Türkiye’de işlenen tarım alanları toplamının 23 milyon 943 bin 53 hektar olduğunu belirten Kadir Güven, “Yaklaşık 3 milyon çiftçi bu alanlarda bitkisel üretim faaliyetlerini sürdürmektedir. 78 milyon hektar olan Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzde 30.6’sı tarım alanıdır” dedi.
Samsun’da işlenen tarım alanları ile ilgili bilgi veren Güven, “Samsun 2000 yılında 339 bin 422 hektar toplam işlenen tarım alanına sahipken, 2014 yılında bu rakam 280 bin 645 hektara gerilemiştir. 2000-2014 döneminde toplam işlenen tarım alanı Samsun’da yüzde 17.3 oranında azalırken, Türkiye’de yüzde 12.9 oranında azalmıştır. 2014 yılında toplam işlenen tarım alanı 2013 yılında göre Samsun’da yüzde 2.20 oranında artmış, Türkiye’de ise yüzde 0.60 oranında artmıştır. 2000 yılında 2 bin 628 hektar yem bitkileri alanına sahip olan Samsun, 2014 yılında bu alanı 58 bin 228 hektara çıkarmıştır. 2014 yılı itibariyle toplam işlenen tarım alanı ve uzun ömürlü bitkiler alanına göre Samsun 16’ncı sırada yer almaktadır. Konya ili 1 milyon 911 bin hektar ile birinci sırada yer almaktadır. 2000 yılında 278 bin 429 hektar işlenen tarım alanına (ekilen) sahip olan Samsun, 2014 yılında 228 bin 726 hektar işlenen tarım alanına (ekilen) sahiptir. Samsun’un işlenen tarım alanı payı 2000 yılında yüzde 1.54 iken, 2014 yılında bu rakam yüzde 1.44’e gerilemiştir” diye konuştu.
SAMSUN’DA TARIMSAL ÜRETİM ARTTI
Samsun’da tarımsal üretimin arttığını ifade eden Güven, “Tarım arazisinin tarım dışı kullanımının artmasına rağmen, sağlanan verim artışı ile bitkisel üretim artmaktadır. Türkiye, tarımsal üretim faaliyetini gerçekleştirdiği yaklaşık 23.7 milyon hektar tarım arazisinden yem bitkileri dahil yıllık 149 milyon tona ulaşan bitkisel ürün elde etmektedir. Nadas alanındaki daralmaya rağmen, ekilen alanlar 15.7 milyon hektara gerilemiştir. 2006-2014 döneminde sebze ve bağ alanında azalma görülürken, meyve alanları artmıştır. Meyve ve sebzede kalite sorunu yaşanırken, buğday, şeker pancarı, nohut ve patates gibi ürünler dışındaki birçok tarla bitkilerinde kendine yeterliliğin geliştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Samsun’da özellikle kışlık sebze olan ıspanak, brokoli, pırasa gibi, yazlık sebze üretiminde domates, biber, patlıcan, kavun, karpuzlarda artış yaşanmıştır. Hayvancılığa yapılan desteklemeler sayesinde fiğ ve silajlık mısır üretiminde artış olmuştur. Sertifikalı tohumluk kullanımı ile özellikle 400 kg/da olan verim 800 kg/da çıkmış, mısır verimleri 250 kg/dekardan 480 kg/dekara yükselmiştir” şeklinde konuştu.