Başkan Kefeli bu konu da yapmış olduğu açıklamasında, “ uzun yılardan bu yana Çarşamba’da Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurabilmek için mücadele etmekteyiz. Ancak, yüzölçümünün tamamına yakını 1. Sınıf tarım arazisi olan İlçemizin, bu konumu, tarımsal açıdan büyük bir avantaj gibi görünse de, aynı tarım arazileri, OSB kurulmasında en önemli engel olarak karşımıza çıkmıştır.
Diğer taraftan, OSB’lerin konumu ve ulaşım kolaylığı, alan seçiminde çok önemli bir etkendir. Yapmış olduğumuz tüm girişimler sonrasında kazandığımız deneyimler sonucu; şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki; Çarşamba’da OSB kurulacak en uygun alan Şeker Fabrikasının da kurulu olduğu arazilerdir.
Bu konuda TMMOB Şehir Plancıları Odası Samsun Şubesi’yle önceki yıl ortak bir çalışma yaptık ve Çarşamba için mülkiyet yapısı ve orman bilgilerini dikkate alarak bir plan hazırlattık. Kısaca özetlersek; Öncelikle şunu vurgulamak istiyorum, bu planlamaya konu olan yaklaşık 300 dönümlük alan üzerinde orman şerhi bulunmamaktadır. Bu alan Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. mülkiyetinde bulunan İlçemiz Sarıcalı Mah. 198 ada 1parsel, 30 ada 7 ve 8 parselleri kapsayan yaklaşık 300 dönümlük bir arazidir.
Arazi, gerek 26.02.2008 tarihinde Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanan, Samsun-Çorum-Tokat Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli, Çevre Düzeni Planında ve gerekse de Çarşamba Belediyesi’nin 1/5000 nazım planında “Sanayi alanı” olarak belirlenmiştir.
Diğer taraftan, Çevre Düzeni Planı, Plan hükümleri bölümünde 1.5.8 Çalışma alanları başlığı bölümünde tarif edilen OSB alanları, mevcut planda sanayi alanı kullanımı bulunması halinde, plan değişikliğine gerek kalmaksızın OSB alanı olarak kullanılabileceği ifade edilmektedir.
Tüm bu bilgiler bize, Çarşamba’da OSB kurulabilecek alanın Şeker Fabrikası arazisi içerisinde yer aldığı gerçeğini ortaya çıkarmaktadır. Bu konuda da, Bakanımıza detaylı bir rapor sunmuştuk.
Diğer taraftan baktığımızda, İlçemizin tek sanayi kuruluşu olan Çarşamba Şeker Fabrikası, elbette bizim gözbebeğimizdir. Bu fabrikanın İlçemize kazandırılmasında emeği geçen herkese minnet ve şükran borcumuz vardır. Çarşamba’da hiç kimse şeker fabrikasının kapanmasını istemez. Ancak, şu da bir gerçek ki, ovamızda üretilen şeker pancarının, iklimsel nedenlerden dolayı şeker oranı çok düşüktür. Bu dezavantajı gidermek için yıllardan beri, Tokat, Amasya, Vezirköprü, Havza gibi bölgelerden şeker pancarı alınmaktadır. Bu durumda üretim maliyetlerini ciddi bir şekilde artırmaktadır. Kısacası; piyasadaki, rekabet şartları, maliyet ve üretim analizleri incelendiğinde, rantabl bir üretim yapılmayan Çarşamba Şeker Fabrikasının, sübvanse edilmediğinde, uzun vadede rekabet edemeyerek kapanacağı aşikardır.
Bizim planımızda, zaten Şeker fabrikasının kapatılması düşünülmemektedir. Şeker Fabrikasının yaklaşık 1500 dönüm arazisinden sadece 300 dönümlük bir alanda, Tarıma Dayalı OSB kurulmasını istiyoruz. Daha sonraki dönemlerde ise yatırım taleplerine göre ve Şeker Fabrikasının durumuna göre OSB alanını genişletebiliriz.
Çarşamba’da Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesi kurulması, İlçenin kaderini değiştirebilir. Çünkü ilçemizde tarımsal sanayi yatırımları için tahsis edebileceğimiz yer bulunmamaktadır. Yatırımcılar OSB olmayan yerlere sıcak bakmıyor. Şeker Fabrikasında halen ortalama 400-450 kişi çalışmakta ve her geçen yıl bu sayı azalmaktadır. OSB kurulması halinde binlerce kişinin istihdamı mümkün olacaktır. Bu açıdan bakıldığında, Bayındırlık ve İskan Bakanımız Mustafa Demir’in açıklamalarını önemli buluyor ve katılıyorum. Biz de Çarşamba Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesiyle ilgili, ön yatırım taleplerini toplamaya başlamıştık. Bakanımız ve Milletvekillerimizin desteğiyle seçimler sonrasında, bu konuda somut gelişmeler kaydedileceğini umuyoruz” dedi.
Kenan GÜN- Fatma TAŞDELEN