Gecen aylarda Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) yönetimi tarafından yapılan görüşmeler neticesinde işçilere yüzde 5'lik bir zam uygun görülmüş, bu görüşmelerin ardından TEZ-KOOP-İŞ sendikası yüzde 5'lik zammı kabul etmeyerek grev kararı almıştı. Bu karardan sonra Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) yönetimi verilen zammı kabul etmeyen ve sendika ile hareket ettiği iddia edilen sendikaya üye olan işçilere hukuksuz şekilde OMÜ yönetimi tarafından mobbing uyguladığı ve daha vahimi mobbing eyleme geçirilerek sendika temsilcilerinin görev yerlerinin hukuka ve kanunlara aykırı şekilde değiştirilmeye çalışıldığı iddia edildi.
"Elimizde ses kayıtları mevcut"
Geçtiğimiz haftalarda TEZ-KOOP-İŞ Sendik Temsilci ve bir grup sendika üyeleri kendilerine ve üyelerine kanuna aykırı şekilde “Mobbing uygulandığını” iddia ederek OMÜ rektörlük binası önünde eylem yapmak istemiş ancak OMÜ Güvenliği ile eylem alanına çağrılan Polislerce engellenmek istenildiğini belirtti. Bu alanda kanuni hakları olan eylem ve basın açıklamasını yapacaklarını belirten ve açıklamasını okuyan TEZ-KOOP-İŞ Samsun Şube Başkanı Tarık Sayın, "Ondokuz Mayıs üniversitesinde yaklaşık 6-7 ay gibi bir süre zarfında grev kararı aldık. Grev süreci yürüttük en son da grevde istediğimiz haklar talepler yerine getirildi. Daha sonra kamu çerçeve protokolü ile toplu sözleşmemiz imzalandı.
Toplu sözleşme imzalandıktan sonra Üniversite içerisinde özellikle rektörlük yönetim kademesinden büyük baskılar gördük. Bizim şuanda elimiz de işçi arkadaşlardan uygulanmaya çalışılan ve bir kısmı başlatılan mobbing ile alakalı işçi arkadaşlarımızın uğradıkları mobbingi ispatlayacak ses kayıtları var. Bu kayıtlarda işçi arkadaşlarımız sendikadan istifa ettirilmeye zorlanıyor. Aynı zamanda Vakıf başkanı ve genel sekreterden talimat alındığını ve baskıların genel sekreterlik bilgisi doğrultusunda yürütüldüğüne dair bir bilgilerde var diyebilirim.
Konu ile ilgili olarak geçtiğimiz günlerde AK Parti Samsun İl Başkanına ziyaret gerçekleştirdik. Ziyaretimiz de bu hukuksuz baskıları dile getirdik. Aynı zamanda OMÜ'de hukuksuz bir şekilde bizim temsilcilerimizin yerini değiştirmeye çalışıyorlar. 6356 sayılı yasaya rağmen rektörlükte çalışan temsilci arkadaşımız Bafra ve Çarşamba’ya gönderilmek istenmektedir. Bu durum karşısında bizler savcılığa suç duyurusu hazırlığı yapıyoruz." şeklinde konuştu.
"Üniversite Protokolü tanımıyor"
Mobbing uygulanmaya çalışılan işçilerin zam ve diğer hakları adına Cumhurbaşkanımızın imzaladığı protokolü, OMÜ yönetimi içinde bazı isimlerin tanımadığının altını çizen TEZ-KOOP-İŞ Samsun Şube Başkanı Tarık Sayın, "Şimdi bazı daire başkanlarına, Genel sekreterlik tarafından talimat verilerek burada TEZ-KOOP-İŞ sendikasının yaptığı örgütlemeyi para için yaptığını, sendikalaşmanın para için yapıldığını iddia ediyorlar. Burada bütün gücün üniversite yönetiminin elinde olduğu bir gerçek. Bu arada sizleri istediğimiz gibi kapının önüne her an koyabiliriz. Bu uygulamamıza da sendika hiç bir şekilde karışamayacaktır algısı yürütülüyor. Ayrıca şunu da belirtmek isterim kamu çerçeve protokolü biliyorsunuz HAK-İŞ ile TÜRK-İŞ’e bağlı sendikaları ilgilendiren bir çerçeve protokolüdür. Bu protokolün açıklanması Cumhurbaşkanımız tarafından yapılmıştır. Burada da açıkça Cumhurbaşkanımız tarafından yapılan bir yasa maddesi ile imzalanan protokol üniversite yönetiminde bazı isimler tarafından tanınmamaktadır. Bugüne kadar 5-6 dava açtık bu konu üzerine çoğunu kazandık. Bu mobbing uygulamasını da hem basınla paylaşacak hem de mahkemeye dava açarak sonuna kadar sürdüreceğiz."diye ifade etti.
HABER: Emine Temiz YILMAZ