Pilavın tadı; Çeltiğe verilen emekten

Çarşambalı çiftçiler üretim bakımından yetiştirilmesi en zor ürünlerin başında gelen Çeltiğin hasadı ile uğraşıyor. Ancak tüm ürünlerde olduğu gibi çeltikte de zarar çiftçiyi kara kara düşündürüyor

 

Çeltik üretimi en zor tarım ürünlerinin başında geliyor. Tamamen sulak bir alanın içinde üretilmesi gereken çeltik, yetiştirilmesi en maliyetli ürünlerinde başında geliyor. Çarşambalı çiftçiler üretimi zor çeltiğin bu günlerde hasadı ile uğraşıyorlar. Çarşamba’nın batısında yer alan köylerden biri olan Taşdemir Köyü Çeltik üretimi yoğun olan bir köy. Köylülerin yarısından çoğu köyde çeltikle ile uğraşarak tabiri caizse ekmeğini çamurdan çıkarıyor.

Hasat en büyük sorunlardan bir tanesi

Çeltik hasadı diğer ürünlerin hasadına benzemiyor, yıl boyunca sulak bir alanda yetişen çeltikler hasattan önce suyu kesiliyor, yaklaşık 2-3 hafta sonra ise tamamen suyu çekilmiş tarlaya paletli biçerdöverler girerek ürünü hasat ediyor. Önceden köylüler paletli biçerdöverlerin olmadığı hasadı kendilerinin yaptığını belirtirken paletli biçerdöverlerin kendileri için büyük bir kolaylık olduğunu dile getirdiler. Paletli biçerdöver köylüler için bir çözüm ama yine de zorlukları yok değil neden derseniz, paletler bile bazen yoğun çamur ve balçık yığınının arasında saplanıp kalabiliyorlar.

Çeltik üreticisi fiyatlar konusunda mağdur

Yıllardır çeltikle uğraştıklarını belirten çeltik üreticisi köylüler çeltiğe verilen fiyatın çok düşük olduğunu ve hiçbir masraflarını karşılamadığını bu konuda artık zarar ettiklerini dile getirdiler, Çiftçiler, “Bundan 10 yıl önce çeltik 80 kuruştu ama biz o seksen kuruş ile 2 litre mazot alıyorduk. Şimdi çeltik 90 kuruş ve bizim 1 litre mazot almamız için yaklaşık 5 kilo çeltik satmamız gerekiyor. Bundan 10 yıl önce 6 lira olan gübre şimdi 45 lira. Kısaca biz yavaş yavaş erirken her şeyin fiyatı yükselirken çeltik aynı fiyatla kalmaya devam ediyor. Tütün ve Şeker Pancarından sonra şimdi de çeltik mi bitirilmek isteniyor” dedi.

Tarım sigortası yaptırdım bakmaya bile gelmediler

Yaptığı çeltik için tarım sigortası yaptırdığını kaydeden bir çiftçi ise, “Çeltiğimiz tarlaya ektikten sonra tarım sigortası yaptırdım. Gelin ürünüme bakın dedim geliriz dediler, geçiştirdiler. Ben ürünümü sigortalatmak için 1500 lira para ödedim kimse kontrol etmeye gelmedi. Ürünüme böcek dadandı bozuldu. Yaptığım sigorta da zarar ettim. Çarşamba buraya çok uzak değil insanlara tarım sigortası yaptırın diyorlar yaptırıyoruz, kimse ilgilenmiyor sonra zararını biz çekiyoruz. Bizleri kooperatife kaydettiler. Kooperatif bile bize çeltik konusunda destek olmuyor” dediler.

Çeltik üreticisinin destekçisi yok

Çeltik üreticisi köylüler, “yaptığımız çeltiği bile satamıyoruz. Komisyonculara çeltiğimizi al diye yalvarmak zorunda kalıyoruz. Bu konuda Ofis’in çeltik alımı yapıp yapmayacağı muamma. Bizi kooperatife aldılar o bile sorunlarımıza çözüm bulamıyor. Bize denilen bunu siz yapmayın biz dışardan daha ucuza alırız demeye getirip ülkenin tarımını bitiriyorlar” diyerek bu konuda yaşadıkları sıkıntıların büyüklüklerini dile getirdiler.

Haber-Foto: Serkan Karahan

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Çarşamba Haber Haberleri