Posasız gıdalarla beslenme kabızlığa neden!

Can sıkıcı sağlık sorunlarından biri olan kabızlığın özellikle çocuklarda, gençlerde ve hamile bayanlarda sık görüldüğünü belirten Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, “Her geçen gün daha fazla kişi bu problemi yaşıyor. Posasız gıdalarla beslenme kabızlığa n

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç kabızlık ile ilgili olarak yaptığı bilgilendirmede şunları kaydetti; “Kabızlık bir çok kişinin sorunları arasındadır. Kabızlık dışkılama sıklığının azalması ve dışkılama sırasında güçlük çekilmesidir.Kabızlığın bir çok sebebi olmakla birlikte, kişinin yanlış beslenme alışkanlığı da kabızlık yapabilir.Dışkıya çıkma ihtiyacını şu veya bu şekilde ertelemek ya da bilinçli olarak baskı altında tutmakta kabızlığa neden olabilen faktörlerden biridir.

Posasız gıdalarla beslenme de buna bir sebep teşkil eder. Ayrıca yetersiz su alınması kabızlığın en mühim sebeplerindendir. Yine hareketsizlik, dışkılama isteğini baskılamada zemin olabilir. Spor aktiviteleri ile birlikte lifli besinlerin tüketiminin de azalması sonucu kabızlık sorunu kendini göstermektedir. Aslında en önemli detay kabızlığın bir hastalığın işareti olabileceğinin ya da kendi ile beraber bazı hastalıkları getirebilme durumunun göz ardı edilmesidir.

Bu nedenle sonbahar ve kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceklerinden biri olan kurubaklagillerin, kepekli tahılların (esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna gibi…) ve özellikle C vitamininden zengin sebze ve meyvelerin tüketimine ağırlık verilmelidir. Günde 10 - 13 bardak su içilmesi de kabızlığı önlemeye yardımcı olacaktır. Kabızlığı gidermeye yardımcı olmak için rezene çayından da faydalanabilirsiniz.Ayrıca kuru kayısı,kuru erik ve kuru incir de kabızlığa karşı akla gelen doğal çözümler arasındadır.” 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri