YEMEK SONRASI HURMA!
İftar neyle açılmalı?
İftarı açmak için tercih edilecek en sağlıklı besinler; su ve çorba olarak bilinirken İftar sofralarının vazgeçilmez meyvesi hurma ise saf glikoz içerdiği için, kan şekerini hızla yükseltmektedir. Bu yüzden de yemekten sonra tüketilmesi uygun olur. Ancak oruç mutlaka hurma ile açılacaksa, bir taneden fazla yenmemelidir. Çünkü art arda yenen birkaç hurma, kan şekerini hızla yükselttiği gibi yağ depolanmasına da neden olur ve şekeri birden yükselttiği için de hipoglisemiye yatkınlık başlar. Onun yerine küçük bir parça peynir ve kahvaltılıkla başlayıp yarım saat sonra yemeğe geçilebilir.
ZEYTİNİN KALORİSİ YÜKSEK
Ramazan'da yenilen pide faydalı mı?
İftar sofralarında bir gelenek haline gelen Ramazan pideleri, beyaz undan yapılan ve kan şekerini hızla yükselten besinlerdendir. Erken acıktırır. Bu nedenle pide tüketirken aşırıya kaçmamak gerekir. Yine iftar sofrasında bulunan zeytin de çok tüketilen bir besin olmasının yanı sıra, kalori bakımından da zengindir. Beş zeytin, bir tatlı kaşığı yağ yerine geçer. En çok beş adet yenmelidir.
ET YEMEĞİ TOK TUTAR!
Uzun Ramazan günlerinde hangi besinler tok tutucu özelliği nedeniyle tercih edilmelidir?
Tok kalabilmedeki en temel nokta, yeterli ve dengeli beslenmektir. Bunun yanında karbonhidrat tüketimi de tok kalmak için önemlidir. Beyaz değil, kepekli makarna; pirinç pilavı değil, bulgur pilavı; beyaz ekmek değil, tam tahıllı ekmek tüketmek uzun sürecek oruç saatlerinde tok hissetmemize yardımcı olacaktır. Örneğin; bir pide sekiz dilim ekmek yerine geçmektedir. Ancak içeriğinde beyaz un olması nedeniyle çabuk acıkmanıza sebep olacaktır. Pişirilen yemeklerin içinde mutlaka sebze veya et olması, yemeklerin yanında yoğurt veya cacık tüketilmesi de uzun süre tok kalınmasını sağlayacaktır.
BEYAZ UN ACIKTIRIR
Peki kuru baklagil tüketimi için yapmalısınız?
Kuru baklagillerle yapılmış salatalar, günlük posa ihtiyacınızı karşılayarak kan şekerinin ani yükselip düşmesini engeller. Bu da acıkmayı geciktirir. Ayrıca bağırsakları düzenler ve vücudun vitamin almasını sağlayarak direncini de artırır.
ÇOK TATLI VE TUZLU SUSATIR
Çok şekerli ve tuzlu besinler, açlık ve susuzluğu artırır mı?
Evet. Çok tuzlu ve tatlı besinler, vücudun sıvı dengesini bozacağı için gün boyu susama hissini artıracaktır. Bu arada sahur ve iftarda yenen basit şeker içeriği yüksek besinler, kan şekerini hızla yükseltir ve açlık hissine neden olur. Bunun yerine; tam buğday unundan yapılmış ekmek yemek uzun süre tok kalmaya yardımcı olur.
HABER MERKEZİ