Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi (TÜRKŞEKER), Tarım ve Orman Bakanlığı ile ilişkilendirdi. Bu kararla birlikte varlık fonuna devredilen Çarşamba Şeker Fabrikası’nın da ‘yeniden faaliyete geçilmesi’ adına önemli bir adım daha atılmış oldu
SANAYİ BAKANLIĞI’NA BAĞLANMASI İSTENİYORDU!
Geçtiğimiz aylarda Özelleştirme kapsamından çıkartılarak Varlık Fonu’na devredilen ve bünyesinde bulunan 15 Şeker Fabrikası’nın birisi olan Çarşamba Şeker Fabrikası, 13 Kasım 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Tarım ve Orman Bakanlığı ile ilişkilendirildiği resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kararla birlikte bir süredir bazı çevrelerce özellikle Sanayi Bakanlığı’na devredilmesi gündemde olan TÜRK ŞEKER’e bağlı Çarşamba Şeker Fabrikası ve diğer fabrikalar, son Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde kaldı.
YÖNETİM KURULU BU NEDENLE OLUŞTURULAMIYORDU?
Özelleştirme kapsamından çıkartılan TÜRK ŞEKER’e bağlı Çarşamba Şeker Fabrikası ve diğer fabrikalar Varlık Fonu’na devrinin akabinde hangi Bakanlığa bağlanacağının belli olmamasından dolayı Yönetim Kurulu oluşturulamamış, bu nedenle de büyük bir boşluk yaşanıyordu. TÜRKŞEKER’in Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlanması kararı ile birlikte, bu eksikliğin giderilmesi ve işleyişin hızlanması bekleniyor.
ÇARŞAMBA ŞEKER İÇİN ÖNEMLİ GELİŞME!
10 yıldır önce kota ardından şeker pancarı ekiminin azlığı ve en önemlisi düşük taban fiyatı nedenleri bahane edilerek çalıştırılmayan ve Özelleştirme kapsamına sokturularak iki kez ihale edilen ve satışın kapısından döndürülen Çarşamba Şeker Fabrikasının yeniden çalışması için Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan büyük bir çalışma başlatmıştı. Çarşamba Şeker Fabrikası’nda çalışmalar ilk günden son hız başlatılmış ancak, şeker ekimi ve özellikle 10 yıldan beridir çalışmadığı için bakım gereken fabrikada üretim alanlarında ki revizyon çalışmaları, pandemi ve Varlık Fonu sürecinde yönetim kurulunun oluşturulamamasından dolayı sekteye uğratmıştı.
5 ÜYEDEN OLUŞACAK
Bir süredir Varlık Fonu’nda yönetim kurulunun oluşturulamaması çalışmaların ağır seyretmesine neden olurken, yeni karar sonrası bu sorunun ortadan kalkması ve yakın zamanda çalışmaların tamamlanarak ilk pancar sezonunda fabrikanın bacasının tütmesi umut ediliyor. Bu arada edinilen bilgilere göre; TÜRK ŞEKER’in Tarım ve Orman Bakanlığına bağlanmasıyla birlikte bundan sonraki adımda Yönetim Kurulu da oluşturulacak. Yönetim Kurulu 5 üyeden oluşacak. 5 üyeden 4’ü Tarım ve Orman Bakanlığı, 1’i ise Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek.
HABER MERKEZİ