Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisi 2013 yılı Nisan ayı 7. birleşimin birinci oturumu Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz başkanlığında gerçekleşti. 20 maddenin görüşüldüğü mecliste Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz 2012 yılı başkanlık faaliyet raporunu okudu. 2012 yılı bütçesini açıklayan Başkan Yılmaz, “Gider bütçe gerçekleşmesi 222 milyon 243 bin 951 TL 73 kuruş olurken, yüzde 99 oranında gerçekleşmiş. Gerçekleşen gelir bütçesi ise 200 milyon 426 bin 866 TL oldu. Bunda da yüzde 93 oranında gerçekleşme olmuş. 2012 yılında sellerden dolayı çok sıkıntılı günler yaşadık. İnşallah 2013 yılı afetsiz bir yıl olur. Şehrimizi geleceğe taşımak adına verdiğimiz bu mücadele ve destekler adına teşekkür ediyorum” diye konuştu. Başkan Yılmaz, Samsun merkezde 80 bin hektarlık alanda 573 bin vatandaşın yaşadığını belirtti.
SAMSUN’UN 2019 VİZYONU OLMALI
Hükümetin 2023 hedefine Samsun’un da 2019 hedefinin olması gerektiğine vurgu yapan Başkan Yılmaz, “Bu hükümetimizin hedeflerinin içersinde 2023 vizyonu var. Hükümetimiz 2023 vizyonunda Türkiye’nin önümüzdeki 10 sene içersinde gerek ekonomik, gerek sosyal gerekse kültürel düzeyde kavuşması gereken bazı standartları hedefliyor. Bu hedefler aslında iller tarafından da belirlenmelidir. Bizim de 2019 yılı hedefimiz olmalı diye düşünüyorum. Çünkü Samsun aslında Cumhuriyete giden yolun atıldığı 1919 yılından bu yana 100 yıl üzerinden geçirmiş bir şehir olduğuna göre hükümetimizin 2023 vizyonu diye önüne koyduğu programlarını biz 2019 yılına taşımalıyız ve Samsun’un 2019 vizyonu olmalı. Bu da hükümetimizin 2023 vizyonuna destek amaçlı. Samsun’da 5 tane sanayi bölgemiz var. Samsun merkezde Gıda Organize ve Sanayi Organize, Kavak, Bafra ilçelerinde ve Havza’nın ilçesi Bekdiğin beldesine yapılacakla birlikte 5 tane sanayi bölgemiz var. Samsun Organize Sanayi Bölgesi içersinde çevre hassasiyetini göz önüne alarak burada mümkün mertebe kirletici sanayilere yer açmamaya çalışıyoruz. Var olanları da şehrin dışına çıkarmaya dönük çaba içersindeyiz” şeklinde konuştu.
OTELLER VE TURİZM
Otel inşaatlarını uzunca bir süre mücadele ederek gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Yılmaz, “Otel inşaatları çok gecikerek gerçekleşti. Şu anda 2 tane 5 yıldızlı otel inşaatımız var. Bir tanesini Anemon Grubu 19 Mayıs ilçesinde açıyor. Bu senenin sonunda büyük bir ihtimalle önümüzdeki yıl mart ayında da Sheraton otel açılacak. Diğer otel de 4 yıldızlı otel olarak Liman Kavşağı’nda açılacak. Başka bir otel de Tekkeköy ilçesinde temelini attık. 5 yıldızlı oteller şehir fotoğrafına bir değer katıyor. Turizm geleceğin çok yükselen değeri. Dünyada ortalama kişi başına düşen gelir yükseldikçe insanların mobilizasyon sistemi artıyor. İnsanlar seyahat ediyorlar. Ordu’nun Fatsa ilçesinden Samsun’a 24 saatte gelen bir vatandaş şimdi Gürcistan’ın Batum şehrine gidip akşam dönebiliyor. Konforun ve iletişimin arttı oranda turizmden pay almak, turizm ile ilgili konuyu bir hizmet sektörünün satılarak paraya döndürülmesi gereken konu olarak dünyanın bütün ülkeleri dünya turizm pastasından pay almaya çalışıyor. 2010 yılında 7 milyar dünya nüfusunun 1 milyar turist var. Bu 1 milyar insandan turizm sektörü 1 katrilyon dolar dünya turizmden gelir elde ediyorlar. 2020 yılında dünyada bu turist miktarı 1.6 milyar dolar olacak. Bununda turizm geliri 2.2 katrilyon dolara çıkacak. Dolayısıyla hızla büyüyen bu turizm pastasından pay alma konusunda dünyanın bütün gelişmekte olan ülkeleri yarış ediyor ve biz de bu turizm pastasından pay alabilmek için bizde yarışıyoruz. 2002 yılında Türkiye’nin 13 milyon turisti var. Bu turistlerden de elde edilen gelir de 8.5 milyar dolar. 2011 yılında Türkiye’ye gelen turist miktarı 28 milyon turiste çıkarken, gelirimiz de 22 milyar dolarlara çıkıyor. 10 sene içersinden 8.5 milyar dolardan 22 milyar dolara çıkmışsak, 2023 yılında 50 milyar dolar seviyesine gelebiliriz. 50 milyar dolarlar seviyesine gelebilmemiz için Türkiye’nin her şehri turizmde, sanatta gibi herkes kendini ortaya koyacak demektir. Burada Türkiye’nin illeri yarışacak demektir. Biz de bu yarıştan kopmamak için konaklama tesislerini çok önemsiyorum” açıklamasında bulundu.
HAFİF RAYLI SİSTEME 5 TREN EKLENECEK
2012 yılı içersinde mevcut trenlerin yetersizliği dolayısıyla ilave olarak 5 tane tren satın aldıklarını belirten Başkan Yılmaz, “İhaleyi kazanan Çin firması trenleri bu senenin sonunda getirecek. Vatandaşlarımız artık mevcut trenlere sığmıyorlar. Bu senenin sonuna kadar bu sıkıntı çekilecek. Aralık ayından itibaren 5 tane trenimiz gelerek sıkıntılarımız devreden kalkacak. Şu andaki mevcut trenlerimiz 32 metre olup, gelecek olan 5 tane trenin boyları 42 metre boylarında. Bu trenler ile sıkışıklığı ortadan kaldıracağız” ifadelerini kullandı.
KENTSEL DÖNÜŞÜM
Samsun’da yapılan kentsel dönüşümden bahseden Başkan Yılmaz, şunları söyledi: “2. Bulvar’da Hastanebaşı ile Çatalarmut Köprülü Kavşağı olduğu bulvarı daha iyi hale getirirsek buradaki kentsel dokuyu rehabilite etmiş oluruz. Buradaki binaların yıkılarak yeniden yapılıp, yeniden çehreye kazandırırız. Hastanebaşı’ndan Çatalarmut’taki sülün heykeline olduğu yere kadar yaptığımız çalışmaya herkesin değerli katkıları oldu. Buradaki çalışmalarımız haziran ayı sonunda bitecek. Şehrimizin o kesiminde yaşayın insanlarımızın hem sahip oldukları mülklerin değerleri artacak hem de orası yeni bir şehir dinamiği ile gelişme sürecine doğru gidecek. 6606 sayılı Yasa ile de yeni Kentsel Dönüşüm Yasası çıktı. Yapılaşmaya müsait olmayan yerlerde de yıkılabilecek binaların yeni bir imar ve teknolojik disiplin anlayışı ile yeniden yapılanmasına dönük bir yasa ile buradan kararlar ürettik. Bunlarla ilgili Anadolu, Zeytinlik, Hastanebaşı, Gaziosmanpaşa Mahalleleri ile Tekkeköy ilçesindeki Sanayi Mahallesi’ni kentsel dönüşüme dahil ettik. Bununla ilgili Anadolu ve Zeytinlik Mahallelerindeki vatandaşlarımız da tereddütler vardı. Bunları arkadaşlarımız aldılar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na götürdüler ve kafasındaki bütün sorunları giderdiler. Kıranköy Mahallesi’nde de eski yasayla ilgili kentsel dönüşüm yapılacak. Aslında yeni yasadaki kentsel dönüşümle arasında hiçbir fark yok. Bazı olabilecek olumsuzlukları onların lehine döndürmek için biz Kıranköy Mahallesi’nde de istişare halindeyiz. Bu mahallede de biz yüzde 54 - 55’ler seviyesinde vatandaş muvafakatı aldık. Hükümetimizin ve ülkemizin kafasına koyduğu gelişmiş bir ülke ve gelişmiş bir ülkeye yakışan markalar ve şehirler sıralamasına girebilmemiz için şehirlerimizin inşaat dokusuyla ilgili konuyu, bina perspektifi, cephe ile ilgili konularda önümüzdeki 10 sene içersinde bir devrim yapmamız gerekiyor.”
MARİNA GÖRÜCÜYE ÇIKACAK
Marinayı tamamladıktan sonra görücüye çıkaracaklarını belirten Başkan Yılmaz, şöyle devam etti: “Adnan Menderes Bulvarı üzerindeki Kurupelit körfezindeki yat limanı olan marinayı önemsiyoruz. Marinayı alt yapı olarak bitirdikten sonra görücüye çıkaracağız. Yani marinayı İstanbul’da, Ankara’da birkaç kez tanıtacağız. Tanıttıktan sonra da iyi bir firmaya şartname hazırlatacağız. Bu şartname ile birlikte ihaleye çıkacağız. Marinanın yönetiminin işletmesiyle ilgili ihaleye çıkacağız. Böylece de Samsun, Türkiye’nin marinalı sahil şehirlerinden birisi haline gelecek.”
BAŞKAN YILMAZ'DAN ŞEYH SAİD TEKKESİ ELEŞTİRİSİ
Müzeciliğe önem verdiğinin altını çizen Başkan Yusuf Ziya Yılmaz konuşmasını şöyle tamamladı: “Samsun Milli Mücadele tarihinde önemli yeri olan Şeyh Said Tekkesi Kuva-i Milliye Müzesi olarak düzenlenecek ve hizmete açılacaktır. Hali hazırda mülkiyeti için kamulaştırma işlemleri tamamlanmış olan tekkenin restorasyon projeleri hazırlanmaktadır. Kurul onayından sonra da restorasyon çalışmalarına başlanacaktır. Bu bina Atatürk Samsun’a gelip Havza’ya gittikten sonra Müdafa-i Hukuk Cemiyeti kurup ilk direnişin toplantılarını yapıldığı ve evin sahibi olan Şeyh Said’in de vasiyeti dolayısıyla mezarı da bu binanın içindedir. Ben bu binayı gördükten sonra kendimden utandım. Biz Atatürk Cumhuriyeti’nin insanlarıysak, Atatürk Cumhuriyeti’ne sadakatımızı bu ülkenin geleceğe dönük ihyasıyla ilgili sorumluluğu taşıyorsak, Atatürkçülük deyince de mangalda kül bırakmayan birçok insanın olduğu dünyada yaşıyorsak, ilk Müdafa-i Hukuk Cemiyeti’nin toplandığı bu bina bu şekilde bırakılır mı? Bunun etrafını temizledik ve yıktık. Bununla ilgili koruma kurulundan da restorasyonuyla ilgili projeyi de sunduk. Burayı tarihimize yakışır bir şekilde hazırlayıp vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız.”
BELEDİYENİN 383 MİLYON TL BORCU VAR
Konuşmaların arından, AK Parti meclis üyeleri Emin Kazım Şen, Adem Alan, Tahsin Canikli, MHP Meclis Üyesi Cemalettin Kola ve CHP Meclis Üyesi İbrahim Saraç’tan oluşan Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclis Denetim Komisyonu’nun, bu sene başında hazırladığı rapor görüşüldü.
Büyükşehir Belediyesi’nin, 2012 yılında 200 milyon 592 bin lira net geliri, 222 milyon 243 bin lira giderinin olduğunun ifade edildiği denetim raporunda, belediyenin 289 milyon 513 bin lirası dış borç olmak üzere toplamda 383 milyon 776 bin lira borcu bulunduğu ve yıllık olarak 10 milyon lira tutarında faiz giderinin yapıldığı belirtildi.
Ardından Büyükşehir Belediye Encümeni'nde 1 yıl görev yapacak üyeler belirlendi. Gizli oy ile yapılan seçimde Turan Çakır, Emin Kazım Şen, Necip Çift, Adem Alan ve Arif Kosif, Encümen Üyesi seçildi.
Daha sonra İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Çevre ve Sağlık Komisyonu, Plan ve Bütçe Komisyonu, Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu ile Ulaşım Komisyonu üyelerin seçimi yapıldı.
Seçimlerin ardından geriye kalan 15 gündem maddesi komisyona havale edildi.