Öfke kontrolünün ilk kuralı öfkemize tetikleyen durumları tanımaktır çoğu zaman aceleci canı tez kişiler öfke sergilemeye yatkın olur.Onlar beklemek ,sabretmek istemezler.Oysa hayat bizi birçok zaman sabretmeye mecbur eder.Acelecilik hissiyle eliniz ayağınız titremeye başladığı zaman bağırıp çağırmak yerine derin bir nefes alın nefes alışverişinizi kontrol altına alarak kendinize sakinleştirin içinizden bildiğiniz sure ve duaları okuyun.
Asabi kişilerin birçoğu sorumluluk duygusu yüksek kişilerdir.Üzerlerine birçok mesuliyet yüklenmişlerdir.Başarı ve saygı kazanmayı önemseyen kişilerdir.Bu yüzden de en ufak bir başarısızlığa işlerin aksamasına tahammülleri yoktur. Eğer siz de böyle bir kişiyseniz işlerin aksi gittiği zamanlarda hemen kendi kendinize söylenerek kendinizi daha da sinirlendirmeyin aksine kendinize sakin olmayı telkin edin.
Çoğu zaman sinirli İnsanlar bir aksama ve ters giden İşten çok olayın sonuçlarını en kötümser bir senaryo ile gözlerinde canlandırarak stres seviyelerini arttırırlar.Bunun farkına varmak ise bu durumla kendinizi öfkelendirecek şekilde iç konuşma yapmayın.“Ya hep beni mi buluyor yeter artık bu kadar da olmaz” demeyin “İnsanlık hali herkesin başına geliyor” deyin.
En önemli kural duygumuzun bize esir almasına izin vermemek mantıklı olmaktır.dünya hayatında insanın başına her şey gelebilir öfkelenmek ise hiçbir şey çözmez.Sizi kızdıran durumlar karşısında biraz durun düşünün.Ya affedin ya ifade edin ve çözüm arayın.Serikanlı bir şekilde “beni öfkelendiren bu durum değiştirebileceğim bir şey mi, yoksa değiştiremeyeceğim bir şey mi?” diye düşünelim. değiştirebileceğimiz bir şeyse “bunu nasıl değiştirebilirim” diye çağrı arayalım.Sorunlara kızgınlıkla eleştiri ile değil çözüm odaklı yaklaşalım değiştiremeyeceğimiz şeyleri de kabullenmeyi hoş görmeyi anlayışlı olmaya çalışalım.
Tahammülsüzlük birçok olumsuz duygunun asıl sebebidir. insanlara karşı anlayışlı ve merhametli yaklaşmak öfkemizi yatıştıracaktır.Herkese aynı derecede yetenekli, akıllı, tecrübeli, becerikli olmayabilir ,sanki bizi kasten öfkelendiriyormuş gibi düşünmemek gerekir.
Mükemmeliyetçilik insanı tahammülsüz hale getiren bir özelliktir.Oysa bu dünyada her şeyin mükemmel olması mümkün değildir. Bu dünyanın geçici olduğunu düşünmek gerginliği azaltacaktır.