Ramazan ayı içerisinde kan bağışı kabul çalışmalarını iftar saatinden sonraki saatlerde gerçekleştirdiklerini ifade eden Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr.Muhsin Yıldırım, ”Yaz aylarında olduğumuz için iftar saatleri kış aylarına göre daha geç saatlerde olacağından, kan bağışı kabul çalışmalarımızın da süresi maalesef kısalacaktır. Bu durumun kan bağışlarında bir azalmaya sebebiyet vermemesi için bir eylem planı oluşturulmuş olup, Ramazan ayı süresince bu eylem planı uygulanacaktır. Ancak oluşturulan eylem planına rağmen, kan bağışlarında yaşanacak bir düşüş Ramazan ayı süresince insanımızın kan ve kan ürünleri ihtiyaçlarının karşılanmasında sorun yaşanmasına sebep olabilir. Kimin, nerede, ne zaman ve kaç ünite kan ve kan ürününe ihtiyacı olacağını bilemiyoruz. Ama her zaman birilerinin kan ve kan ürününe ihtiyacı olacağını biliyoruz. Bu yüzden ‘Kan acil değil, sürekli ihtiyaçtır.’ diyoruz. İhtiyaç duyulduğu esnada sağlık kuruluşlarındaki hastalara kan ve kan ürününü temin edebilmemiz için kan stoklarımızın sürekli ihtiyaca yetecek seviyelerde tutulması gerekmektedir. Bu durum da ancak düzenli ve gönüllü kan bağışları ile mümkün olmaktadır. Bu sebeple, Ramazan ayı süresince insanımızın kan ve kan ürünleri ihtiyaçlarını karşılamamız için, bugünlerde düzenli ve gönüllü kan bağışçılarına daha fazla ihtiyaç duymaktayız. Vatandaşlarımızın Ramazan ayında kan bağışı konusuna daha duyarlı yaklaşmasını beklemekteyiz. Kan bağışında bulunmak isteyen vatandaşlarımız ‘www.kanver.org’ adresindeki bağış noktaları linkine tıklayarak bulunduğu ildeki kendisine en yakın kan bağışı noktasını öğrenebilir” diye konuştu.
Vatandaşlara seslenen Dr.Muhsin Yıldırım, " ‘Benim kanıma da ihtiyaç olacağı hiç aklıma gelmedi’ veya ‘Benim başıma geleceği hiç aklıma gelmedi’ şeklindeki küçük bahanelerin Ramazan ayındaki büyük iyiliklere engel olmasına müsaade etmemek için, 18 - 65 yaş arası tüm vatandaşlarımızı resmi kimlik belgeleri ile birlikte Türk Kızılayı kan bağışı merkezlerimizde ve Türk Kızılayı kan bağışı ekiplerimizde kan bağışında bulunarak hiç tanımadığı üç kişiye umut olmaya, hayat kurtarmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.
Türk Kızılayı’nın her iki kulvarda da her yıl yeni başarılara imza attığını vurgulayan Muhsin Yıldırım, ”Türk Kızılayı’nın 'Güvenli ve Gönüllü Kan Bağışı' programı kapsamındaki yoğun çalışmaları meyvelerini veriyor. Bu çalışmalar kapsamında, kan bağışı merkezleri ve gezici kan bağışı ekipleri aracılığıyla ülkemizde ilk 6 ayda 861 bin 401 ünite, Orta Karadeniz Bölgemizde ise 37 bin 356 ünite kan bağışı alındı. 09 Temmuz 2013 tarihinden itibaren sosyal yardımlaşma ve dayanışma geleneğinin en güzel örneklerinin sergilendiği Ramazan ayını yaşamaya başladık. Kan Hizmetleri çalışmalarımız esnasında, yaz aylarında ve Ramazan ayında kan bağışı sayılarımızda önemli düşüşler yaşandığını tespit ettik. İnsan sağlığını tehdit eden bu düşüşün önüne geçilebilmesi ve ihtiyaç sahiplerine en güvenli kanın ulaştırılabilmesi için birçok çalışma yürütmekteyiz. Kan, kaynağı sadece insanda olan ve yapay olarak üretilemeyen bir maddedir. Kan ve kan ürünleri birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Sağlık kuruluşlarında tedavi gören hastaların kan ve kan ürünü ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için düzenli ve gönüllü kan bağışçılarına ihtiyaç vardır. Ülke genelinde 15 bölge kan merkezi ve 63 kan bağışı merkeziyle hizmet veren Türk Kızılayı, bin 552 hastanenin kan ve kan ürünleri ihtiyacını karşılıyor. Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi sorumluluk sahasında (Amasya, Ordu, Samsun, Sinop, Tokat İlleri) bulunan 79 hastanenin kan ve kan ürünleri ihtiyacını karşılıyor” açıklamasında bulundu.
RAMAZAN AYINDA KAN BAĞIŞI AZALIYOR
Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr.Muhsin Yıldırım, ”Kan bağışlarındaki artış sevindiriyor, ancak yaz aylarında ve Ramazan ayında kan bağışlarında azalma yaşanıyor“ dedi.