“OYUNUN ADI NE!?”

TÜRKŞEKER, özelleştirmeden çıkartıldı, varlık fonuna devredildi akabinde Tarım ve Orman Bakanlığına bağlandı ama anlamsız bir bilmece sürüyor. Şimdi soru şu: Şeker’ de,

 

TÜRKŞEKER’in 10 şeker fabrikası 2018 yılında özelleştirilirken, 3 şeker fabrikasının satış işlemi de iptal edilmiş ardından 2019 yılında Çarşamba Şeker Fabrikasının yeniden açılacak müjdesi ile bölge çiftçileri heyecanlandırılmıştı. Ancak geçen süreçte yaşanan gelişmeler hayal kırıklığı oluştururken son günlerde gözler açılış tarihine çevrildi.
 

“ÖZELLEŞMDEN ÇIKTI VARLIK FONUNA GİRDİ AMA!??”
TÜRKŞEKER’in 10 şeker fabrikası 2018 yılında özelleştirilirken, 3 şeker fabrikasının satış işlemi de iptal edilmiş ardından 2019 yılında Çarşamba Şeker Fabrikasının yeniden açılacak müjdesi ile bölge çiftçileri heyecanlandırılmıştı. Ayrıca TÜRKŞEKER’in bünyesinde halen 15 şeker, 2 alkol, 2 makine, 1 elektromekanik aygıtlar, 1 tohum işleme fabrikası ve 1 araştırma enstitüsü bulunuyor. Bu nokta da TÜRKŞEKER’in sermayesinde bulunan hisselerin tamamının özelleştirme kapsam ve programından çıkartılmıştı. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile TÜRKŞEKER’in Varlık Fonuna devredilmiş ardından hangi bakanlığa bağlanacağı uzun süre belirsizlik sonrasında geçtiğimiz Kasım ayında Tarım ve Orman Bakanlığına bağlanarak bu durum ortadan kaldırılmıştı

 

“YÖNETİM OLMAYINCA ÇALIŞMALAR AKSIYOR”
TÜRKŞEKER, Tarım ve Orman Bakanlığına atanmasının ardından oluşturulacak olan Varlık Fonu Yönetim Kurulu için 5’i Tarım ve Orman Bakanlığından 1’i ise Hazine ve Maliye Bakanlığından atanacakları açıklanmıştı. Ancak geçen bunca zamana rağmen aylardır yeni yönetim kurulu üyelerinin atanmaması TÜRKŞEKER’in mevcut kuruma bağlı fabrikaların revizyon ve diğer tüm çalışmalarını aksattığı iddia ediliyor.

“TÜRKŞEKER’DE HİÇBİR KARAR ALINAMIYOR”
TÜRKŞEKER’de yeni yönetim kurulu atanamadığı için; şeker ve pancar fiyatları başta olmak üzere, etil alkol ve bioetanol, suni gübre, melas, yaş küspe, kuru küspe, maya, gayrimenkul taşıt, demirbaş ve makine tesis gibi satış işlemleri ile ilgili kararlar sadece yönetim kurulu kararının olması gerektiği iddia ediliyor. Yeni Yönetim Kurulu kurulmadığı ve toplantı ile karar alınamadığı için TÜRKŞEKER’in geçtiğimiz Kasım ayında şeker fiyatlarına yaptığı yüzde 25 zam mevzuatlara aykırı olarak yapıldığı gündeme gelmişti. Bu durumunda Türk Şeker Kurumu mevcut Genel Müdürü ve yönetimini de zor durumda bıraktığı iddia ediliyor.

“FABRİKA İÇİN; YÖNETİM KURULACAK MI, SATILACAK MI?”
Çarşamba Şeker Fabrikasının revizyon ve çalışmasının hakkında Kasım ayından bu yana hiçbir şekilde gelişme olmaması, diğer fabrikaların revizyon tarihlerinin açılmasına rağmen bu fabrikanın adının ve tarihinin verilmemsi gerilime neden olmuştu. TÜRKŞEKER’in yeni yönetimi oluşturulmadığı için revizyon yapılmayacağı, oluşsa dahi Varlık fonu üzerinden bir kişi veya kuruma satılacağı iddia ve dedikoduları gerilime neden olmaya başladı.

“HEYECANLA CUMHURBAŞKANI KARARI BEKLENİYOR”
Konu hakkında yaptığımız araştırma sonrası edindiğimiz bilgilere göre; TÜRK ŞEKER Yönetim Kurulu Genel Müdürü Mücahit Alkan ve ekibi, varlık yönetiminin oluşturularak cumhurbaşkanlığı imzası ile resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesinin an meselesi olduğu ve heyecanla bu sürecin beklenildiği iddia edildi. Türk çiftçisi ile daha fazla barışık olma, diğer fabrika ve illerde ki ekimleri arttırma, ihracat ile ülkeye daha çok katkı sağlama adına heyecan ve hevesle sonucun beklendiği belirtiliyor.

YA ŞEKER AÇILIR, YA KADRO GİDER!?
Çarşamba Şeker Fabrikası için söylenecek ne varsa söylendiği bu nedenle artık asıl sözün Cumhurbaşkanlığından çıkacak karar mercii için yeni yönetimin beklendiği belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Covid-19 rahatsızlığı e ardından yurt dışı ziyareti sonrası yapılacak son kabine toplantısı ile net kararın çıkması beklendiği öğrenildi. TÜRK ŞEKER içinde bu fabrika için söylenen söz şu olduğu iddia edildi. Fatih Sultan Mehmet’in dediği gibi “Ya İstanbul beni alır, ya ben İstanbul’u” sözü misali şeker fabrikasının açılması için mücadele verenler diyor ki; “Ya Çarşamba Şeker Fabrikası açılır, ya da mevcut kadro bu görevden gider!?” Şimdi gözler ve niyetler Çarşamba Şeker’in çalıştırılmasında mı, yoksa mevcut yönetimin ayağını kaydırarak açılmamasını sağlamada mı? Bu hafta karar verilmesinin kaçınılmaz olduğu iddia ediliyor.

“GÖNDERİLEN MEKTUP İŞE YARAYACAK MI?”
Konu hakkında geçtiğimiz gün Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, Muhtarlar Dernek Başkanı Yusuf Özkan ve Çarşamba Şeker-İş Sendika Şube Başkanı Sinan Türe’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderilen mektubundan sonra çıkacak sonuç merakla bekleniyor. Niyetler Çarşamba Şeker Fabrikası arazilerinin satılması için mi, yoksa şeker üretimi için çalışılmasında yana mı karar çıkacak merakla bekleniyor. Çarşamba Ovasında yaşanan son olumsuzlukların ardından Çarşamba Şeker Fabrikası etrafında döndürülen olaylara akıl sır erdirilemiyor. Ve bu nedenle Çarşamba çiftçisi ile STK’larının aklında ki soru şu: Türkşeker, özelleştirmeden çıkartıldı, varlık fonuna devredildi akabinde Tarım ve Orman Bakanlığına bağlandı ama anlamsız bir bilmece sürüyor. Şimdi soru şu: Şeker’ de, “OYUNUN ADI NE!?”

HABER – FOTO: Büşra KOCATAŞ- Erol ŞEKER

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Çarşamba Haber Haberleri