ÖFKE 1

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

     Araştırmalarımda elde edilen sonuçlar öfkeli ve kavgacı kişilerin yüksek tansiyona bağlı hastalıklara yakalanmaya yatkın olduğunu kendini duygusal olarak dışa kapayan kişilerde ise sırt ağrıları ya da kas gerilmelerinin çok görüldüğü belirlenmiş bu ve buna benzer birçok araştırma gösteriyor ki kişinin içinde bulunduğu duygusal durum zaman içinde sağlıklarını boza bilmekte ve fiziksel rahatsızlıklara sebep olabilmektedir.Bu araştırma aynı zamanda ilişkilerde kendimizi ifade etme biçim ve tarzımızın uzun süreçte sağlık sorunları oluşturacağını da göstermektedir.

   Öfke bazen bir istek ve ihtiyacın karşılanmaması hayal kırıklığı haksızlığa uğrama gibi sebeplerle ortaya çıkar ancak öfke olarak dışa yansıyan bir kısım duyguların arkasında yatan asıl sebep özgüven eksikliği, alınganlık, kendini ifade edememe, sorunlarını çözme becerisinden yoksunluk ve kaygılar da olabilmektedir.Yetiştirilme biçimlerinin de etkisiyle kişiler ise öfkeyi açıkça ifade etmez ama pasif bir tepki sergilerler mesela insanlardan uzak durmak ,işbirliğini reddetme gibi davranışlarla öfkeyi  için için besleyen bir husumete çevirirler.Buda kişiyi mutsuzluk, gerginlik ,hayata küskünlük ve için için acı çekme haline sürükler.

  Öfke ister dışa vurulsun, ister bastırılsın her halükarda en büyük zararı kişinin kendi sağlığına verir. Şiddet eğilimi fazla olan kişilerin kalp damar hastalıkları,baş ağrısı gibi hastalıklara daha yatkın olduğu tespit edilmiştir. Bu sebeple öfkeyi bastırmak değil sebeplerini inceleyerek kontrol altına almak gerekir. Elbette günlük hayatın telaşı içinde ister istemez birçok durum bizi öfkelendirir bazen trafik bazen insanların düşüncesizlikleri bazen de kontrolünden çıkan olaylar…

  Psikologlar öfkeyi bize ve başkalarına zarar verme riski en yüksek duygu olarak tanımlanmaktadır. Öfke çoğu zaman ani gelişen bizi gerginleştiren ve mantıklı düşünmeye zorlaştıran bir duygudur. Saldırganlık, suç işleme, iş yerinde ilişkilerin bozulması gibi birçok sorunun kaynağı kontrol altına alınmamış öfke duygusudur. Psikologlar öfkenin vücudumuzdaki testini şu şekilde tarif ediyorlar:

“ Kişinin benliğine  bir saldırı yapıldığını hissetmesi sonucu nefesinin hızlanması, kan basıncının artması adrenalin hormonlarının salgılanmasıdır.Bu tarihten de anlaşılacağı gibi öfke anında insanın adeta vücut kimyası değişmektedir. Vücuttaki  bu kimyevi değişim büyük bir enerjinin açığa çıkmasına sebep olmaktadır.Aniden kanını kaynatan bu enerjiyi kontrol edemediği takdirde insanoğlu çok pişman olacağı şeyler yapabilmektedir .

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.