İleri yaşlardaki kadınların korkulu rüyası olan osteoporoz, yani 'kemik erimesi' hastalığından korunma yöntemi konusunda bilgi veren Ortopedist Uzmanı Dr. Selçuk Tepe, osteoporoz hastalığından korunmanın en önemli yolunun süt içmek olduğunu vurguladı. Süt ve süt ürünlerinin doğumdan itibaren her dönemde düzenli olarak tüketilmesinin önemine dikkat çeken Tepe, "İnsanda 40 yaş civarında kemik kütlesi yavaş yavaş azalmaya başlar. Bu kayıp menopozdan sonra kadınlarda östrojen hormonunun seviyesinin düşmesine
bağlı olarak artış göstermektedir. Kemiklerin temel yapı taşı olan kalsiyumun en iyi kaynağı süt ve süt ürünleridir. Süt ürünleri aynı zamanda genel sağlığımız ve kemik sağlığı için mineral ve proteinleri de içerir" dedi.
Kalsiyum tüketimi ile kemik yoğunluğu arasında sıkı bir ilişki olduğuna işaret eden Tepe, osteoporozun önlenmesinin çocukluk yaşlarından itibaren başladığını söyledi. Kemik yoğunluğunun en üst noktaya ulaştığı 20'li yaşlara kadar süt ve süt ürünlerini tüketilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Tepe, "Her yaş grubunun günde en az 2 bardak süt veya eşdeğer süt ürünlerini tüketmesi gerekmektedir. Ülkemizde süt içme alışkanlığı yaygın değildir. Gelişmiş ülkelerde süt tüketimi kişi başına yıllık 100 litre
iken, Türkiye'de ise 25 litreyi geçmemektedir" diye konuştu.
Yeterli süt tüketiminin sağlıklı bir toplum oluşturulmasının yanında osteoporozun tedavi maliyetini azaltılması yönünden de çok önemli bir katkı sağlayacağının altını çizen Tepe "Osteoporozun önlenmesinde süt tüketimi kadar güneş ışığından yararlanma ve yaşa uygun D vitamin alımı ve fiziksel aktivitenin yanı sıra sigaradan da uzak durmanın önemi çoktur" şeklinde konuştu.
Tepe, önlenebilir bir kemik hastalığı olan osteoporozdan korkulmaması ve sadece doktorların değil tüm sağlık çalışanlarının toplumu bilinçlendirmesi gerektiğini vurguladı.
Osteoporoz'dan korunmak için süt için
Çarşamba Devlet Hastanesi Ortopedist Uzmanı Dr. Selçuk Tepe, osteoporoz hastalığından korunmanın en önemli yönteminin süt içmek olduğunu söyledi.