SAMSUN SİYASETİNİN AYIBI!!

Dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan tarafından 1974yılındatemeli atılarak 1989 yılında üretime başlayan Çarşamba Şeker Fabrikası, 2011 yılında kotaya takılarak kapatılmıştı. 2019 yılında yeniden açılacak hikâyeside bir kere daha tamamen küle döndürülüyor.

“ŞEKER FABRİKASINI TARİHE GÖMÜYORLAR”

Dönemin Başbakanı Erbakan tarafından 1974 yılında temeli atılan, 1989 yılında ilk kez üretim ile Karadeniz Bölgesinin en büyük Fabrikası olarak hizmete başlayan Çarşamba Şeker Fabrikası, 2011 yılında ilk kez kara listeye alınmış, yabancı ülkelerin kotalarına takılarak şeker pancarı ekimi azaltılmış ve ardından ‘ekim kalmadı’ bahanesi ile fabrika kapatılmıştı.2019 yılındayeniden, bölge siyasetçilerinin ansızın ‘Şeker fabrikamız açılacak’ müjdesi ile bölge halkı sevindirilmişti. Geçen sürede başlatılan revizyonçalışmaları, korona virüs pandemisi nedeni ile revizyon durdurmuştu. Pandemi akabinde açılması için yoğun baskılardan netice alınmak için uğraşılırken, Özelleştirme idaresi ile Türk Şeker Kurumu Müdürlüğü aldığı kararla ‘ÇARŞAMBA ŞEKER FABRİKASINI TARİHE GÖMÜYORLAR.’

“FABRİKA SESSİZ SEDASIZ LİME LİME EDİLECEK”

Edindiğimiz bilgilere göre; Çarşamba Şeker Fabrikası için TÜRK-ŞEKER Kurumu Müdürlüğünde yeni bir karar alındığı iddia edildi. İddiaya göre; revizyonla ünitelerin yeniden yapılması için yaklaşık 100 milyon TL gerektiği ve bölgede şeker pancarı ekimi olmadığı gerekçesi ile yeniden faaliyet askıya alınmıştı. Türk Şeker Kurumuna yeni atanan Genel Müdür Muhittin Şahin’in göreve gelmesi ilerevizyon çalışmasının başlaması beklenirken aksine Şahin’in Fabrikada ki tüm çalışır ünitelerin sökülerek sessiz sedasız adeta lime lime edilerek başka fabrika revizyonlarında kullanılmak üzere gönderilmesi talimatı verildiği öğrenildi.

“ŞEKER LOJMANLARI TOKİ’YE BEDELSİZ DEVREDİLDİ”

Bu karar yetmezmiş gibi Çarşamba Şeker Fabrikasının Özelleştirme İdaresinde ki arazi mülklerinin bazı Samsun Milletvekillerinin mücadelesi(!) ile çıkartılmış ve Tarım ve Orman Bakanlığına devri sağlanmıştı. Çarşamba Şeker Fabrikası için Varlık Fonu yönetiminin oluşması beklenmeye başlamıştı. Bu arada Şeker Fabrikasına ait Lojmanlar Bölgesi ise Özelleştirme İdaresi bünyesinde bırakılmıştı. Dün edinilen bilgilere göre; 27.09.2022 tarihli ve 6092 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Çarşamba Şeker lojmanları TOKİ’ye Sosyal Konut Projesi için bedelsiz olarak devredildiği. Bu şekilde planı yapanların adım adım koskoca fabrikayı yok etme çabalarında meyvesini aldığı, yine rant elde ettikleri şeklinde ki müthiş iddia ve yorumlar Çarşamba halkını da tedirgin ettiği belirtiliyor.

“FABRİKA ÜÇ BEŞ KİŞİNİN ÇIKARI İÇİN FEDA EDİLİYOR”

Bu noktada konuya vakıf olan vatandaşlar, “Çarşamba Şeker Fabrikasının son durumu hakkında ki bilgiler Samsun ve Çarşamba siyasetini, STK’ları ile ilçe halkının hiçe sayıldığı gün, bu gün olarak yorumlanıyor. Bu günü Çarşambanın kara günü olarak tarihin tozlu sayfalarına şimdiden not edin. Çarşamba Şeker Fabrikası Milli Görüşçü olduğu iddia edilen bazı kişi ve siyasetçilerin el birliği ile yok ediliyor. Milli Görüşçüyüz, Erbakan hocanın talebeleriyiz diyerek siyasete girenlerin Erbakan Hocaya nasıl ihanet ettiğinin en net göstergesi olarakkarşımızda duruyor. Çarşamba ve Samsun ve hatta Milli Görüş camiasının sinesine saplanan hançer misali bu karar ve koskoca fabrika üç beş kişinin çıkarı için feda ediliyor” şeklinde yorumlara neden oluyor.

“HALKTAN HANGİ YÜZLE ÇIKIP OY İSTEYECEKLER”

Edindiğimiz bilgilere göre; Lojmanlar bölgesi olarak bilinen arazi, TÜRK ŞEKER Kurumu ve Özelleştirme tarafından bedelsiz olarak TOKİ ye devredildi. Önümüzde ki günlerde yeni Toplu Konutların bu alanda yapımına başlanacağı öğrenildi. Tüm bu gelişmeleri öğrenen Çarşambalı duyarlı vatandaşlar, “Şeker lojmanları TOKİ’ye özelleştirme idaresince bedelsiz olarak verildi. O neyse ama içimizi acıtan Çarşamba Şeker Fabrikası konusu. Bu fabrika lime lime edilerek malzemeleri başka fabrikalara gönderilecekmiş. Çalışmaz denilen fabrikanın tüm aksamları başka fabrikada nasıl iş yapacak? Bu kararı onaylayan TÜRK ŞEKER Kurumu Genel Müdürü Muhittin Şahin, Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi, Çarşamba Şeker Fabrikasını kapatarak ilçemizin geleceğini karanlığa gömen iki isim olarak tarihe geçecek isimler. Ama asıl önemli isimler bu konuyu halka müjde olarak verip yüreklerinde ki sevgiyi kötü emellerine kullanan Samsun Milletvekilleri ile Belediye Başkanları ve Partilerin ilçe başkanları halka hangi yüzle seçimlerde karşılarına çıkıp oy isteyecekler. Çarşambalı çiftçileri ve vatandaşları kandıran başta iktidar mensubu siyasetçiler ile olaya sessiz kalan tüm muhalefet siyasilerini artık bizde istemiyoruz” şeklinde tepkilerini üst perdeden koymaları dikkatlerden kaçmıyor.

“20 YILDIR İKTİDARDASIN, BU ZAMANA KADAR YAPMADIN”

Saadet Partisi Samsun İl Başkanı Salih Şen ise Çarşamba Şeker Fabrikası konusunda “Biz daha önce ‘KANDIRILDIK’ derken boşa dememiştik. İşte bu gün gerçekleşenler koskoca Çarşamba ve Samsun Şehri insanlarının nasıl kandırıldığının net göstergesidir” diyerek çarpıcı açıklamalarda bulundu. Şen, “Çocuklarımızın geleceğini erteleniyor. Her şeyi yarına bırakıyorlar. İktidar, muhalefete sorarken bunu nasıl yapacaksın diye soruyor. Kendisi yaparken,  yarın yapacağım, gelecek ay yapacağım, 2023’te yapacağım diyor. Peki, 20 yıldır iktidardasın. Bu zamana kadar yapamadın da bundan sonra yapacağına biz muhalefet ve vatandaşlar olarak nasıl inanacağız” diyerek devam etti.

“GELECEĞİMİZ İPOTEK ALTINDA KALMIŞ”

‘2023 hedefi kafalarda oluşturulan 1923’ten 2023’e diye atılan boş bir hedef ve slogandır. Keşke Cumhuriyetin yeni kuruluşuna verdikleri değer kadar, bu yönetim sistemine de bu değeri verseler’ ifadelerini kullanan İl Başkanı Şen, “100 yıllık bir parlamenter sistemini yok ederek, ülkeyi tek adam sistemine geçirerek 2023 diyerek kafalarda farklı sorular oluşturmaya çalışıyorlar. 2023’te ne olacak? 2023’te bu millet aç kaldı. Bu millet o hedefler içinde odalarda, işyerlerinde kendini astı. Kendi evinin çatısında, köprülerde asarak intihar ettiler. Bu millet artık alenen intihara gidiyor. Geleceğimiz ipotek altında kalmış. İnsanlarımızın bir ümidi kalmamış. Çarşamba Şeker Fabrikası bu durumun bir örneğidir. Bize 2023’ü anlatmayın. Bütün umutları bitirdiniz, bari Şeker Fabrikasını bırakın.”  

“20 MİLYON KİME GİTTİ?”

“İktidar net olarak bir hatayı başka bir hatayla kapatma politikası yürütüyor. Umutları erteleme, sömürme politikası yürütüyorlar. Biokütle santralinde kapatılması istendiğinde umutlarımızı sömürdüler, sonrada Şeker Fabrikası’nı açacağız diyerek yeniden umutlarımızı sömürdüler. Buna inanan insanları cezalandırdılar. Fabrikanın Eski müdürüne ne oldu? Burada Milletvekilleri, belediyeler, yönetim kadroları büyük bir vebal altında! Şekere zam yapılmasın, bu millete hizmet yapılsın. Biz sonuna kadar fabrikanın çalıştırılmayacağını net olarak biliyorduk. Orada birileri nemalandı. Bu konuda akıllarda ki şu sorular net cevaplandırılmalıdır. Mesela; Türk Şeker den 2020 yılında gönderilen 20 Milyon (4.5 milyon dolar) kime gitti?Revizyon adı altında hangi müteahhitzenginleştirildi? Orada ölen insanın akıbeti ne oldu? Gelen para nereye harcandı? Madem açılmayacaktı niye harcama yapıldı? 20 milyon TL (4.5 milyon dolar)yetim hakkı değil mi?  İnsanlar artık çok kolay kandırılıyor. Çok kolay yalan konuşuluyor. Artık koskoca bir milletin umutlarını, heyecanlarını, sevgilerini yok etmeyin. Bizans misali oyunlardan vazgeçin. Başka Türkiye yok.” ifadeleri ile açıklamasını tamamladı.



HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Çarşamba Haber Haberleri