Organik tarımın üretim aşamalarından tüketiciye sunum aşamalarına kadar sertifika programı kapsamında izin verilen uygulamalarla yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Muharrem Özcan, organik olarak üretilen ürünlerin tüketiciye organik olarak sunulabilmesi için ambalajlama, depolama, taşıma ve pazarlama işlemlerinin de organik tarım yönetmeliğine göre yapılmasının zorunlu olduğunu belirtti.
"ORGANİK ÜRÜNLER, ORGANİK OLMAYAN ÜRÜNLERDEN AYRI DEPOLANMALIDIR"
Hasat sonrası uygulamaların kalitenin tüketiciye ulaşmasını sağlayan etmenler olduğunu ifade eden Prof. Dr. Muharrem Özcan, "Ambalajın ürünün organik niteliğini bozmayacak yapıda olması etiket bilgilerinin tam olması ve ambalaj üzerinde logonun bulunması zorunludur. Organik ürünler, organik olmayan ürünlerden ayrı depolanmalıdır. Olanakların sınırlı olduğu durumlarda ürün karışımını engelleyici önlemlerin alınmasıyla birlikte her iki ürün grubu aynı depoda muhafazaya alınabilir. Ancak, depolama sırasında kesinlikle kimyasal madde kullanılmaz. Organik ürünlerin taşınmasında ürünün içeriğinde herhangi bir karışmaya neden olmayacak biçimde uygun paket ve araçların kullanılması bunlarda da, izlenebilirliğini sağlanması zorunludur" dedi.
"ORGANİK ÜRÜNLERE OLAN TALEP ARTMAKLA BİRLİKTE İSTENİLEN DÜZEYE HENÜZ ULAŞILAMAMIŞTIR"
Organik ürün sertifikasına sahip olan ürünlerin organik ürün olarak pazarlandığını söyleyen Özcan, "Organik ürünler, organik ürün olduğu açıkça belirtilerek satılır. Organik ürünlerin, konvansiyonel ürün ile karışmaması ve organik niteliğinin korunması zorunludur. Ülkemizde tarım ürünlerinde etiketlemenin henüz standart hale getirilememesi bu konuda çeşitli sorunlara neden olmakta hatta, organik olmayan ürünler (tüketiciyi kandırmaya yönelik) organik ürün adı altında satılabilmektedir. Ülkemizde organik ürünlere olan talep artmakla birlikte istenilen düzeye henüz ulaşılamamıştır. Bunda fiyat yüksekliği, bilgi eksikliği, ürün çeşitliliğinin azlığı, ürünün sürekliliğinin azlığı, satış kanallarının yetersizliği, halkın gelir ve kültür düzeyi ile alternatif ürün varlığı gibi nedenler etkili olmaktadır" diye konuştu.
ÖZCAN: "BAZI ÜRÜNLER, ORGANİK ÜRÜN ADI ALTINDA SATILIYOR"
Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Özcan, tarım ürünlerinde etiketlemenin henüz standart hale getirilememesinin çeşitli sorunlara neden olduğunu ve organik olmayan ürünler (tüketiciyi