Samsun’da 47 bin öğrenciye ağız ve diş sağlığı taraması

Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu: “Samsun’da 2016-2017 eğitim-öğretim yılında 13 bin 906 ana sınıfı, 17 bin 75 1. sınıf ve 16 bin 184 2. sınıf öğrencileri olmak üzere toplam 47 bin 165 öğrencinin ağız ve diş sağlığının taraması yapılacak"

Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından ana sınıfı ve ilkokul öğrencilerine yönelik ağış ve diş sağlığı taramaları ve flor vernik uygulamalarına başladı. Atakum ilçesinde Hüseyin Avni Asal İlkokulu'nda başlanılan ilk uygulamanın programına Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu ve sağlık çalışanları katıldı.
Uygulama hakkında bilgi veren Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, “Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından okul ve halk sağlığı eğitimleri kapsamında 6 bin 86 ana sınıfı 44 bin 750 1. kademe, 4 bin 668 lise öğrencisi ve 4 bin 110 kişiye halk eğitimi verilmiştir. Okul bazlı bir koruma programı oluşturmak, erken yaşta ve geçmiş çürük deneyimleri esas alınarak ‘çürük riskli’ çocukların belirlenerek, ülkemizde erken dönem koruyucu uygulamalara örnek oluşturabilmek, çocuklara okul çağı başlangıcında fırçalama eğitimi verilerek ileri ki yaşlarda doğru fırçalama ve fırçalama alışkanlığı kazanmalarına yardımcı olmak, yüksek çürük riskli öğrencilerin belirlenerek tedaviye yönlendirmek hedeflenmiş olup, koruyucu ağız ve diş sağlığı çalışmalarımız devam etmektedir” dedi.
Diş ve diş eti hastalıkları, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en sık rastlanan sağlık sorunu olduğunu ifade eden Kasapoğlu, “2012 yılı TÜİK verilerine göre ağız ve diş hastalıkları, son 6 ay içerisinde geçirilen hastalıklar sıralamasında, 0-6 yaş grubunda ilk beş hastalık arasında yer alırken, 7-14 yaş grubunda ilk sırayı almaktadır. Genel sağlığın bir parçası olduğu halde hayatı doğrudan tehdit etmediği düşünüldüğü için gereken önemin verilmediği bu hastalıklar, toplumda görülme sıklığının yüksekliği, genel sağlığa olan etkileri, tedavilerinin zaman ve uzmanlık gerektirmesi gibi nedenlerden dolayı önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir. Diğer birçok hastalıkta olduğu gibi diş ve diş eti hastalıklarıyla mücadelede de tedaviden çok koruyucu sağlık hizmetlerinin uygulanmasının gerekliliği tüm dünyada genel kabul görmektedir. Bu bilgilerden hareketle Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, 2014 yılında oluşturmuş olduğu Ağız ve Diş Sağlığı Bilimsel Danışma Komisyonu’nun tavsiyeleri doğrultusunda, toplumun ağız ve diş sağlığını geliştirmek amacıyla, ana sınıfı ve ilkokul öğrencilerine, kademeli olarak florürlü vernik uygulanması, bu öğrencilerin ağız ve diş muayenelerinin gerçekleştirilmesi, konu hakkında toplum farkındalığının arttırılması çalışmalarını başlatmıştır” diye konuştu.

47 bin öğrencinin ağız ve diş sağlığı taraması yapılacak
2016-2017 eğitim öğretim yılında toplam 47 bin 165 öğrencinin ağız ve diş sağlığı taramasının yapılacağını belirten Kasapoğlu, “Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından koruyucu ağız ve diş sağlığı çalışmaları kapsamında, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ve bağlı okulların vermiş olduğu destekle 2015-2016 eğitim öğretim yılında Samsun il genelinde 13 bin 906 anasınıfı, 17 bin 559 1. sınıf öğrencilerine yönelik farkındalık eğitimleri, ağız ve diş sağlığı taramaları ile florürlü vernik uygulaması yapılmıştır. 2016-2017 eğitim öğretim yılında 13 bin 906 ana sınıfı, 17 bin 75 1. sınıf ve 16 bin 184 2. sınıf öğrencisine farkındalık eğitimleri, ağız ve diş sağlığı taramaları ile florürlü vernik uygulaması planlanmıştır” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri