Kapanış toplantısında Proje Koordinatörü Yakup Lermi projenin ilk başlangıcından en son güneş panelleri aktif hale getirilene kadarki süreçte yapılan işleri katılımcılarla paylaştı. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, bazı kurum yetkilileri, firma yetkilileri ve öğrencilerin katılım gösterdiği toplantıda projenin hayat ağacı değerlendirildi. Projede gelinen noktada hakkında iyi dilek ve temennilerini sunan Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fehmi Yazıcı, Teknopark için yeni yatırımların yolda olduğunun işaretini verdi.
PROJENİN AMACI
Yapılan çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi aktaran Yakup Lermi, projenin genel amacının TR83 bölgesinde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılması ve elektrik üretiminin artırılması yoluyla sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleştirilmesine katkı sağlamak olduğunu söyledi. Projenin özel amaçlarını anlatan Lermi, "114 KWH kurulu güce sahip GES elektrik üretim tesisi kurmak, Teknopark’ın aylık elektrik ihtiyacının yüzde 45'ini güneş enerjisinden karşılamak, Teknopark yıllık enerji maliyetlerini yüzde 61 oranında düşürmek, 2 bin metrekarelik boş alanı güneş enerjisi sistemi kurularak değerlendirmek, 1 yeni personel istihdam etmek, dış kaynaklı elektrik kesintisinden kaynaklanan zararı en aza indirmek, sürekli elektrik akımı sağlamak, sürdürülebilir enerji yatırımlarını artırmak ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlamak, yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanım alanlarını artırmaktır" dedi.
SONUÇ
Güneş panellerinin aktif olarak faaliyete geçmesinin ardından beklenen sonuçları sıralayan Lermi, "Güneş enerjisinden saatte 100 KW enerji üretebilecek GES kuruldu, 2 bin metrekare Teknopark atıl arazisi yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimi için değerlendirildi, 1 elektrik mühendisi istihdam edildi, Teknopark'ın aylık elektrik enerji ihtiyacının yüzde 45'ini güneş panellerinden sağlandı, enerji maliyetleri yüzde 61 düşürüldü, sürdürülebilir enerji yatırımları ile sürdürülebilir kalkınma desteklendi, en az 100 katılımcı yenilenebilir enerji konusunda bilinçlendirildi, Teknopark'ın teknik ve yönetim kapasitesi artırıldı" diye konuştu.
Program esnasından hedeflenen ve reelde gerçekleştirilen kazanımları karşılaştıran Yakup Lermi, projenin temel hatlarıyla başarıya ulaştığını ve verimlilik artışı ile Teknopark enerji sistemine 116 kwp gücünde yenilenebilir enerji kaynağı eklendiğini söyledi. Katılımcıların büyük beğenisi ila karşılanan projenin farklı yatırımcıların benzerlerini uygulanabileceği, yatırım öncesinde ise Teknopark'ın her türlü enformasyonu sağlayabileceği aktarıldı.
Faaliyet planının üzerinde durulmasının ardından kapanış toplantısı tamamlandı ve katılımcılar güneş panellerinin kurulduğu yere giderek yapılan proje çalışmasının son durumu katılımcılara canlı olarak gösterildi.