OSMANLI'DA BAYRAM GÜNLERİ 1

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

Osmanlı döneminde ki bayramlar nasıl oluyordu, merak ediyor musunuz? Bu yazımızda sizler için araştırdık. Osmanlı kültür hayatında önemli bir yeri olan bayramlar için Sarayda ve halk arasında özel törenler tertiplenirdi. Sarayda Padişah ile yapılan bayramlaşmaya muayede alayı ya da resmi muayede adı verilirdi.

Osmanlı Sarayında cülus (tahta oturma) tebriğinden sonra en ehemmiyetli merasim Ramazan ve Kurban bayramlarında yapılan tebriklerdi. Zira bayram merasimleri, mahiyetine istinaden yapılmakla birlikte, Osmanlı hanedanının ihtişamını ortaya koyması açısından da çok önemliydi. Çünkü İslam dünyasında iktidar sadece askeri güçle değil saray ihtişamıyla ve zengin devlet terörleriyle de ölçülürdü. Osmanlı devleti'nde resmi düzeyde bayramlaşma bir merasim çerçevesinde icra edilmiştir. Fatih kanunnamesi ile söz konusu merasimin ulus ve esasları belirlenmiş ve bu yöndeki düzenleme çok az değişikliklerle uzun müddet devam etmiştir.

Osmanlı padişahlarının bayram namazlarını kılmak için saraydan camiye gidiş ve dönüşleri sırasında yapılan merasimdir. Padişahın namaza gidiş gelişine Paus Lucas eserinde şöyle dile getirir; "at üzerindeki hükümdarın ihtişam ile hiçbir şey mukayese edilmezdi. Bindiği ve yedekte götürdüğü adları yeryüzünün en güzel adları idi. Atların koşumları altın, inci ve mücevherlere boğulmuştu. Atların güzelliği ve koşumlarının zenginliği ve subayların çokluğu içinde alay intizam ve hem kendisinden hem de seyreden halktan gelen dikkate şayan bir sessizlik içinde yol alıyordu. Gerçekten de dünyanın en eğlenceli ve en meraklı gösterisi idi."

19. Yüzyılın ortalarına kadar Topkapı sarayı'nda 1867 yılından itibaren (Sultan Abdülhamit döneminde Yıldız sarayı'nda yapılan iki bayram töreni hariç) Dolmabahçe sarayı'nın orta kısmındaki büyük muayene de salonunda yapıldı. Sultan II Abdülhamit döneminde ve 20. yüzyılın başlarında bayramlar daha sade bir biçimde kutlanmakla birlikte temel unsurlar devam etti.

bayram namazı için gidilecek Camii bayramdan önce padişahın kendisi seçer bu genellikle Ayasofya veya Sultanahmet camilerinden biri olurdu. padişahların bayramın 1. Günü sabah namazını Hırka-i Saadet dairesinde kılmaları adet idi. darüsaade ağası ile Silahtar ağa ve padişah yakınları bayramlaşmayı burada yaparlardı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.