Tim Avrasya Yatırım Danışmanlık İnşaat Madencilik ve Enerji Üretim Şirketi, Samsun´un Terme ilçesi Akçay mevkiinde "Umut Enerji Üretim Santralı" kurmak için halka rağmen çalışması büyük tepki çekiyor. Firmanın ilk ÇED başvurusuyla ilgili yapılan ve çok tartışmalı geçen toplantı sonrası başvuru reddedilmişti. Ancak kamuoyundan gelen büyük tepkilere aldırmayan firma, ikinci kez ÇED başvurusu yaptı.
Çevreye ve insan sağlığına zararlı olduğu gerekçesiyle kurulmasına tepki gösterilen Terme´deki Termik Santral´in, doğalgaz ile çalışan OMV Elektrik Santrali´nin hemen yanına yapılması planlanıyor.
1445 SAYFALIK RAPOR
Mülkiyeti hazine ve şahıslara ait olan tarla vasfındaki alana kurulması öngörülen santralle ilgili tam bin 445 sayfalık ÇED Raporu hazırlandı. Bu raporda çok geniş açıklamalara yer verildi.
KÖMÜRLE ÇALIŞACAK
Rusya, Kolombiya ve Güney Afrika gibi ülkelerden sağlanacak yüksek kaliteli ithal kömürle çalışacak Termik Santral 925 milyon TL´ye malolacaK. 687,5 MWm/660 MWe kurulu gücündeki santral için ilk etapta kömürlerin karaya çıkarılması amacıyla bin 950 metre uzunluğunda bir iskele yapılacak.
AKADEMİSYENLER RAPOR HAZIRLADI
Yaklaşık 42 ayda tamamlanacak santralın işletme süresinin 35 yıl olarak planlandığı belirtilen raporda, akademisyenler tarafından bölgedeki flora, vejetasyon, bitki ekonolojisi, deniz ve tatlısu balık faunası, sürüngenler ve kuş alanlarının durumuyla ilgili rapor hazırlandı. Bölgede yapılan çalışmalarla derlenen rapor ÇED raporuna konuldu.
BÖLGENİN ÖZELLİĞİ BOZULACAK
Akademisyenlerin hazırladığı raporun değerlendirme kısmında ise santralin yaratacağı kirlilikle ilgili yeterli önlem alınmaması halinde bölgenin görsel özelliklerini bozacağı, yörenin doğallığının tamamen değişeceği, kuş alanların tahrip olması nedeniyle hayvanların bölgeden uzaklaşacağına dikkat çekildi.
ÇED TOPLANTISI 26 HAZİRAN´DA
Bu arada Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) yönetmeliğine göre yapılması zorunlu olan bilgilendirme toplantısının 2´ncisi 26 Haziran Cuma günü Kozluk Mahallesi´nde yapılacağı belirtildi.