Rusya’nın asıl amacının Suriye'ye kalıcı olarak yerleşmek olduğunu belirten İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mensur Akgün,”Rusya, Ortadoğu’ya yerleşmeye çalışıyor. Oluşturduğu Bağdat ve Tahran’daki ittifaklarıyla birlikte aslında bunu başardı. IŞİD üzerinden vereceği bundan sonraki mücadelesi içerisinde de ciddi bir aktör olduğunu gösterdi. Amerika’yla birlikte bu bölge içerisinde çalışmak için de bir zemin hazırladı. Bana kalırsa Rusya bu bölgede kalıcı. Zaten amacı da kalıcı olmaktı” diye konuştu.
“RUSYA VE İRAN NE YAPARSA YAPSIN ARZ KISILMADIĞI MÜDDETÇE HİÇBİR ŞEY OLMAZ”
Suriye’deki müdahalelerin petrol fiyatları üzerinde dengeleyici bir unsur olmadığını söyleyen Akgün, fiyatları etkileyen diğer etkenleri ise şöyle sıraladı:
"Suriye’de bilindiği üzere sadece kendisine yetecek miktarda petrol var. Dünyadaki fiyat hareketlerini herhangi bir şekilde etkileyebilecek potansiyele sahip değil. İkincisi, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üretimi kısmadığı takdirde Rusya ve İran ne yaparsa yapsın, arz kısılmadığı takdirde hiçbir şey olmayacaktır. Üçüncüsü de talep azalıyor. Dünyada ve Çin’de ekonomide bir geriye dönüş ve bütün piyasalarda bir geri çekilme var. Dolayısıyla talebin azalması da söz konusu. Bu şartlar altında Suriye’ye müdahalenin herhangi bir şekilde petrol fiyatları üzerinde dengeleyici bir unsur olması, bana açıklayıcı gelmiyor.”
“TÜRKİYE BU TUZAĞA DÜŞMEMELİ”
Rusya’nın amaçları içerisinde petrol fiyatlarının artması varsa başarılı olamayacağını dile getiren Akgün, "Aynı zamanda uluslararası bu tip krizlerde az da olsa petrol fiyatlarında bir sıçrama olur" dedi. Krizin tırmanmasının ve Türkiye’nin savaşa sürüklenmesinin petrol fiyatlarını ciddi şekilde etkileyeceğini vurgulayan Akgün, "Zaten ihracatımız da jeopolitik nedenlerden, Rusya ile olan uzlaşmazlığımızdan ve ticaretin kendi mantığı çerçevesinde cereyan eden bazı olaylardan dolayı ciddi bir şekilde geriliyor. Dolayısıyla eğer petrol fiyatları yükselecek olursa ciddi bir ödemeler dengesiyle karşı karşıya kalabiliriz ve bu durum ekonomik krize neden olabilir. Eğer Rusya’nın maksadı Suriye vasıtasıyla dünya petrol piyasası üzerinde bir etki oluşturmak ve dolayısıyla fiyatların yükselmesini sağlamaksa bizim bu tuzağa düşmememiz ve krizi tırmandırmaktan kaçınmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.