde 92’ye ulaştı. Dolayısıyla firmalarımızın, girişimcilerimizin, üniversitemizdeki akademisyenlerimizin, girişimci öğrencilerimizin fikirlerini geliştirebileceği, teknolojik ürün üretebileceği teknoloji geliştirme merkezi haline gelmiş durumda" dedi.
"2017 yılından bu yana firmalarımız önemli miktarda gelir elde etti"
Samsun Teknopark’ta yer alan firmaların AR-GE faaliyetlerinden elde ettiği gelir ve giderleri sayısal verilerle açıklayan Prof. Dr. Mehmet Kuran şunları söyledi: "2017 yılı rakamlarına baktığımızda bünyemizde faaliyet gösteren firmaların 4 milyon 630 bin TL AR-GE harcaması yaptığını, 14 milyon TL’nin üzerinde AR-GE geliri ve 54 milyon 500 bin TL civarında da AR-GE dışı gelir elde ettiğini görüyoruz. Bu rakamlar, yaşımıza ve büyüklüğümüze göre önemli tutarlar. Bunun dışında bünyemizdeki firmaların yaptığı faaliyetler nedeniyle vergi ve diğer istisnalardan aldıkları toplam tutar da 3 milyon TL’yi buldu."
"Kuluçka merkezimiz için DOKAP’tan 2020 yılına kadar destek"
Samsun Teknopark’ta içerisindeki 41 firmada 143 AR-GE personeli istihdam edildiğini kaydeden Mehmet Kuran, "41 firmadan 10 tanesi kuluçka merkezinde faaliyet gösteriyor. Geçen yıl kurduğumuz ön kuluçka merkezimizde ise 27 firmamız var. Ön kuluçka merkezimiz için DOKAP’tan 2020 yılına kadar devam edecek destek aldık. Bu destekten hem ön kuluçka merkezine hem de üniversite-sanayi iş birliğini geliştirmede değerlendireceğimiz Teknoloji Transfer Ofisimize (TTO) elaman istihdamını sağlıyoruz” şeklinde konuştu.
"Samsun Teknopark üniversite-sanayi iş birliğini geliştirme faaliyetlerini hızlandırdı"
OMÜ-TTO hakkında da bilgi veren Rektör Yardımcısı Mehmet Kuran konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "OMÜ - TTO, 2016 sadece adı olan ama herhangi bir faaliyeti bulunmayan bir yerdi. 2017 yılında bu kurumu da aktif hale getirdik. Bugün itibariyle 6 olan personel sayısını kısa zamanda 15’e kadar çıkartacağız. Dolayısıyla Samsun Teknopark sadece girişimci firmaların ürünlerini geliştirdikleri bir yer değil aynı zamanda üniversitenin sanayi ile iş birliğini geliştirme yeri olarak da faaliyetlerini hızlandırdı. OMÜ-TTO bu amaçla kuruldu. Yine OMÜ-TTO’nun kapasitesini arttırmak için TÜBİTAK’tan 1 milyon 500 bin TL’lik bir destek aldık."
"Akademisyenlerimiz bünyemizde düşüncelerini sanayiye aktarabiliyor"
Sadece sanayicilerin ya da büyük firmaların değil girişimci fikri olan gençlerin, öğrencilerin, mezunların devletin verdiği hibelerden faydalanmasının önünü açmak için bireysel girişimcilik faaliyetlerinin de bulunduğunu belirten Mehmet Kuran şöyle devam etti: "Bunun dışında üniversitemizdeki akademisyenlerimiz de düşüncelerini sanayiye aktarmak için bünyemizde firma kurdular. Akademisyenlerimiz kendi alanlarında geliştirdikleri ve patentledikleri ürünlerin, üretim için AR-GE çalışmalarını burada yapabiliyor. Bununla ilgili çok başarılı örneklerimiz var. "
"Samsun ve ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz"
OMÜ’nün 2014 yılında 2 adet, 2015 yılında 3 adet, 2016 yılında ise 4 adet patenti bulunduğuna işaret eden Prof. Dr. Mehmet Kuran, "Samsun Teknopark ve OMÜ-TTO’nun faaliyetleri sonucunda 2017 ve 2018 yıllarında biri uluslararası olmak üzere toplam 12 patent başvurusu olmuş. Bu durum da burada yürütülen faaliyetlerin ne derece faydalı olduğunu gösteriyor. Zaman içerisinde bu rakamların daha da artacağına inanıyorum. Ekibimizin bünyemizde yer alan firma ve merkezlere verdiği hizmetle ve devletimizin sağladığı destekle Samsun ve ülke ekonomisine katkı sunuyoruz" ifadelerini kullandı.
"En hızlı gelişme gösteren 3. Teknopark seçildik"
Samsun Teknopark’ın, 2017 yılı verilerine göre 56 teknoloji geliştirme bölgesi arasında en hızlı gelişme gösteren 3. teknoloji geliştirme bölgesi seçildiğini hatırlatan Rektör Yardımcısı Kuran, "Ekibimizin ciddi ve özverili çalışmalarının sonucudur bu ödül. İnşallah ileride Samsun Teknopark daha büyük başarılara da imza atacaktır" dedi.
"Samsun Teknopark da teknolojik ürün geliştirecek"
Samsun Valisi Osman Kaymak’ın katılımıyla Samsun Teknopark’ın yıllık genel kurul toplantısında aldığı kararı basın mensuplarıyla paylaşan Kuran şöyle konuştu: "Sanayimizin ve girişimci firmalarımızın gelişimine yine yardımcı olacağız ama Samsun Teknopark artık kendisi teknolojik bir ürün geliştirmeye yönelik yatırımlar yapma kararı aldı. Önümüzdeki yıllarda Samsun Teknopark, bünyesinde kendi firmasını kurarak teknolojik ürün geliştirmeye yön vermiş olacak. Şu anki planlarımıza göre biri yazılım alanında olacak. Ayrıca kimya teknolojileri, sağlık, elektronik, makine ve teçhizat, savunma, tarım, ilaç, otomotiv de önem verdiğimiz alanlar. Kimya teknolojileriyle ilgili düşüncemiz de üniversitemizdeki bir öğretim üyesinin geliştirdiği patente Samsun Teknopark’ın da ortak olması ve ürünün üretim alanının oluşturulması. Böylece Samsun sanayisine katkımız olacak. Üniversite-sanayi iş birliğine sağladığımız desteğin getirisi şu an milyon dolar seviyesinde olsa da önümüzdeki yıllarda milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz."
"Samsun Teknopark eğitim kurumu niteliği de taşıyor"
Sanayici ve girişimciyi akademisyenle buluşturarak yol gösterme açısından bir eğitim kurumu niteliği de taşıdıklarını ifade eden Mehmet Kuran, "Özellikle gençlerimizi ve mezunlarımızı çok önemsiyoruz. Fikirlerinin peşinden koşmaları istihdama ve ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. Ayrıca burada AR-GE merkezi kuramayacak firmalar için de bir yer sağlıyoruz. Samsun’da sanayici ne kadar AR-GE ihtiyacı olduğunu da bilemeyebilir. Bu konuda da TTO uzmanlarımız büyük bir özveriyle sanayicimize yardımcı oluyor. Bunun yanında sanayici üniversitemizin laboratuvar gibi diğer imkanlarından da faydalanabiliyor" diye konuştu.
"OMÜ’nün dışarıya açılan yüzüyüz"
Samsun Teknopark’ı OMÜ’nün dışarıya açılan yüzü olarak tanımlayan Kuran, "Tek amacımız sanayinin ihtiyaçlarına cevap veren bir yapı oluşturmak. Artık üniversitelerin kapılarını kapattığı dönemler geride kaldı. Toplumun ihtiyaçlarına cevap veren ürünler geliştirmeleri toplumsal refahı sağlamaları gerekli" dedi.
Üniversite-sanayi işbirliğine yakın bir zamanda oluşturularak 16 milyon TL destek alan MEDİKÜM’ü örnek veren Rektör Yardımcısı ve Samsun Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Samsun’un her alanında etkin olacaklarını vurgulayarak sözlerini tamamladı.
Prof. Dr. Mehmet Kuran’ın ardından Samsun Teknopark Genel Müdürü Buğra Çolak, görseller eşliğinde Samsun Teknopark’ı tanıtan ve faaliyetlerini anlatan bir sunum yaptı.
Sunumun ardından basını bilgilendirme toplantısı sona erdi.