Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen etkinliğe Samsun Valisi İbrahim Şahin, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Büyükşehir Belediye Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, Canik Belediye Başkan Yardımcısı Alican Usta, İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Açılış öncesi konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, “Bugün Samsun kendi eğitim tarihinde bir ilki yaşıyor. 4007 Bilim Şenlikleri dediğimiz TÜBİTAK tarafından desteklenen ‘Samsun Bilim Şenliği’ni ilimizde ilk defa gerçekleştiriyoruz. Şenliğimiz 2 gün boyunca Samsun halkımızın beğenisine sunulacak. 21. Asır, bilgi ve teknoloji asrıdır. Bilginin yeniden anlamlandırıldığı, daha doğrusu bilginin üretildiği bir çağda yaşıyoruz. Dolayısıyla sergilerde göreceğimiz gibi yarının dünyasını gençlerimiz nasıl pazarlayacaklar, bilimi yeniden nasıl üretecekler hep birlikte onlara şahit olacağız. Bu yıl ilimiz genelinde bilim fuarları bağlamında 78 okulumuzda TÜBİTAK bilim fuarları düzenlendi. Bugün 4007 TÜBİTAK tarafından desteklenen bilim şenliğini gerçekleştiriyoruz” dedi.
Bilim için çok çalışmak gerektiğini belirten Samsun Valisi İbrahim Şahin, “Biz bütün bilimlerin Batı kaynaklı olduğunu bir şekilde bize inandırdıkları için öyle zannediyoruz. Bir taraftan Piri Reis, İbn-i Sina ve geçmişe baktığımızda ‘Batı’ya şekil veren İslam bilginleri’ diye bir kitapta İslam coğrafyasındaki insanların aslında Batı medeniyetine ne kadar katkı sağladıklarını uzun uzun anlatır. Onun için biz biraz aldığımız eğitim ve maalesef biraz yönlendirme dolayısıyla her şeyin Batı kaynaklı olduğuna biz de inanmaya başlamışız. Halbuki ilk uçan insanın Türk olduğunu bilirsek, ilk uçağın, ilk helikopterin bizim tarafımızdan yapılması ve imal edilmesi gerekiyor. Bunun için de yapılması gereken tek şey kesinlikle ve kesintisiz çok çalışmaktır. Eğer çok çalışmazsak başka ülkelerin çalışıp ürettiklerini satın almak durumunda kalırız” diye konuştu.
BİLİM ADINA ÇALIŞANA YÜZDE 100 TAM DESTEK
Kore’nin Ar-Ge’ye yüzde 8’lere varan bir destek sağladığını ifade eden Şahin, “Biz Ar-Ge desteğini arttıracağız. Özellikle öğretmenlerimizin mutlaka çok iyi bir şekilde öğrencilerimizi yönlendirmeleri gerekiyor. Öğrenciler mutlaka çok çalışacaklar. Artık telefonlarından veya bilgisayarlarından dedikodu kısmı ile meşgul olursak maalesef zaman kaybederiz. Dün olduğu gibi bugün ve yarın da başka ülkelerin ürettiklerine mahkum kalırız. Elimizin altındakiler bilim için kullanmalıyız. Yoksa lüzumsuz işlerle meşgul oluruz. Eğer bilim adına, çalışma adına yapılması gereken ne varsa yüzde 100 tam destek olarak yanınızda olacağız. Öğretmenler mutlaka meraklı ve hayali güçlü olan öğrencilere destek sağlayacak” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından İlkadım Belediyesi Halk Dansları Topluluğu yöresel halk oyunlarını oynarken, Emrullah Efendi Ortaokulu öğrencilerinden oluşan bando takımı da gösteri sundu. Ardından Matrak gösterisi yapılan şenlikte emeği geçenlere teşekkür belgeleri verildi.
VALİ ŞAHİN ETKİNLİK DUVARINA YAZI YAZDI
Teşekkür belgelerinin ardından Vali Şahin ve beraberindekiler meydanda şenliğe katılan stantları gezerek öğrencilerden yaptıkları projeler hakkında bilgi aldılar. Vali Şahin daha sonra şenlikte bulunan etkinlik duvarına yazı yazdı. Vali Şahin duvara, “Dünyada 3 şey var, çalışmak, çalışmak yine çalışmak” yazarak imzasını attı.
01-02 Haziran tarihlerinde Cumhuriyet Meydanı'nda devam edecek olan Bilim Şenliği’nde 11 bilim atölyesi ve 24 proje sergilenecek.
SAMSUN’DA BİLİM ŞENLİĞİ
TÜBİTAK 4007 Bilim Şenliği Programı kapsamında Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “Samsun Bilim Şenliği-Proje Pazarı” etkinliği düzenlendi.