ŞEKER KRİZİNDE REÇETE: “ÇARŞAMBA ŞEKER”

Açılışı muammaya dönen ve ödenek sıkıntısıyla boğuşan, faaliyete geçmesi halinde ise artan şeker fiyatlarına müdahale edilmesine büyük ölçüde katkı sağlayacak olan Çarşamba Şeker Fabrikası için, meraklı bekleyiş sürerken şeker zammının çaresi Çarşamba Şek

“HEM FABRİKA AÇTIRILMIYOR HEM DE NEDENSE MÜDÜRLER GİDİP GELİYOR”

1989 yılında ilk üretimini gerçekleştirdikten sonra 2011 yılında üretimi durdurulan ve 10 yıl aradan sonra yeniden açılması gündeme gelen şeker fabrikasında sıkıtılar dinmek bilmiyor. Açılması için başlatılan çalışmalar önce Pandemi ardından ekonomide ki dalgalanma nedeniyle Dolar ve Euro’nun yükselmesinden kaynaklı ödenek sorunu ilk bahane olmaya başladı. İlk müjdenin ardından müjdeyi veren eski Genel Müdür Mücahit Alkan, ilk etap ödeneği göndermesi ile başlatılan hummalı çalışma pandemi ve ardından Özelleştirme kapsamında bulunan fabrikanın önce Varlık Fonuna devredilmesi, sonrasında Varlık yönetiminin oluşturulmaması, ödenek çıkartılamaması yetmezmiş gibi eski müdür Alkan’ın görevden alınmaması hayalleri daha da çıkmaza soktu. Yeni atanan Türk Şeker Kurumu Genel Müdürü Muhittin Şahin’in atanması ile kaos yaşatılan fabrikada her geçen gün devlet ve ülke milyon dolar zarara uğramaya devam ediyor.

“FABRİKANIN AÇILMAMASINDAN İTHALAT ZORUNLU OLMUŞTUR”
Tüm bu gelişmeler ışığında Haber Expres Gazetesi Yazı İşleri Erol Şeker, Şeker Sanayi çevrelerinde yaptığı çalışmalar sonrası Ülkemizin Şeker zammı ve şeker ithalatı ile nasıl zarara sokulduğunu net olarak işaretlerini sunuyor. Şeker yaptığı çalışma neticesinde şu gerçekleri gün yüzüne çıkardı. “Dünya da yaşanan sıkıntılardan ziyade Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar göz önüne alındığında yükselen girdi maliyetleri 2022 yılı içerisinde Şeker Pancarı üretiminde en az %20’lik bir düşüş olacağını gösterdiğini belirledi. Şeker Pancarı üretimindeki bu düşüş Türkiye’nin şeker üretiminde en ülke genelinde az 500 bin ton şekerin eksilmesine sebep olurken, ülkenin ihtiyaç duyduğu yıllık 2 milyon 500 bin tonluk şeker ihtiyacının tamamlanabilmesi için hükümet, şeker ithalatı yoluna gitmek zorunda kaldığı görülmüştür.

“FABRİKA FAALİYETE GEÇTİĞİ ANDA TON BAŞINA EN AZ 230 DOLAR KÂR ELDE EDİLECEKTİR”
Oysa Çarşamba Şeker Fabrikası ham şeker işleyebilme özelliğine sahip diğer tüm şeker fabrikaları içinde tek ham şeker işleme tesisi sayesinde, şeker ihtiyacının tek başına en az 200 bin tonunu karşılayacak kapasiteye sahip olduğu gerçeğini Türk Şeker ve hükümetin görememesi akıllara deli sorular getiriyor. Ham Şeker İşleme tesisi sayesinde pancardan bağımsız olarak şeker üretebilen tek fabrika olan Çarşamba Şeker Fabrikası üretime başlatıldığı takdirde Türkiye’nin bu gün ihtiyaç duyduğu olası şeker ihtiyacı için sigorta vazifesi üstleneceği net görülecektir. Ayrıca Çarşamba Şeker Fabrikası diğer çoğu fabrikalara göre alternatifleri de çok olan bir fabrika gerçeği ile de ülke ekonomisinin yüz akıdır. Hükümet ve Türk Şeker Kurumunun bu gerçeği sergileyememesi en azından fabrikanın limana yakınlığının ve ulaşım sorununun yaşanmadığı tek fabrika olması ile şeker üretiminde Türkiye, ithal kristal şekere göre ton başına sadece Çarşamba Şeker Fabrikasının yeniden faaliyete geçirilmesi ile en az 230 dolar kâr elde edecektir.”

“9 MİLYON DOLAR’A İHTİYAÇ VAR- MIŞ!?”

Çarşamba Şeker Fabrikası’nın faaliyete geçmesi için 2020 yılında gerçekleştirilen çalışmalarda bu güne kadar yaklaşık o günün parası ile 20 Milyon TL (5 milyon dolar) harcandığı öğrenilirken, fabrikanın üretime geçmesi yapılan son araştırmalara göre 9 milyon dolara daha ihtiyaç duyuluyor. Şeker ithalatının önlenmesinde büyük ölçüde katkısı olacağı kaçınılmaz olan Çarşamba Şeker Fabrikası’nın faaliyete geçirilmemesi halinde geçmişte harcanan 20 milyon liranın da boşa gideceği ve devleti kim neden bu kadar harcama yaptırdığı, bu harcamanın kimlere nasıl ve neden yaptırıldığının da araştırılması gerektiği konuşulmaya başlaması akıllarda soru işaretlerini arttırmaya devam ediyor.

“ÇALIŞTIRILMADIKÇA YILLIK 50 MİLYON ZARAR ÇALIŞIRSA İKİ MİSLİ KAR NEDEN ENGELLENİYOR?”
Ayrıca Çarşamba Şeker Fabrikasının bu günkü hali ile çalıştırılmadan bekletilmesi halinde de yaklaşık yıllık 50 milyon TL gideri bulunduğu, fabrikanın üretime geçmesi halinde hem bu giderin kazanca dönüşeceği hem de Çarşamba ve Karadeniz bölgesinde aktif en az bin kişiye, dolaylı 20 bin kişiye  istihdam sağlayabilecek. Çarşamba Şeker Fabrikasının açılmaması için birilerinin uğraştığı ve şeker fabrikası arazilerinin birilerine bedel karşılığı veya karşılıksız şekilde tahsis edilebilmesi için tüm yolları tükettirilmek istendiği o nedenle ülkenin bile bile zarara uğratıldığı iddiaları sıkıntıları daha da büyütmeye devam ediyor. Tüm bu nedenlerle fabrika neden açılmıyor soruları da tüm bu iddiaları güçlendirmeye devam ediyor.

 HABER- FOTO: Erol ŞEKER

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Çarşamba Haber Haberleri