SASKİ’DEN “Su Tasarrufu” Çağrısı

Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Coşkun Öncel, kuraklık nedeni ile su rezervlerinin hızla azaldığını belirterek, muhtemel bir su kesintisi ile karşılaşmamak için vatandaşları su tasarrufuna davet etti.

Son yılların en kurak dönemini yaşayan Samsun’da, gelecekte su kesintisi yaşanmaması için yazılı bir açıklama yapan SASKİ Genel Müdürü Coşkun Öncel, mevcut suyun tasarruflu kullanılması gerektiğini hatırlatarak bazı tasarruf yöntemlerini anlattı.

Öncel yazılı açıklamasında şunları söyledi: “Kış aylarında yeterli kar ve yağmurun yağmaması nedeniyle Samsun’un merkezinde, tüm ilçe ve köylerinde su rezervleri hızla azalmaktadır. Hepimizin bildiği gibi hemen hemen Türkiye’nin tamamında aynı problem yaşanmaktadır. Bu nedenle önümüzdeki günlerde herhangi bir su kesintisi yöntemi ile karşılaşmamak ve yaşam kalitemizi azaltmamak için küçük ve basit önlemler alarak su tasarrufu sağlamalıyız. Örneğin özellikle içme suyu ile çim ve bahçe sulaması yapılmaması gerektiği gibi, halı ve kilim yıkamalarını ve araç yıkıma alışkanlığımızı bir süre ertelemek zorundayız. Hepimiz kendi hayatımızda ve çevremizde içilebilir su kaynaklarını korumada ve su tasarrufu sağlamada fark oluşturalım ve buna odaklanmayı sağlayalım. Suyu kullandığınız her noktada tasarruf gerekliliğini düşünerek hareket edelim. Tasarruf yöntemleri herkesin günlük hayatındaki aktivitelere bağlı olacağı gibi genel tasarruf yöntemlerini de mutlaka uygulayalım."

 

TASARRUF ÖNERİLERİ

SASKİ Genel Müdürü Öncel daha sonra açıklamasında özellikle evlerde basit yöntemlerle nasıl su tasarrufu yapılabileceğine yer vererek şu önerilerde bulundu:

“- Musluğu açık bırakmayın. Sebzeler elde yıkanmak yerine, su dolu bir kapta yıkanırsa, çok daha az su tüketilir. 4 kişilik bir aile bu yöntemle yılda 18 ton su kurtarabilir.

- Bulaşıkları elde değil makinede yıkamak hem temizlik açısından hem de su tasarrufu açısından önemlidir. 4 kişilik bir ailenin bulaşığı elde yıkandığı zaman 80 ile 120 litre su kullanılır. Oysa bulaşık makinesi aynı bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkar. Buda yılda 26 ile 40 ton suyun kurtarılması demektir.

- Dişerinizi fırçalarken, suyu kapatın. Diş fırçalarken musluğu kapatarak kullanmadığımız su gideri, yılda kişi başına ortalama 12 tondur. 4 kişilik bir aile için bu rakam, 48 tondur.

- Daha kısa duş alın. 5 dakikalık bir duşta ortalama 60 litre su harcarsınız. 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi duş süresini 1 dakika kısaltırsa, yaklaşık 18 ton su kurtarırsınız.

- Duş başlığınızı değiştirin. Yeni model, gayet ekonomik, suyu daha iyi püskürten su başlıklarından alın. Böylece daha az suyla daha tazyikli duş alabilirsiniz.

- Muslukları tamir ettirin. Evdeki tüm muslukların su kaçırmadığından emin olmalıyız. Her saniye bir damla su akıtan musluk yılda bir ton su harcar.

- Sifona plastik bir şişe yerleştirin. Sifonunuzun içerisine içi dolu bir pet şişe koyarsanız, her sifonu çekişinizde o pet şişenin kapladığı hacim kadar su tasarrufu sağlamış olursunuz. Sadece bu basit önlemle bile yılda 2 ton su kurtarabilirsiniz.

- Gereksiz yere sifon çekmeyin. Tuvaleti çöp olarak kullanmamalısınız. 4 kişilik bir ailenin her ferdi, sifonu günde bir kez amacı dışında çekerse, yılda 16 ton su harcanmış olur. O yüzden lütfen tuvalete çöp ve tuvalet kağıdı atmayın.

- Çamaşır makinesini ekonomik kullanın. Evde, çamaşır makinesi konusunda yapacağınız aile fertleri arasındaki iş birliği ailenizin büyük miktarda su tasarrufu yapmasını sağlayacaktır. Bir çamaşır makinesi tek çalıştırmada 176 litre su harcar. Makineyi tam doldurmadan çalıştırmazsanız su tasarrufu için büyük bir katkıda bulunmuş olursunuz. Makinenizi yılda bir kez daha az çalıştırırsanız, yılda 9 ton suyu kurtarırsınız.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri