"Özgür Nefes" adını verilen proje çerçevesinde Canik ilçesinde kamu kurumlarında çalışan sigara kullanan personelin sigarayı bırakmalarını teşvik etmek ve desteklemek amacıyla hayata geçirildiği öğrenildi. "Özgür Nefes projesi" adı altında "Canik Nefes Alıyor" sloganıyla Canik İlçe Sağlık Müdürü Uzman Dr. Gözde Küleç Sarı, Canik Sağlıklı Hayat Merkezi Sorumlu Hekimi Uzman Dr. Elif Nur Gülen, diş hekimi Figen Saraç, ebe Naciye Kabataş ve sosyal çalışmacı Ahmet Altuner'in yürüttüğü proje çerçevesinde sigara içen kamu çalışanlarına yönelik sigarayı bıkmayla ilgili seminerinin ilki bugün düzenlendi.
Canik Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonu'nda düzenlenen seminerde konuşma yapan Canik Kaymakamı Mahmut Halal ve Canik İlçe Sağlık Müdürü Uzman Dr. Gözde Küleç Sarı birer konuşma yaptılar. Seminerde sigaranın zararlarını anlatan Prof. Dr. Bektaş Murat Yalçın yaptığı konuşmada, "Sigarayla çok uğraşan bir akademisyenim. 10 senem akademisyen olarak sigarayla uğraşmakla geçti. Sigara kullanmak alışkanlık mı? Bağımlılık mı? Tiryakilik mi? Alışkanlık nedir? Sabahleyin çocuğunuzun sizi öpmesi bir alışkanlıktır. Aynı kanalı seyretmek bir alışkanlıktır. Arabaya bindiğinizde aynı radyo istasyonunun ararsınız bir alışkanlıktır. Tiryakilik nedir? Mesela çayı demli içmek tiryakilik olabilir. Kahvenizi şekersiz içmek tiryakilik olabilir. Ama bunlar olmaz diye delirmezsiniz. Mesela bir yere bavul hazırlarken içine çay paketi koymazsınız. Ama sigara paketinizi koyarsınız. Geceleyin saat birde dükkanlar kapalıyken gidip çay paketi aramazsınız. Ama sigara paketi ararsınız. Sigara içmek hakikaten bir bağımlılık. Benim karşılaştığım çok sayıda hasta olur. Onlardan hikaye dinlemeyi de severim. Onlar bana anlatıyor, 'Hocam işte sıkılıyorum, içiyorum. Bir derdim oluyor vesaire. Gerçekten bir dostunuz olabilir mi? Şöyle bir dostunuz var mı? Sürekli para veriyorsunuz bir dostunuz olsa ne yaparsınız. Sürekli size kötülük yapıyor. Ve bu kötülük yaptığınızı da biliyorsunuz. Ne yaparsınız? İlk fırsatta bu dostunuzu hayatınızdan çıkarırsınız. Onu düşman olarak kabul edersiniz. Peki ayrı şey niye sigara için olmuyor? Çünkü bunun mekanizması biraz daha farklı. Çok jarbon bir kelime, çok banal bir kelime. Sigara sağlığa zararlıdır. Neden değil ki? Bunu anlattığım zaman insanlar bana 'Hocam yediğim domatesten emin miyim'. İçtiğim su sağlıklı mı? Soluduğum hava sağlıklı mı? Yediğin domatesi seçebiliyorsun. Soluduğun havayı seçemeyebilirsin ama bu ayrı bir olay. Bu seni öldüren bir şey. Zaman içinde sana zarar verecek bir şey. Sigara içerseniz ölürsünüz. İnsanların bir numaralı sağlık sorunu sigaradır diyoruz" dedi.
Her yıl ülkemizde sigaraya bağlı ölüm olaylarının 115 bin kişi olarak bildiklerini hatırlatan Prof. Dr. Bektaş Murat Yalçın, "115 bin rakam. Nasıl bir rakam düşünün. 20 senelik 25 senelik güneydoğudaki terör olaylarını verdiğimiz şehit sayısı 50 bindir. Her yıl bu grupta iki tane insan veriyoruz. 20 yılda şehit olan insan sayısı kadar her yıl iki katı insan sayısını veriyoruz. Çünkü bu önlenebilir bir ölüm. Her gün bir uçağın düştüğünü varsayın. İçi insan dolu. Yada da içi insan dolu 6 tane otobüsün her gün uçurumdan aşağı düştüğünü düşünün. Onlardan biri bir gün siz olacaksınız" diye konuştu.
Türkiye'nin sigara kullanımında Avrupa'nın bir numarası olduğunu ileri süren Prof. Dr. Yalçın, sigarının sebep olduğu kanser türlerini de anlattı.
Programın sonunda Canik Anadolu İmam Hatip Kız Lisesi 5.ve 6. sınıf öğrencileri arasında yapılan sigara ile ilgili aileleri için yazdıkları mektup yarışmasında ilk 3’e giren öğrencilerimize ödülleri verildi. İHA
Samsun'da sigara içen kamu çalışanlarına "Özgür Nefes Projesi" semineri
Samsun'da sigara içen kamu çalışanlarına yönelik Canik İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından sigara bağımlılığıyla mücadelede ile ilgili "Özgür Nefes Projesi" çerçevesinde organize edilen seminerin ilki bugün yapıldı