ÇARŞAMBA ŞEKER FABRİKASI NEDEN ÇALIŞTIRILMAZ?
Zeybek, “Çarşamba İlçemizde kurulmuş olan şeker fabrikasının çalıştırılmamasına anlam veremiyorum. Çarşamba Şeker fabrikası, şeker fabrikaları arasında son ve modern donanıma sahip olan fabrikadır. Fabrikanın çalıştırılmaması sonucunda; kurulu bulunan makine, donanımlar paslanmakta ve işlevini kaybetmektedir. Milli servetimiz durduğu yerde çürüyor, değer kaybediyor. Teknolojik ve yapısal olarak eski işletmelerin çalıştırılması yanında, teknolojik ve yapısal olarak modern olan Çarşamba şeker fabrikasının çalıştırılmamasına bir anlam vermek mümkün değildir.”
TÜRKİYE ŞEKER FABRİKALARI ÖZELLEŞMEMELİDİR
Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, “Şeker fabrikalarının yapı ve arsalarının şehirlerin en gözde yerlerinde olduğunu bu durumun özellikle bazı kesimlerin rant iştahını kabartmış olabilir. Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi yerine modernize edilmelerini öneriyoruz. Nişasta bazlı şeker ve ürünleri piyasaya ucuz sunulabilir fakat şeker pancarı şekerinde bulacağımız kaliteyi bulmamız mümkün değildir. Nişasta bazlı şekerin, insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir. Nişasta bazlı şekerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri de dikkate alınarak şeker pancarından şeker üretimi yapılmalıdır. Şeker fabrikalarımız şeker pancarından şeker üretmeye devam etmelidir. Halk sağlığı her türlü gelirden önemlidir.” şeklinde konuştu.
ŞEKER PANCARI MİLLİ BİR ÜRÜNDÜR
Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, “Şeker pancarı ve Şekerin milli bir ürün olduğunu, bu sebeple özelleştirmelerin doğru olmayacağını, istihdam sağlamada şeker pancarının önemli bir rolü vardır. Şeker fabrikalarının özelleşmesi ile binlerce çiftçi, tarım emekçisi işinden, aşından olacaktır. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine toplumun bütün kesimleri ortak duruş sergilemeli ve bu işi durdurmalıdır. Şeker pancarı üretimi diğer ürünlerle kıyaslandığında daha zahmetli ve iş gücü gerektiren bir ürün olması nedeniyle iş gücüne katkı yapmaktadır. Binlerce aile geçimlerini şeker pancarı ve elde edilen ürünleri kullanarak sağlamaktadır. Şeker pancarı üreticilerini üretimden uzaklaştırılması durumunda ülkemize ekonomik ve sosyal zararlar verecektir. Şeker pancarının birçok işlevi vardır; özellikle şeker pancarı ekiminden sonraki yıllarda, aynı araziye ekilen diğer ürünlerin kaliteleri iyi, yıllık ürün toplamı daha fazla olmaktadır. Halkımızın sağlıklı ürün tüketebilmesi için şeker pancarı ekiminin yapılması ve pancardan elde edilen şekeri kullanmalıyız.” İfadelerini kullandı.
Zeybek, “Şeker pancarından, şekerin yanında, Etil alkol, ispirto ve hayvan yemi (Melaz) elde edilmektedir. Fransa, Hollanda, İngiltere, Almanya gibi birçok Avrupa ülkesinde yasaklanan, en büyük üretici ABD’de kotası düşürülen nişasta bazlı şeker (NBS) kotası 2014-2015 pazarlama yılında Bakanlar Kurulu tarafından yüzde 30 artırıldı. Halkın sağlığı ile oynanıyor. Samsun milletvekili Kemal Zeybek; Tekelci şirketlerin kontrolünde şeker pancarına konan kotalara AKP Hükümeti boyun eğmiş durumda. Şeker pancarına kota uygulayan Hükümeti Nişasta Bazlı Şeker tüketiminde kota artırımıyla; kimlerle işbirliği yaptığını açıklamalıdır.” dedi.