"Öğrenciler biraz abartmış"

Samsun OMÜ Çarşamba Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi Dekanı Mustafa Tiftik ile Hukuk Fakültesinin sorunları üzerine daha öncesinde öğrencilerin bu konuda verdikleri “Bu ayıp Bizim!” manşet haberimiz üzerine röportaj yaptık ve yaptığı değerlendirme de çarpı

 

Samsun OMÜ Çarşamba Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi Dekanı Mustafa Tiftik ile Hukuk Fakültesinin sorunları üzerine daha öncesinde öğrencilerin bu konuda verdikleri “Bu ayıp Bizim!” manşet haberimiz üzerine röportaj yaptık ve yaptığı değerlendirme de çarpıcı açıklamalarda bulundu. Tiftik’in açıklamasının ilk bölümün de Dekan Tiftik, “Öğrenciler biraz abartmış” dedi
Öğrencilerin sıkıntılarını paylaştıkları haberimiz Çarşamba kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Bu konuda birçok kesim öğrencilerin söylemlerinin abartılı bulurken, bazıları ise öğrencilerin haklı olduğunu dile getirdi. Samsun OMÜ Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi Dekanı Mustafa Tiftik ile öğrencilerin gazetemize yaptıkları değerlendirmeleri konuştuk. Dekan Tiftik yaptığı değerlendirmede çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Dekan Tiftik, “Fakültemizin 3 yıl önce kurulma kararı alınmış ve geçtiğimiz yıl başlayan eğitimimizde bu yıl 1 ve 2. Sınıflara eğitim veren bir fakülteyiz. Yeni fakülte olması itibariyle, bütün yeni kurumların yaşadığı zorlukları bizde yaşıyoruz, yaşayacağız da ki bunlar normaldir. Eksikliklerimiz vardır, fakat şu konuda rahat konuşabilirim. Derslerimiz kalite bakımından hiçbir şey kaybetmez. Derslerimizin kalitesinde hiçbir eksiklik olduğunu kabul etmiyorum. Hatta gelişmiş fakültelere göre bizim öğrencilerimiz daha şanslı durumda bulunuyor. 88 kişi 2. Sınıflar 103 kişi birinci sınıflar gayet hocayla bire bir görüşülebilen bir kurumda ders alıyorlar. Tenha sınıflarda ders alıyorlar. Marmara hukuku 800’e yakın öğrencisi, Ankara, İstanbul Hukuk’unun 1000’e yakın öğrencisi gibi kalabalık amfilerde ders almak nerde, burada 50-60 kişilik sınıflarda hocayla bire bir yakın iletişim kurarak ders almak nerde. Bu bakımdan bizim öğrencimizin hukukçu olarak yetişme bakımından daha şanslı olduğunu düşünüyorum ”dedi.
Yapılan görüşmeler neticesinde öğrencilerin Çarşamba ve Samsun’da bulunan avukatlık bürolarında staj ve uygulama şansıda elde edildiğini belirten Tiftik, “Pazartesi günlerine ders koymadık. Pazartesi günleri bir kısım öğrencimiz Çarşamba Avukatlarının bürosunda, bir kısmı Samsun Barosunun Avukatlarının bürolarında, Avukatları gözlemleme, inceleme, dosya inceleme imkânı buluyorlar. Her bakımdan meslekleri ile ilgili yetişme imkânına sahip oluyorlar” diyerek öğrenciler için her şeyi yapmaya çalıştıklarını belirtti.
“Sosyal tesislerimizin şu anda yetersiz”
Fakülte alanı içerisinde sosyal imkânların şu an itibari ile yetersiz olduğunu kendilerinin de bilincinde olduğunu dile getiren Tiftik açıklamalarına, ” Sosyal tesislerimizin şu anda yetersiz. Kış mevsiminin biraz ağır geçmesinden dolayı spor tesislerimizin yapımı aksadı. Basket sahası yapılacak, bütün malzemelerimiz hazır durumda. Sınav zamanı yaklaştığından dolayı, öğrencilerimizin spora vakit ayırmayacağı düşünerek üstüne düşmedik. Spor sahalarını oluşturalım da öğrencilerimiz spor faaliyetleri içine girmesin istedik. Çünkü hukuk tahsili ağır bir tahsil ciddi çalışmayı gerektiriyor. Öğrencilerimizin her gün en az 2-3 saat çalışmaları gerekiyor, dersleri iyi anlayabilmeleri için. Bu bakımdan spor sahalarımızın gelecek seneye tam olarak hazır hale gelecek” şeklinde devam etti.
‘Kütüphane Zenginleşti’
Bölüm Dekanı Mustafa Tiftik kendisinin doktorasını hazırladığı hocasının fakülte için Kütüphanesini bağışladığını açıklarken, ”Kütüphanemiz çok zengin bir imkâna kavuştu ve geniş salonları, okuyucu mekânları ile kütüphanemiz hizmette şu anda. Hatta yüksek lisans öğrencilerimiz de yaralanabilecekleri çok iyi imkâna kavuştu. İsmini vermek istemiyorum çok önemli bir hukuk profesörümüz kitaplarını fakültemize bağışlamayı taahhüt etti” dedi.
‘Birçok etkinliğe ev sahipliği yaptık’
Hukuk Fakültesinin birçok etkinliğe ev sahipliği yaptığını açıklarken, “Bizim 10 gün icra ettiğimiz Ali Fuat Başgil anayasa ve hukuk sempozyumu daha önceden tıp hukuku alanında icra ettiğimiz hasta hekim hakları sempozyumunda öğrencilerimizin yoğun katkısı oldu. Yine 4-6 Mayıs tarihleri arasında yapacağımız uluslar arası kongre var. Kafkas üniversiteleri ile 19 Mayıs üniversitesinin ortaklaşa gerçekleştireceği, bir kısmı 19 Mayıs üniversitesinin Kurupelit kampüsünde, Atatürk Kongre Merkezi’nde, son günü de fakültemiz de icra edileceği geniş katılımlı bir kongre düzenledik. Bu kongrede de öğrencilerimiz katılarak hocalarla görüşme imkânı bulacaklar” dedi.
 ‘Öğrenci için şehir vazgeçilmez bir ihtiyaç değil’
Barınma meselesinde öğrencilerin tavırlarını abartılı bulduğunu belirten Tiftik, bu konuda öğrencilere her türlü kolaylığı sağladıklarını açıklarken, “Ben öğrenci olsam en yakın bir yurda başvururum. Öğrenci için şehir vazgeçilmez bir ihtiyaç değil. Öncelikle öğrencilerin okumaya önem vermeleri gerekir. Devlet sana 260 kişilik KYK yurdu imkânı sunmuş, bizde 200 kişiyiz yurt bize fazlasıyla yeterli. Fakülte binasının yanında ki bitişikte 20 kişilik kız yurdu varken, yurtta hali hazırda 3 kişi kalıyor. Samsun’dan git gel yapmaya ne gerek var!. Öğrenci bunlara fazla kafa yormayıp, öğrenimini daha pratik bir şekilde yapmalı.
Öğretim elemanı sıkıntısı aşılacak bir sorun
Öğretim görevlisi sorunu konusunda da açıklamada bulunan Tiftik öğrencilerin şikâyetçi oldukları kadar sıkıntılı olmadıklarını dile getirdi. Bu konuda YÖK tarafından yapılacak olan Rektör seçimleri öncesi YÖK tarafından öğretim üyesi atamalarının durdurulduğunu ve bundan kaynaklı sıkıntılar oluştu belirtirken Tiftik, “Öğretimin üyelerimizin de temin etme sıkıntısı var. Bu yeni kurulmuş üniversitelerin hepsinde var. Bizim öğretim üyesi temini seçim dolayısıyla ertelendi. Ama Haziran ayından sonra hemen kadrolarımızı ilana çıkacağız, bir medeni, bir mali, bir ticaret hukukçusu temin edeceğiz. Bu hukukçuları aldığımız zaman derslerimizde hiçbir aksama olmayacak. En kötü KTÜ hukuk fakültesi bizim kardeş okulumuz buradan hocalarımız oraya gidiyor onlardan da bize gelebilir. Bu sorunu bu şekilde halledebiliriz dedi. Öğrencilerin Çarşamba halkı konusunda yaptığı açıklamalarında abartılı bulduğunu dile getiren Dekan Tiftik “Münferit olaylar Türkiye’nin her yerinde olabilir bunun abartılması gerekmez. Ben Çarşamba’da onların dediği gibi insanların yaşadığına inanmıyorum” dedi.
Günlerdir Çarşamba gündemini meşgul eden ve çarpıcı yorumlara neden olan haberimiz hakkında Dekan Tiftik öğrenciler konusunda ki düşünce ve çalışmaları böyle anlattı. Ancak haberin başka çarpıcı ve bilinmeyen sıkıntıları da kapsayan Hukuk Fakültesi ile gelecek yıl eğitime girecek olan İletişim Fakültesi konusunda da sıkıntıları açıklayan Dekan Tiftik’in beyanatlarını yarın sizlerle buluşturmaya devam edeceğiz.
HABER-FOTO: Serkan KARAHAN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Eğitim Haberleri