Samsun'da İstihdam Merkezleri olarak bilinen Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) son zamanlarda çıkan fabrika yangınlarının neden çıktığı merak konusu olurken, OSB'de çıkan yangınların nedenlerini ve bu yangınların nasıl oluştuğunu Samsun İtfaiye Daire Başkanı Ertan Özcan'a ve Samsun İtfaiye Şube Müdürü Rıza Zengin açıkladı. Özcan ve Zengin, yangınların genellikle elektrikten kaynaklandığını ancak insan ihmalinin de önemli bir faktör olduğunu belirttiler.
"Fabrikadaki Personelin Bilinçli Olması Gerekiyor"
OSB yangınları için herkesin bilinçli olması gerektiğini vurgulayan Samsun İtfaiye Daire Başkanı Ertan Özcan, "Biz özellikle Organize Sanayi Bölgesinde, sizin de bildiğiniz gibi 85 tane büyük işyeri var. Özellikle haziran başı ve mayıs sonunda 2 tane büyük endüstriyel tesis yangınımız oldu. Bu endüstriyel tesis yangınlarında özellikle işletme içerisinde bilinçli personel ve tesislerde aktif pasif yangın önlemlerinin alınması, kontrol sağlanması, orada çalışan personelin yangına karşı eğitimli olması, oradaki işletme ve tesislerin yüksek olması, acil durum tahliye tatbikatlarının yapılması, başlangıç aşamasındaki yangınların oradaki personel tarafından müdahale edilmesini çok önemsiyoruz. Oradaki çıkan yangınlarda sabotaj ihtimali yok. Biz bunun üzerine yoğun çalışma yaptık. Genelde işletmenin kendi içindeki tesisat kaynakları ya da oradaki elektrikli cihazlardan kaynaklı yangınlar meydana geliyor. Bu yangınlardan dolayı çevredeki binalar ve işyerlerine zarar veren ve milli servete zarar veren durumlarla karşı karşıyayız." şeklinde konuştu.
"Biz Bilinçlendirmeye Çalışıyoruz"
Samsun İtfaiyesi olarak OSB ile ilgili rapor hazırlayıp ilgililere sunacaklarını söyleyen Samsun İtfaiyesi Şube Müdürü Rıza Zengin, "Samsun'da işyeri yangınları senede 1-2 defa meydana geliyor. Özellikle Organize Sanayi Bölgelerinde bu yangınlar çok olur ve çok önemli yangınlardır. Maddi anlamda da çok ciddi kayıplara yol açan yangınlardır. Mesela bu yıl için gerçekleşen OSB'de 2 büyük yangın vardı. O yangın maddi anlamda müthiş zarar vermişti. Çünkü bu fabrikalar aynı zamanda milli servettir. Aynı zamanda çevreye de büyük zarar veren yangınlardır. Biz OSB bölgesi ile şu anda fabrikaları ziyaret edip riskleri ortaya koymaya çalışıyoruz Samsun İtfaiyesi olarak. Yani olası yangınlar neden kaynaklanıyor, nasıl çıkabilir, alınması gereken tedbirler ne olabilir, yangınların çıkmaması için neler yapabilirler diye böyle bir rapor hazırlayıp ilgililere sunmak istiyoruz. Bu konuda çalışmayı başlatacağız ama fabrika yangınlarında genelde elektrik ön planda olduğunu gözlemleyebiliyoruz." ifadelerini kullanarak sözlerine şöyle devam etti.
Her bir OSB için çalıştıklarını vurgulayan Müdür Rıza Zengin, "OSB bizim en riskli gördüğümüz yerlerden birisi. Sadece merkez OSB değil, Samsun'da 8-9 tane OSB var. Her biri için bu süreç içinde bir çalışma yapacağız. En iyisi tabi ki o fabrikayı tanımak, bizim müdahale yollarını belirlemek, olası bir yangında binayı tanımak, nereden girilir, nereden yanaşılır bunları bilmek gerekiyor." dedi.