Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezinde gerçekleşen törende birincilik ödülü olan 15 bin TL, Genom Avcıları Takımına, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından verildi.
Milli Teknoloji Hamlesi sloganı ile yola çıkan ve Türkiye'nin teknoloji üreten bir topluma dönüşmesine katkı sağlayan TEKNOFEST’te, ‘’milli tohum hamlesi’’ sloganı ile OMÜ de yerini aldı. Genom avcıları takımı, hazırladıkları proje ile son yılların en popüler genom düzenleme aracı olan CRISPR/Cas9 sistemini kullanılarak Türkiye tohum sanayisine katkıda bulunmayı hedefledi.
Türkiye tarımında kullanılan ürünlerin birçoğunda hibrit tohumun kullanıldığı ve hibrit tohum üretim maliyetinin yüksek olması nedeniyle üretimin sınırlı olduğunu belirten Genom Avcıları Takımı, bu probleme çözüm bulmak amacıyla ‘’CRISPR-Cas9 Genom Düzenleme Aracılığı ile Erkek Kısır Domates Bitkilerinin Geliştirilmesi’’ projesi ile ilk hamlelerini yaptı.
Doç. Dr. Musa Kavas’ın danışmanlığını yaptığı Genom Avcıları Takımında; doktora öğrencileri Zafer Sezgin ve Gökhan Gökdemir yer alıyor.
Kimya Mühendisliği Bölümü öğrencisine TEKNOFEST’te ödül
OMÜ Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi Mehmet Furkan Topkara ve akademik danışmanı Doç. Dr. Selim Ceylan’dan oluşan SEN-1919 takımı da TEKNOFEST 2020 Çevre ve Enerji Teknolojileri kategorisinde “GÜNHANE” adlı mobil güneş enerjisi sistemiyle 3.’lük derecesi aldı. TEKNOFEST 2020’de kazanılan ödül ile bilgi veren Ceylan, proje kapsamında güneş enerjisinin termal olarak eriyik tuz şeklinde depolanması için bir mobil sistem tasarımı yapıldığını ve sürdürülebilir çalışma prensibine sahip maliyeti düşük ve çevre uyumlu bir prototip geliştirildiğini ifade etti.
İHA