SAMSUN’DA BİN 600 KM YOL YAMANDI

İl Özel İdaresi Altyapı Daire Başkan Vekili Kemal Öztürk, Samsun’da bu yıl bin 600 kilometrelik yol yamadıklarını söyledi

Samsun İl Genel Meclisi kasım ayı sekizinci bileşimi Meclis Başkanı Mustafa Karakurt başkanlığında gerçekleştirildi. İl Özel İdaresi Genel Sekreterlikçe 2013 yılı içersinde İl Özel İdaresi ve KÖYDES çalışmaları ile ilgili İl Genel Meclisine bilgi sunan İl Özel İdaresi Altyapı Daire Başkan Vekili Kemal Öztürk, “İl Özel İdaresi altyapı daire başkanlığı olarak 2013 yılı bütçe büyüklüğümüz 14 milyon TL’dir.

Bunun yatırıma ayrılan kısmı ise 12 milyon TL’dir. Buna ilaveten KÖYDES olarak birinci dilim 13 milyon 200 bin TL, ikinci dilim ise 5 milyon 600 bin civarında olmak üzere toplam 19 milyon 800 bin TL bir ödenektir. Bu KÖYDES ödeneğinin 3 milyon 500 bin TL’si ortak alım olmak üzere geri kalan 16 milyon TL’lik ödenek de ilçelerin kendi programlarını yapmaları neticesinde iş programına bağlanmış, yapım çalışmaları haziran ayında başlamış ve bugüne kadar yapılan çalışmalar neticesinde toplamda iş olarak içme suyu kanalizasyon ve yol bakım stabilize işleri, adet olarak 716 adet proje kapsamındaki işin 519 adet işi bitmiş durumda. Biten işler için harcanılan para ise 11 milyon TL, kalan para ise 8 milyon TL’dir. Fiziki olarak gerçekleşmede tüm işlerin toplamda kümülatif olarak yüzde 72’si bitmiş. Ödeme olarak da paranın yüzde 52’si harcanmış, yüzde 42’si yılsonu tamamlanıp bitecek. KÖYDES programlarını uygularken Altyapı Daire Başkanlığı olarak karşılaştığımız sıkıntılar pek fazla yok. Her işin projesi zamanında ve yaklaşık maliyetleri ile birlikte ilçelere gönderilmiş, ilçelerde kendi ihale yönetmeliklerine göre kısa sürede ihale yapmışlar ve yapımları devam ediyorlar. İhale edilemeyen toplam iş adetimiz ise 79 civarındadır. Bunların 50’si yol ve geri kalanı da içme suyudur. Bu projelere henüz başlanamama nedeni ödeme yetersizliği, yaklaşık maliyet yetersizliği değil, sıraların gelmeyişidir. İş yoğunluğu nedeniyle ilçeler ellerinde hazır bulunan yaklaşık maliyetli projelerin ihalesini yapamamışlardır. Önümüzdeki hafta ihale edilmeyen hiçbir iş kalmayacak. Yılsonu itibariyle KÖYDES’ten gelen ödeneğin tamamı harcanmış olacak” dedi.

Altyapı Daire Başkanlığı olarak birçok sorunun üstesinden geldiklerini fakat personel sıkıntısı çektiklerini ifade eden Öztürk, “Çalışmalarımız esnasında Altyapı Daire Başkanlığı olarak karşılaştığımız sorun, çözemeyeceğimiz bir sıkıntı yok. Fakat zorluklar yaşanıyor. 17 ilçede iş adeti çok, personel sayımız yetersiz. Bir arkadaşımızın hem bürodaki işlerle ilgili çalışması, hem de arazide kontrollük yapması açısından sıkıntı yaşanıyor. Bir araba ile 3 arkadaş Çarşamba, Terme, Salıpazarı, Ayvacık tarafındaki işlerle dolaşmak zorunda kalıyorlar. Bunun için yeniden bir araç kiralama işlemine girmeden azami tasarruf kurallarına riayet ederek işleri yetiştirmeye çalışacağız” diye konuştu.
Asfaltların en büyük düşmanının su olduğunu belirten Öztürk, “Bir ülkede en zor iş yol yapımıdır. Yolu yapmakla bitmiyor. Her iki ayda bir yola mutlaka bakım yapılması gerekiyor. Stabilize yapılmış bir köy yolu trafik akışındaki yoğunluğa göre 1 yıl içersinde stabilize malzemelerde ortalama 1.5 ile 2 santimetre arasında kayıp yaşanmaktadır. Eğer bu kaybı 1 yıl sonra tamamlamazsanız ikinci yıldaki kayıpta üzerine koyulduğu zaman kasis derinlikleri ve çoğunlukları artar. Bu zorluğu aşmak için KÖYDES uygulamasının başladığı yıldan buyana yaptığımız stabilize, kaplama ve bakım miktarı 15 bin kilometre yoldur. 3 bin kilometre asfalt yolumuz var. Asfalt yolumuzda her yıl yama çalışması yapıyoruz. Geçen sene yaptığımız yama çalışması 2 bin 500 kilometre yolu kapsayacak şekildedir. Bu yıl da şuana kadar yaptığımız asfalt yama ise bin 600 kilometredir. Bozulan yeri tamir ederken bile yol bozuluyor. Asfaltın düşmanı sudur. Buna biraz daha kar suyu eklendiğinde yapacağımız hiçbir şey olmuyor. Paramız olsa da sıcak karışım yapsak veya bunun yerine alternatif beton yol yapsak. Statik kaplamaya göre 2.5 veya 3 kat pahalı olmasına rağmen ister beton yol, ister sıcak karışım ekonomik ömrü uzun olacağı için daha ucuza geliyor. Ama ilk yapım aşamasında maliyet pahalı olduğu için, köy yolu ağının da 3 bin kilometre gibi uzunlukta olması yılda yapacağınız sıcak karışım veya beton yol miktarında çok statik kaplamaya göre çok fazla bir azalma olacağı için bir yerde vatandaşı da memnun edemiyorsunuz. Ama önümüzdeki yıllara göre değişen teknoloji ve gelişen şartlara göre belki köy yollarında bu 3 bin kilometre yol birinci aşamada en azından sıcak kaplama ile değiştirilirse belki 15 yıl çok fazla bir masraf yaparak bakım yapma mecburiyetinden de kurtulmuş olacağız” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri