Çarşamba ilçesinde Damlataş mahallesinde, yaklaşık 30 yıldır seracılık işi yapan Örtü Altı Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Karaca, seracılık işinin en kolay mesleklerden biri olduğunu aktarırken, bu işin eskisi kadar da yaygın olmadığını söyledi.
Çarşamba ilçesinde Damlataş mahallesinde, ortalama 30 yıldır seracılık işi ile uğraşan Örtü Altı Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Karaca, en kolay mesleklerden birinin seracılık olduğuna değinirken eskisi kadar da yaygın olmadığını, insanların artık ağaçta yetişen ürünlere merak saldığını vurguladı.
“Düşmanım da olsa sera işi yapsın isterim”
Yaklaşık 30 yıldır seracılık işini severek yapan 70 yaşındaki Hilmi Karaca, “1992 yılından itibaren seracılık yapıyorum. Düşmanım da olsa sera işi yapsın isterim. Yaz kış demeden işini yapabiliyorsun. Çok memnunum işimden. Hiçbir zorluğu yok. Bana göre en kolay iş seracılık. Diktiğim üründen emeğimin karşılığını alıyorum.”İfadelerini kullandı.
Kış sebzelerinden bahseden Örtü Altı Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Karaca, “Şuanda benim seramda taze soğan, marul, roka, tere, kuzu kulağı, nane ve dere otu var. Bunların yanı sıra brokoli, karnabahar, kırmızı lahananın da mevsimi. Yaz mevsiminde bu sene patlıcan dikmeyi planlıyorum.” Şeklinde konuştu.
“Çarşamba ovası bizim için bitirim”
Amasya’da seracılığa Çarşamba ovasından sonra başlanmasına rağmen, şuan Çarşamba ovasını geçtiğini aktaran Başkan Hilmi Karaca, “Yeşilliğin kazancı çok güzel. İşçi masrafı yok. Eğer güzel bir şekilde ekip, ilaçlamayı güzel yaparsanız çok güzel kazanç elde ediyorsunuz. İnsanlar artık seracılık yapmayı bıraktı. Eskiden çok yaygındı seracılık. Herkes ağaçta ürün yetiştiriyor. Amasya bu işe bizden sonra başladı ama bizi geçti. Çarşamba ovası bizim için bitirim. Marul son 3 yıldır çok güzel para yapıyor. Şuan benim 60 bin tane marulum var. Şuan marulun bir bağını 5 TL’den satıyorum.” Cümlelerini kullandı.
“İşin üzerine düşerseniz yardım alırsınız”
Örtü Altı Üreticileri Birliği Başkanı olmanın bir avantajını görmediğini ancak devletin desteklerini esirgemediğini vurgulayan Hilmi Karaca, “Devletten destek almıyoruz ama istesek alırız. Devlet insana yardım ediyor. Eğer işin üzerine düşerseniz yardım alırsınız. Örtü Altı birliği Başkanı olmanın çok bir faydasını görmedim. Geçenlerde bir fide dağıtımı oldu başka bir şey olmadı.” Diye konuştu.
“108 dönüm olsa yine yetmez”
Hava sıcaklıklarının normalin üstünde olmasının fındığa zarar verebileceğine değinen Karaca, serayı olumsuz etkilemeyeceğini ve Çarşamba vatandaşına marulları yetiştiremediğini söyleyerek, “Bu havalar 10 gün daha bu şekilde sıcak olursa fındığa zararı olur. Ama bize çok az zararı olur. Marulu 10 TL’den değil 7 TL’den satarız. Her hafta Çarşamba günü pazaryerinde tezgah açıyoruz. Satışlarımız çok güzel. Pazarda bizim özel müşterimiz var. Bizim seramıza ilçe tarımdan gelip numune alıp toprağa baksalar ilaç bulamazlar. Kendi ürünüme o kadar çok güveniyorum. Ben bu marulu kendim yiyemiyorsam kimseye yedirmem. İl dışına satış yapamıyorum çünkü yetmiyor. 8 dönüm arazim var yetmiyor,108 dönüm olsa yine yetmez. Çarşambamızın insanı marul seviyor ve bu yüzden çok alıyor. Her şey pahalandı. İnsanlarımızda artık marula daha fazla yönelmeyi görebiliyoruz.” Dedi.
Yaklaşık 20 gün sonra marul hasadı yapılması bekleniyor.
HABER: Yağmur AYAN – İrem BAL