Samsun’u MARKA yapmak, üretmeden, harcatmak…

Erol ŞEKER

 

Son yıllarda siyasetçilerin dilinde ki pelesenk söylem bu!... Peki, Samsun’u marka yapacağız derken neyi ile marka yapacaksınız? Bunu da açıklasalar keşke…  Çünkü marka olabilmenin yolu sanırım gelir elde edilen yapılar, firmalar ve daha önemlisi FABRİKALAR Kurarak olur.

Dün Bulvar Yaşam ve Alışveriş Mağazasının açılış öncesinde basın açıklaması vardı o toplantıya has bel kader katıldık.

Gördüğüm Lovelet AVM den sonra en hareketli ve en heyecan verici Yaşam ve Alış Merkezi BULVAR olacak gibi görünüyor.

Bulvar AVM diyemiyoruz çünkü Samsun’u bilen bilir ki Çiftlik, Mecidiye nasılsa Bulvar Yaşam ve Alışveriş Mağazası da tıpkı öyle bir yer.

Farkı Sayın Aziz Torun’un da dile getirdiği gibi kamu ya açık ve etrafı duvarlarla veya üzeri kapalı değil tamamen açık şekilde bir alış veriş mağazalarının topluluğu olan bir alan olacak.

Yani Çiftlikte, Mecidiye’de vatandaşlar nasıl alış veriş yapabiliyor ise onun benzeri ve marka ürünleri bu alanda bulabilecekler. O nedenle Lovelet’in bu bağlamda işi zor görünüyor. Çünkü Lovelet şehir Merkezinden biraz daha uzak ve taşıma yani servis sorunu da olacaktır. Raylı sistem bu alanın önünden geçene kadar sıkıntıyı yaşayacaktır. Ama Samsun’ a böylesi iki dev şaheseri kazandırmak sanırım Yusuf Ziya Yılmaz’ı eleştirenlere de güzel bir cevap niteliğinde olacaktır.

Çünkü yıllardır büyük bir AVM si olmayan tek Büyükşehir bizdik. Bir de Otellerimiz hayata geçince Samsun’u o zaman görün. Neyse biz konumuza dönelim.

Marka şehir olmak…

Mevcut Bakır ve Azot Fabrikalarımız güme gitti. Şeker Fabrikamız yolda gitti- gidiyor. Yani var olan yatırımlar ki üreten yatırımlar girdileri şehre hem sıcak para hem de üretim alanında en fazla olan alanlarımızdı. Hepsi özelleşti güzelleşti.

Peki, Allah aşkına sormaz mı bu şehrin halkı:

Ey Milletvekillerimiz. Siz bizi markalaştıracaksınız da. Hep cepten harcatarak mı marka olacağız. Nerede bir üreten fabrikamız. 10 yıldan bu yana tek bir yatırım gösterin bize üreten bir yatırım olsun. Yatırımların hepsi harcama yani hazırdan yeme üzerine yatırımlar. Peki gün gelip bu halk para bulamadığında ne yapacak?. Bize üretim yapacak fabrikalar neden kurmazsınız?” diyemiyor veya demiyor.

Nasıl olsa devlet fakire sağlık, para, maddi manevi yatırımları yapıyor. Birde devletten maaş alanların cebindeki parasını böylesi harcama kanalları ile alırsanız sonu ne olacak?

Artık 9 Milletvekili ve AK Parti İl Başkanımızın tabiri ile bu defa 10 Milletvekili çıkartacak Samsunumuza ne zaman bir fabrika kurulacak. İş ve istihdam alanları yaratılacak. Var mı böyle bir projeniz, bilginiz, ön çalışmanız.

Var olanları satmak kadar kolay olsun bir şey yok. Ya da harcama alanları yaptırmak kadar.

Önemli olan olmayanı üretmektir. Siz bu halka üretim alanlarını ne zaman açmaya, yatırmaya başlayacaksınız. Ondan haber verin. Harcaması kolay. Hele ki bu şehirde bu kadar kolay adam ve para harcanırken…

Alışveriş Mağazaları kurmak bu gün için çok güzel yatırımlar ama geleceğe dönük sıfır yatırımlar. Yarın para harcayacak halk kalmayınca hangi AVM bu şehirde kalacaktır soruyorum. Kısacası yazımın başında da dile getirdiğim gibi: Samsun’u mark yapmak demek, üretmeden harcatmak değildir!...

Ne dersiniz?

Mutlu ve (sağ)-lıcakla kalın…

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.