SAMSUN KANSERE SAVAŞ AÇTI

Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, 1 yıl içerisinde 4. Kanser Tarama Merkezi’ni(KETEM) açarak Samsun’da kansere savaş açtıklarını söyledi

Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde daha önceden İlkadım, Çarşamba ve Atakum’da olmak üzere toplam 3 tane KETEM’in 4.’sünü 22 Şubat Pazartesi günü Bafra’da hizmete sokacak. Konuyla ilgili bilgi veren Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, “Samsun’da 1 yıl içerisinde 4. Kanser Tarama Merkezi’ni (KETEM) Pazartesi günü Bafra ilçesinde hizmete sokuyoruz. Samsun’da kansere savaş açtık. Kanser, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en önemli toplumsal sağlık problemlerinden biridir” dedi.
Samsun’da ilk KETEM’in 2008 yılında hizmet vermeye başladığını belirten Kasapoğlu, “Şu anda İlkadım KETEM olarak Halk Sağlığı Müdürlüğü giriş katında hizmete devam etmektedir. 2015 yılı Mayıs ayında faaliyete geçen Çarşamba KETEM, Çarşamba Toplum Sağlığı Merkezi’nde, 2016 yılının ilk günlerinde de Atakum ve Bafra KETEM hizmet vermeye başlamıştır. KETEM’lerde toplumun kanserden korunma ve kanserde erken teşhis ile taramanın önemi hakkındaki farkındalığını eğitim yoluyla artırma, kanserlerde erken teşhis için toplum tabanlı tarama faaliyetleri yürütülmektedir. Bu kapsamda ulusal Kanser Tarama Programı’nda olan rahim ağzı, meme ve bağırsak kanseri taramaları yapılmaktadır” diye konuştu.
KETEM’lerde tedavilerin ücretsiz olduğunun altını çizen Kasapoğlu, “KETEM olmayan ilçelerdeki hastaları ücretsiz taşıyor ve ücretsiz şekilde muayene ederek, hastaları aldığımız yere yine ücretsiz bir şekilde geri götürüyoruz. Hastalarımız KETEM’de muayene olmaları için randevu almak zorundalar. Rahim ağzı kanser taraması 30-65 yaş aralığındaki kadınlara HPV-DNA testi ile 5 yılda bir yapılmakta, testler Ankara’daki dünyanın en büyük HPV laboratuvarında son teknoloji ile değerlendirilmekte ve 10 gün içinde sonuçlanmaktadır. Meme kanseri taraması kapsamında 40-69 yaş arasındaki kadınlara 2 yılda bir, meme muayenesi ve mamografi çekimi yapılmaktadır. Samsun’da 4 KETEM’de de dijital mamografi cihazları kullanılmaktadır. Bu ay itibariyle Türkiye’deki tüm KETEM’lerde çekilen mamografiler Hacettepe Üniversitesi’nde kurulan Ulusal Mamografi Okuma Merkezi'nde çift radyolog tarafından değerlendirilecektir. 50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkeklere de kalın bağırsak kanseri taraması kapsamında 2 yılda bir gaitada gizli kan testi yapılmaktadır. Tarama kapsamında yapılan tüm hizmetler ücretsizdir” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri