Ankara Numune Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Nurullah Zengin, Ankara’daki patlama sonrası hastaneye getirilen Cafer Altun’un öldüğü sanılarak morga konulduğu iddialarıyla ilgili, “Bu iddialar tamamen gerçek dışıdır. Açıkçası o görüntüleri, o beyanları ilk duyduğumuzda büyük bir şaşkınlığa uğradık” dedi.
Ankara Numune Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Nurullah Zengin ve beraberindeki heyet, Ankara’daki patlama sonrası hastanelerine getirilen Cafer Altun’un babası olan Mehmet Ali Altun’un bazı basın ve yayın organlarında yer alan, ‘Oğlumu ölü sanıp morga koydular’ yönündeki iddiaları sonrası açıklamalarda bulundu.
“BU İDDİALAR TAMAMEN GERÇEK DIŞIDIR”
Ankara Numune Hastanesi Yöneticisi Zengin, iddialarla ilgili olarak, “Bu iddialar tamamen gerçek dışıdır. Açıkçası o görüntüleri, o beyanları ilk duyduğumuzda büyük bir şaşkınlığa uğradık. Biz hemen olay nedir, nasıl gerçekleşmiştir, bu hasta bize ne zaman gelmiştir bunun incelemesini yaptık. İşin aslı şudur; hasta, olay sonrası hastanemize müracaat eden ilk hastalardan bir tanesi. Genel durumu oldukça ağır, bir şok tablosu içerisinde acil servisimize geliyor; bacağı maalesef kaybedilmiş durumda ve nöbetçi doktorlarımızın ilk müdahale ettiği hastalardan bir tanesi. Saat 10.30’da hastanemize girişi var.
Bundan sonraki yaklaşık 1 buçuk saat acil serviste, bazen 3-4 branşın hekimlerinin hep beraber müdahale ettikleri bir tıbbi müdahale gerçekleşiyor. Bu sırada kalbi duruyor, resusitasyon işlemi uygulanıyor, solunum cihazına bağlanıyor. Yaklaşık 1 buçuk saat sonra 12 civarında, solunum cihazına bağlı ameliyathaneye alınıyor ve yaklaşık 2 saat süren bir ameliyat müdahalesi var. Sonrasında da hastanın yoğun bakımda tedavisi devam ediyor. Ayın 17’sine kadar yaklaşık bir hafta kadar hayati tehlike devam ediyor. Bu tarihte hayati tehlike ortadan kalkıyor ve ayın 17’sinden itibaren de hastanın normal serviste tedavisi devam ediyor. Gerçek budur” ifadelerini kullandı.
“DEĞİŞİK BRANŞLARDA YAKLAŞIK 10’A YAKIN HEKİM TARAFINDAN İLK MÜDAHALESİ YAPILDI”
İddialarda adı geçen yaralı Cafer Altun’a ilk müdahalede bulunan doktorlardan biri olan Kemal Aydıç, Altun’un hastaneye geldiğinde komada olduğunu belirterek, “Değişik branşlarda yaklaşık 10’a yakın hekimin olduğu bir odada ilk müdahalesi yapıldı ve gözlem odasına alındı. Burada doktorlar başındayken kalbi durdu, durduktan sonra tekrar geri döndürüldü. Yaklaşık 1 buçuk saat takip edildikten sonra anestezi ekibinin de onayı alınarak, 2 doktor eşliğinde ameliyathaneye çıkarıldı, 2 saat süren bir ameliyat yapıldı sonrasında yoğun bakıma devredildi” şeklinde konuştu.
“ADI GEÇEN HASTA İLK AMELİYAT EDİLENLERDEN BİRİ”
Patlamanın yaşandığı günü anlatan hastane hekimlerinden Bülent Özkurt, “Patlamanın olduğu gün hastanemize yaklaşık 120’nin üzerinde hasta geldi. Bu hastaların hepsi acil serviste kabul edilerek, acil olarak hepsine müdahale edildi. Çok hızlı bir şekilde tüm doktor, hemşire ve yardımcı sağlık personeli hastaneye gelerek tüm ameliyathaneler devreye sokuldu. 120’nin üzerindeki hastanın 32’si o gün acil serviste ve ameliyathanelerde ameliyat edildi. Adı geçen hasta da bu ameliyat edilen hastaların içinde ilk ameliyat edilenlerden biri. Onun dışında tüm personel, canla başla çalışarak, tüm hastalara gerekli müdahaleleri; acil servislerde olsun servislerde olsun sonuna kadar yapmıştır” diye konuştu.
“ŞUAN GENEL DURUMU STABİL”
Cafer Altun ile şu anda ilgilenen doktorlardan biri olan Bülent Koçer, “Yaklaşık 6 günlük bir yoğun bakım sürecinden sonra genel durumunu toparlaması üzerine tarafımızca değerlendirildi. Göğüs cerrahi açısından, 2 taraflı göğüs tüpüyle takibini yapmaktaydık. Bu tarihten itibaren biz servisimize devraldık. Sonraki takiplerinde akciğer yönünden bir sorunumuz kalmadı, direnlerini de çektik. Şuan genel durumu stabil. Sıkıntımız yok, rutin takibimize devam ediyoruz.
“BANA ‘YARDIM EDEBİLİR MİSİN’ DEDİM”
Doktorlar, iddialarda ismi geçen hasta Cafer Altun’u da ziyaret etti. Doktorlarla sohbet eden Altun, patlama sonrası hastaneye getirilişini şu ifadelerle anlattı:
“İyim, sadece başımda geceleri biraz ağrı oluyor. Olayın olduğu günü hatırlayabiliyorum da arkadaşların anlattıkları biraz daha farklıymış. Hastaneye geldiğimde beni bir doktor karşıladı, gözüm zaten görmüyordu o ara, diğer gözüm çok kısa görüyordu. Bir doktorun sedye ile beraber geldiğini hatırlıyorum. Bana ‘yardım edebilir misin’ dedim. Çünkü bir tane taksi bizi getiriyordu. Bizi taşıyacak başka bir arkadaş yoktu orada. Doktorun yardımıyla içeri girdiğimi hatırlıyorum. Zaten ondan sonra bilincim gitti. Gözümü açtığımda ağzımda bir kablo vardı, doktorlar etrafımdaydı. Ondan sonra da bir daha gitmedi bilincim, açık kaldı.”
“4 HASTAMIZ HALEN HAYATİ RİSK TAŞIYORLAR”
Hastane Yöneticisi Zengin, patlama sonucu yaralanan ve hastanelerinde bulunan hastaların son durumuyla ilgili olarak şunları kaydetti:
“Şu anda toplam 11 hastamız var, bunların 4’ünün tedavisi yoğun bakımda devam ediyor. Bu 4 hastamız halen hayati risk taşıyorlar. Bunun dışında genel durumları daha iyi olan, hayati risk taşımayan 7 hastamız da servislerde takip ediliyorlar.”