Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan ve Dr. Stephan Borte’nin konuşmacı olduğu konferansa öğretim elemanları katıldı. OMÜ Çocuk İmmünoloji-Allerji Bilim Dalı, Çocuk Genetik Bilim Dalı, Yenidoğan Bilim Dalı ve Leipzig Üniversitesi İmmündiagnostik Kliniği’nin işbirliği ile Türkiye’de ilk defa, OMÜ’de doğan bebeklere immün yetmezliğin yenidoğan taraması için alt yapı oluşturulması amacıyla çalışma başlatıldı.
Dr. Stephan Borte konuşmasında yeni geliştirdikleri bir yöntemle yenidoğan döneminde, ağır kombine immün yetmezlik hastalığı ve diğer önemli bazı hastalıkların, kolay, hızlı, ucuz ve etkili bir şekilde tanınabildiğini söyledi.
Prof. Dr. Alişan Yıldıran da, “Ülkemizde akraba evliliklerinin oldukça yüksek oranda görülmesinden dolayı, genetik hastalıklara rastlanma sıklığı da diğer ülkelerden çok daha fazladır. Genetik hastalıklarda erken teşhis ve uygun tedavinin gecikme olmaksızın verilmesi hasta, ailesi ve milli menfaatler açısından önemlidir. Ülkemizde konjenital hipotiroidi, biotinidaz eksikliği gibi hastalıkların yenidoğan döneminde taranması ile bu hastalıklara bağlı ağır hasar ve ölüm büyük ölçüde önlenebilmiştir.
Toplumda henüz pek bilinmeyen bir hastalık grubu olan immün yetmezlikler için bu durum bilhassa önemlidir. Bu hastalara teşhis konulmadan önce bilmeden ölümcül olabilecek aşılar yapılabilmektedir. Bu konuda üniversitemizde, Leipzig Üniversitesi ile birlikte öncü bir çalışma başlatılmıştır. Çalışmanın sonucunda bir yılda 2 bin 500 doğumun olduğu üniversite hastanemizde en az 15-20 bebeğe hayatın ilk ayında teşhis konulabilecek, böylece ölümden veya sakat kalmaktan kurtulabilecektir. Bunun için gerekli olan tek şey ise bir damla topuk kanıdır” şeklinde konuştu.
OMÜ’DE YENİDOĞANLARDA AĞIR KOMBİNE İMMÜN YETMEZLİK TARAMASI
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ)Çocuk İmmünoloji-Alerji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr.Alişan Yıldıran tarafından, “Yenidoğanlarda Ağır kombine İmmün Yetmezlik Taraması (Severe combined immunodeficiency screening in newborns)” adlı konferans düzenlendi