Çarşamba Sebze ve Meyve Hali Komisyoncuları dernek Başkanı Mehmet Arslan, 2015 Yılı Sebze ve Meyvede ki rekolte ile Piyasayı Gazetemize Değerlendirdi. Başkan Arslan, "2015 yılı ilk başların da fiyatlar gayet güzeldi. Fakat 1 ile 7 ayı arasında ki soğuk ve yağışlı hava sebebi ile sebze de % 50 düşüş oldu. Üretimde düşüş oldu sebze döküm yapamadı. Buna mukabil sebzenin yoğun olmayışından fiyatlar kendini kurtardı ve geçmiş yıllara oranla daha iyi fiyatlar oldu. Mevsimin sonuna gelmiş ve ikinci ürün çıkması nedeni ile durma noktasına geldi. İkinci ürünlerle birlikte sebzenin kalitesi düştü, fiyatlar düştü ve tüccarlar Mersin, Antalya gibi illere kaydı" dedi.
Mevsimin son ürünleri olan Patlıcan ve biberlerin Kurban Bayramı öncesinde çok iyi fiyattan satıldığını patlıcanın kilosunun hal de 1 TL ye alıcı bulduğunu ama bayramdan sonra ikinci ürünlerin çıkması ile artık pazarda değerini bulamadığını ifade eden Başkan Arslan, "Bu gün patlıcan ve biberler kilosu 30-ila 50 kuruş arasında alıcı bulabiliyor. Pazarda satın alan tüketici ise yüksek fiyatlardan yakınıyor. Bu bizim değil aşırı maliyetler nedeni ile alıcıya pahalı ulaşıyor. Biliyorsunuz piyasalar petrole endeksli oluyor. Üretici ve kabzımal dediğimiz " ifadelerini kullandı.
Çarşamba Sebze ve Meyve Hali Komisyoncuları dernek Başkanı Mehmet Arslan, "Çarşamba Ovasının 70, 80 ve 90' lı yıllarda üretici dediğimiz çiftçi masrafını karşılayabiliyordu. Ayrıca bu yıllarda Nevşehir, Niğde gibi illerden sebze almaya gelir kasalara doldurur götürürdüler. Şimdi ülkemizin her yanı tarım alanı oldu. Herkes artık kendi bölge ve ilinde sebze üretir hale geldi. Yine bu gün mazot, gübre yani maliyet çok yüksek olması nedeni ile çiftçi alternatif ürünlere yönelmeye başladı. Bu noktada geçen yıl fındık fiyatlarının çok yüksek olmasından kaynaklı ova artık % 80 fındık alanına döndü sebze ve meyve oranı düştü. Çiftçi sebzeyi ekiyor ama zarar ediyor fındık üretmenin masrafı, işçiliği az o nedenle daha çok tercih ediliyor" diyerek açıklamasını şu sözlerle tamamladı.
Başkan Arslan, "Eskiye göre çiftçilik değil ama sebze üreticiliği azaldı fındık üretimi arttı. Çiftçi zarar edince çare aradı ve bu nedenle fındık daha gözde hale geldi. Patlıcan ve biber şu an da 30-50 kuruş olunca sebzecilik azalmaya başladı. Her yıl Türkiye ve dünya da ki dengelere göre belirlenir. Gelecek yıl ki ürün nasıl olur onu zaman gösterecek" dedi.
Sebze ve Meyve Hali Esnaflarından Hasan Eroğlu ise sebze sezonunun Haziran ayının ortalarından sonra yani geç başladığını dile getirerek, "Sebze sezonu başladığın da çok iyi başladı. Fakat Ramazan ayının ilk 10 gününde yağan yağmur şeftali, fasulye özellikle yerde ki ürünlerden kavun ve karpuz gibi ürünlerde hastalık yaptı, ürün rekoltesini azalttı ve çiftçiyi büyük zarara uğrattı. Yağmur çiftçinin ürünü olan sebzenin kalitesini düşürdü. Bu nedenle de fiyatlar da düştü" diyerek şöyle devam etti.
Eroğlu, "Bunları toparlamaya çalışırken araya giren Kurban Bayramı akabinde Akdeniz ve diğer bölgelerde de ikinci ekim dediğimiz ürünler çıkınca tüccarın bölgemizden başka bölgelere kaymasına neden oldu. Hali hazırda hal de son dönemine giren sebze de patlıcan ve biber alımı ve satımı yapılıyor. Bayramdan önce çok fiyata alıcı bulan patlıcan ilk günlerde 1 ila 1. buçuk liraya kadar alıcı bulurken bu gün 30- 50 kuruştan alıcıyı zor buluyor. Çiftçi emeğinin karşılığını alamıyor. Çiftçilerin daha bilinçli olması ve az ama öz ekim yaparak vaktin de satışını yapması gerekiyor ki kazanabilsin. Aksi takdirde ülkemizin her bölgesi artık sebze üretir hale geldi. Geçmiş yıllarda kamyon kamyon Iğdır, Gaziantep'e, Maraş' a sebze gönderirdik ama bu gün artık bu illerimiz bile kendi bölgelerinde üretimlerin artması nedeni ile eskisi kadar rağbet göstermiyorlar. Sıkıntı her geçen gün artıyor" ifadelerini kullandı.
HABER- FOTO: Nuri ŞEKER